(12.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Prosím nyní o slovo paní zpravodajku Soňu Markovou.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji. Já bych si ještě dovolila přednést jednu legislativně technickou úpravu: V názvu zákona se slova "kterým se mění" zrušují a na konci se doplní slova "ve znění pozdějších předpisů".

Odůvodnění: Návrh zákona novelizuje pouze zákon č. 290/2002 Sb., nikoliv některý ze zákonů jej měnících. Proto slova "kterým se mění" jsou v názvu zákona nesprávně uvedená. Vzhledem k tomu, že zákon č. 290/2002 Sb. byl již novelizován pěti dalšími zákony a nálezem Ústavního soudu, je nutné na konci jeho názvu doplnit slova "ve znění pozdějších předpisů". Navrhovaná změna názvu zákona se promítne i v poznámce pod čarou.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Markové. Pan kolega Boris Šťastný má nyní slovo.

 

Poslanec Boris Šťastný: Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, oficiálně v podrobné rozpravě bych rád zopakoval návrh na zamítnutí. Odůvodnění již proběhlo.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Děkuji panu poslanci Šťastnému. Ptám se na další přihlášky do podrobné rozpravy. Není žádná taková, končím tedy podrobnou rozpravu.

Nezazněly žádné návrhy, o nichž by bylo možné nyní hlasovat, proto končím také druhé čtení bodu č. 12, sněmovního tisku 373, s poděkováním navrhovateli i paní zpravodajce.

 

Můžeme se věnovat, dámy a pánové, dalšímu bodu. Tímto bodem je

 

13.
Návrh poslance Michala Doktora na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 387/ - druhé čtení

 

Pana navrhovatele, pana poslance Michala Doktora, prosím nyní o slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za udělené slovo, vážená paní místopředsedkyně. Členové vlády, kolegyně a kolegové, mé vystoupení v úvodu druhého čtení tohoto sněmovního tisku bude veskrze krátké. Jsem toho názoru, že druhé čtení má sloužit výhradně k podávání pozměňovacích návrhů. Přesto dovolte, abych se v jeho úvodu zmínil a dotkl atmosféry projednávání na půdě rozpočtového výboru.

Přestože rozpočtový výbor nepřijal v této věci žádné usnesení - ale komentovat projednávání je zejména úkolem pana zpravodaje, v tomto případě pana poslance Rafaje - chtěl bych poděkovat členům rozpočtového výboru za debatu, která byla vedena v této věci. Ony ty otázky, ale zejména odpovědi podávané zástupci Ministerstva financí poskytly ideální příležitost pro porovnání toho, nakolik odpovídá realita některým příslibům. A musím říci, že jakkoliv jsem uváděl jako nejdůležitější výtku v úvodu prvního čtení zejména fakt, že už několik let je občanům této země a každému z nás jako daňovému poplatníku slibován nový daňový řád, tak ta situace se zlepšila pouze potud, že je znám v časové ose letošního roku bod, v kterém by nový daňový řád měl být představen veřejnosti, ale ještě v této chvíli neexistuje stoprocentní dohoda na tvaru, v kterém bude předložen k projednávání. A s lítostí konstatuji, že některé instrumenty a komponenty zákona, které byly navrhovány jako nedílná součást, jako např. odkladný účinek odvolání, v tuto chvíli v novém daňovém řádu prostě nejsou.

Já při vědomí toho, že šest či osm let tady střídavě bojujeme minimálně právě za takovéto ustanovení zákona, tím více lpím na věcech, které jsou v novele zákona, kterou máte před sebou, a znovu zopakuji, že mnou navrhovaná novela zákona 337/1992 o správě daní a poplatků má čtyři, resp. pět zásadních cílů provedených jednoduchou technickou novelou.

Za prvé zavádí pokutu pracovníkům finančních úřadů za porušení mlčenlivosti. Byť v současné době dochází k tomuto prohřešku a přečinu spíše v jednotlivostech čítajících několik desítek v rámci celé České republiky a celé finanční správy, je to jev, který se objevil, a já myslím, že má mít daňový poplatník plné právo na ochranu svého soukromí i ve smyslu toho, že ten, kdo způsobí takový přečin, že jeho soukromí vystaví na odiv, případně zneužije své pozice k tomu, aby jeho soukromí, soukromí daňového poplatníka, ventiloval jiným směrem, než na který pamatuje zákon, má takový pracovník být postižen pokutou, která je stanovena zákonem.

Za druhé zavádí tato novela zákona povinnost finančních úřadů spočívající v odůvodnění rozhodnutí. Uváděl jsem příklad. Myslím si, že není možné očekávat od daňových poplatníků, aby zlepšili svou platební morálku, svou daňovou kázeň, když rozhodnutí finančních úřadů nejsou zdůvodňována.

Za třetí zavádí tato novela odkladný účinek odvolání - a zdůrazňuji, že pouze v režimu, kdy se jedná o dodatečně vyměřenou daň, tedy daň dodatečně vyměřenou finančním úřadem, a odvolání proti tomuto dodatečnému instrumentu, proti takto vyměřené dani, má odkladný účinek.

Čtvrtým bodem je zohlednění individuálního splátkového režimu daňové povinnosti při vystavování potvrzení o bezdlužnosti. Současná praxe finančních úřadů je taková, že máte-li jako daňový poplatník schválený individuální splátkový režim a přijdete vzápětí s prosbou o vystavení dokladu o bezdlužnosti, není vám tento doklad vystaven a je na něm uvedeno, že finanční úřad za vámi registruje dluh k této výši atd. Myslím si, že pamatuje-li zákon na individuální splátkový režim, není možné takto nasmlouvaný splátkový režim, resp. na takového klienta v celém systému platby daní a poplatků pohlížet jako na dlužníka, a chtěl bych, aby na toto ustanovení zákon pamatoval.

Instrument zavádějící zástavní právo je shodný jako v oblasti správy sociálního pojištění a v tomto ohledu se spíš jedná o sjednocení komfortu správce daní a poplatků a sjednocení postupu státu vůči daňovému poplatníkovi.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu navrhovateli, panu poslanci Michalu Doktorovi. Předložený návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru. Výbor předložil zprávu o projednání, která byla rozdána jako sněmovní tisk 387/Z. Prosím nyní zpravodaje rozpočtového výboru pana poslance Petra Rafaje o slovo.

 

Poslanec Petr Rafaj: Vážená paní předsedající, vážení kolegové, seznámil bych vás s usnesením rozpočtového výboru. Po úvodním slově předkladatele kolegy Doktora, zpravodajské zprávě mé, přednesené v zastoupení poslancem Hrnčířem, rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu za prvé projednal návrh poslance Michala Doktora na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů, a po rozpravě nepřijal usnesení; za druhé zmocňuje zpravodaje, aby s touto zprávou seznámil Poslaneckou sněmovnu.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu bez písemných přihlášek. Táži se tedy na přihlášky z místa. Nevidím žádnou takovou přihlášku, končím obecnou rozpravu.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Jako první pan poslanec Michal Doktor.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za udělené slovo. Jakkoliv se může zdát komické, že se jako navrhovatel, jako jediný navrhovatel, zároveň hlásím s pozměňovacím návrhem, chtěl bych uvést, že jediným důvodem, proč takto činím, je zřetelná povinnost moje jako předkladatele a závazek přijatý před členy rozpočtového výboru reflektovat zásadní výhradu, která vznikla v průběhu projednávání této předlohy, a navrhuji pozměňovací návrh k článku II Účinnost, kde účinnost označená jako "zákon nabývá účinnosti dnem jeho vyhlášení" se mění na "1. 1. 2009".

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP