(10.00 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

A to je skutečnost, která je přece vážná proto, že na soudy a na justici se v této zemi obrací celá řada lidí a věří, že celý ten aparát funguje tak, že je pod kontrolou, že jsou dodržovány zákony, že v něm existuje rovnost před zákonem. Tato základní důvěra v systém je dnes otřesena tím, co se vyjevilo a co je na stole!

Vy se můžete tvářit, že se nic neděje, ale fakt, že důvěra v paní Veseckou je na nule, ten prostě nezměníte. A jestli to myslíte vážně s občany, nepohrdáte jimi, tak na to prostě musíte reagovat! (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, vzhledem k tomu, že nám vládní koalice dost neférovým způsobem zabraňuje vést rozpravu k těmto bodům tím, že bod zavetovala, bohužel musíme používat to, že musím navrhnout další bod do programu. Ten bude znít: Informace Mirka Topolánka o možném prorůstání justiční mafie do vlády České republiky.

Proč to navrhuji? Již jednou zde zazněla ze strany právě ministra spravedlnosti polemika na téma soudů a nezávislostí, ale ignorujeme fakt, že zde už existuje jedno pravomocné rozhodnutí soudu - pane premiére a členové vlády - které bylo na podkladě žaloby ODS a žaloby pana Dalíka, a to pravomocné rozhodnutí soudu říká, že tato vláda, tedy vláda Mirka Topolánka, byla založena na korupci. Takto to lze volně interpretovat. Čili máme tady již jedno rozhodnutí soudu v této věci, které toto již pravomocně konstatovalo.

Nyní jsme v situaci, kdy existuje sice nepravomocné rozhodnutí soudu, nicméně obdobně závažné. A tady se nelze tvářit, že jde o nějakou zodpovědnost paní Renaty Vesecké. Tady je jednoznačně politická zodpovědnost především premiéra Mirka Topolánka a ta by byla i v situaci, dámy a pánové, kdyby pro něho nepracoval jako poradce pan exministr Němec, který v této kauze hrál poměrně zásadní a klíčovou roli. Čili tady není jenom odpovědnost Mirka Topolánka jako předsedy vlády za celou vládu, ale i jeho odpovědnost, že má takového poradce. Takže Sněmovna a leckdo ve Sněmovně se může klidně domnívat, že za nitky tady netahala vůbec Renata Vesecká, že ona byla jen nástrojem, a řídil ji někdo jiný, a tím možným řídícím důstojníkem mohl být premiér Mirek Topolánek. Čili tady je potřeba, aby Poslanecká sněmovna měla šanci vyslechnout zdůvodnění Mirka Topolánka a všech zúčastněných osob.

Současně je potřeba zde vést diskusi i s ministrem spravedlnosti, který nese přímou politickou zodpovědnost za fungování státních zastupitelství. Tady je naprostá chyba to, co říkala paní poslankyně Jacques, že státní zastupitelství patří k nezávislému pilíři justice. Nikolivěk. V České republice je spíše státní zastupitelství podřízeno a navázáno na exekutivu, protože tam jsou jasné personální odpovědnosti.

Dámy a pánové, bohužel musíme volit tuto formu nových bodů do programu schůze, protože jinak nám v podstatě znemožňujete vést diskusi a rozpravu. Já naprosto rozumím, že tento bod je pro vás extrémně nepříjemný, nicméně, dámy a pánové a pane premiére, dostihují vás možná vaše špatné skutky.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Třicet minut pro změny v programu vyčerpány. Předseda klubu Občanské demokratické strany pan Petr Tluchoř. Máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Myslím, že by každý měl hovořit k věci, o které aspoň tuší něco, a problematice rozumí. Samozřejmě vznáším veto i proti tomuto návrhu na zařazení takto definovaného bodu. Omlouvám se - za poslanecké kluby KDU-ČSL, ODS a Strany zelených.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Takže můžeme přikročit k hlasování o jednotlivých změnách programu, jak byly navrženy.

 

Nejprve to bude návrh paní poslankyně Páralové o pevném zařazení sněmovního tisku 475 na středu 11. 6. jako druhý bod našeho odpoledního jednání.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 86. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Z přítomných 194 poslankyň a poslanců pro návrh 102, proti 22. Tento návrh byl schválen.

 

Nyní se musím dotázat pana poslance Ratha, může-li mi věnovat chvilku pozornosti. Měla jsem tak učinit při přihlášení.

Pane poslanče, váš návrh, aby bod 36, sněmovní tisk 461, byl zařazen za pevně zařazené body, padá a chcete ho předřadit bodům 107, 108, nebo chcete, abychom hlasovali i to event. zařazení za pevně zařazené body? Prosím. Omlouvám se všem, toto upřesnění potřebuji.

 

Poslanec David Rath: Já to upřesním. Jestli by to mohlo znít - bod 461 zařadit jako první pevně zařazený bod za pevně zařazené body před body 107 a 108.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: To už je kombinace dvou návrhů, kterou moc neumím, protože bych ctila posloupnost, jak to bylo předloženo. Takže nechám hlasovat o návrhu pana poslance Tluchoře.

 

Poslanec David Rath: Pokud to nelze spojit do jednoho návrhu, o každém se bude muset asi hlasovat zvlášť.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano. Takže nejprve rozhodneme o tom, že bod 36, sněmovní tisk 461, bude zařazen dnes za pevně zařazené body. To byl první návrh pana dr. Ratha. Pardon, je to bod 37.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 87. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 195 poslankyň a poslanců pro návrh 100, proti 87. Tento návrh byl schválen.

 

Dalším návrhem je návrh pana místopředsedy Sněmovny Zaorálka, aby bod 105, tedy Informace předsedy vlády o umístění prvků protiraketové obrany, byl pevně zařazen na středu 11. 6. jako třetí bod odpoledního jednání.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 88. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Z přítomných 195 pro 95, proti 82. Tento návrh nebyl přijat.

 

Dalším návrhem byl návrh pana poslance Libora Ježka, aby druhé čtení sněmovního tisku 471 bylo projednáno dnes po všech… Omlouvám se, počkáme na konfrontaci.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP