(11.40 hodin)
(pokračuje Rath)

Dámy a pánové, já vás skutečně velmi prosím, abyste se zamysleli nad tímto návrhem, propustili ho do druhého čtení, aby případně mohl být ještě dále upraven o ten návrh zákona číslo 219. Současně budu navrhovat zkrácení lhůty na 24 hodin, protože právě podle písemných zpráv z ministerstva víme, že transformace má být provedena na podzim.

Své vystoupení ukončím připomenutím toho, co jsem směřoval k premiéru Topolánkovi.

Pane premiére, pokud svůj slib tady myslíte vážně a ne tak, jak jste myslel svůj slib s voliči, prosím sdělte této Sněmovně, zda jste uložil ministru zdravotnictví nebo uložíte úkol, aby informoval ředitele fakultních nemocnic, že nemají v té transformaci pokračovat, a do kdy ředitelé fakultních nemocnic tuto písemnou informaci, resp. příkaz ministra obdrží. Děkuji. Pokud to tady neřeknete, tak vašemu slibu nemohu věřit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní místo pana profesora Jičínského s přednostním právem pan místopředseda vlády Jiří Čunek a po něm s přednostním právem pan Cyril Svoboda. Pana ministra Svobodu musím upozornit, že pan kolega Čunek se přihlásil dříve než on a má stejné přednostní právo. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Čunek: Vážený pane předsedající, milé poslankyně, vážení poslanci, chtěl bych dodržet seriózní tón, který zde před chvílí v mnoha tématech zazněl od pana předřečníka.

Chtěl bych upozornit na jednu zásadní věc. Jestliže skutečně chceme dosáhnout toho, aby se nepřeváděly na akciové společnosti fakultní nemocnice, pak toho, jak jistě všichni víte, nemůžeme dosáhnout tímto zákonem. A to proto, že než tento zákon bude uveden v platnost, tak do té doby, pokud pan ministr by chtěl, zkrátka tu práci odvede. A to samozřejmě všichni uznáváte. To znamená jediný logický krok byl ten, který navrhujeme, a to je - byl tady slib pana premiéra, že se tento převod ani na úrovni ministra, ani na úrovni vlády, protože to lze dělat dvěma způsoby, že tento krok nebude proveden.

Vím, že opozice nemůže říci, že bude věřit koalici či komukoli z koaličních partnerů, ale můj osobní názor je naprosto jasný. Krajské nemocnice musí - protože jsou v rukou krajů - musí zůstat v rukou krajů, fakultní nemocnice by měly být neziskovými organizacemi. To znamená aby páteř zůstala zachována.

Schválení tohoto zákona, jak jsem již řekl, by akciovým společnostem nezabránilo. Proto vás žádám, abyste pochopili náš krok, který vede k jediné logické cestě, a to že tento zákon nebude podpořen ze strany KDU-ČSL, nicméně akciové společnosti nevzniknou. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl s přednostním právem pan místopředseda vlády Jiří Čunek. Nyní pan Cyril Svoboda. Já vás eviduji, kdo jste se přihlásili. Po Cyrilu Svobodovi řádně přihlášení Zdeněk Jičínský, Richard Dolejš, pan kolega Kochan a pan poslanec Krákora.

Prosím, pane ministře máte slovo.

 

Ministr vlády ČR Cyril Svoboda Pane místopředsedo, jenom drobnost. Zákon o majetku z roku 2000 byl v roce 2003 novelizován. Podle této novely i k založení akciové společnosti je třeba souhlasu vlády. To znamená příslib, který byl dán, se má brát vážně, nemá se tady hrát divadlo, že to může rozhodnout ministr sám o sobě. Teď jsem to ověřoval. Je k tomu třeba souhlasu vlády. Jestliže je to garance předsedy vlády, je to garance celé vlády. Nedělejme z toho větší drama, než to je, protože tento slib se má brát vážně, protože by bylo potřeba, aby souhlasila celá vláda. Berte to vážně jako slib, který je dán. V tomto případě je potřeba tento návrh zákona zamítnout a prokázat veřejnosti, že tomuto slibu se dá věřit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě s technickou připomínkou před poslancem Jičínským předseda klubu Pavel Kováčik. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Kdybychom, pane předsedající, paní a pánové, měli brát příslib vážně, jak nás tady pan ministr Svoboda nabádal, tak bychom byli stejně naivní jako ti důchodci, co věřili, že dostanou tu slíbenou tisícovku. A co dostali - zeptejte se jich.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi Kováčikovi, že dodržel čas pro technickou připomínku.

Řádně přihlášený do rozpravy pan poslanec Zdeněk Jičínský. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedající, budu stručnější, ale přesto určité věci je třeba říci.

Zaujal mě pan poslanec Šťastný, který hlasem na jeho poměry velmi, řekl bych, výrazným se postavil proti tomuto návrhu. Dokonce mě zaujalo, že ani v boji proti kouření není tak důrazný jako v této věci.

My jsme si vědomi toho, že tento zákon není systémový. Ale je reakcí na určité kroky, které hrozily nezvratností. Připomenul bych to, co je ve vládním prohlášení. Vláda navrhne nahradit tzv. zákon o neziskových nemocnicích novým, v prostředí Evropské unie standardním zákonem o neziskových organizacích.

V prostředí Evropské unie nemocnice jako akciové společnosti žádným standardním řešením nejsou. Ve většině - nemám samozřejmě přehled o všech 27 zemích, víme, že zejména v postkomunistických zemích jsou poměry různé - ale ve standardních zemích bývalé patnáctky základní zdravotnická zařízení jsou veřejná zdravotnická zařízení. Čili nevím, proč vláda se dala touto cestou a vyvolala ve společnosti něco, na co po mém soudu adekvátně vůbec nereagovala. Proč vláda a zejména ministr Julínek svým arogantním chováním proti sobě postavil pražskou Karlovu univerzitu, Masarykovu univerzitu v Brně, proč vyvolal takové obavy mezi zdravotnickou veřejností včetně studentů. Proč fakulty dokonce řekly, že budou muset zrušit dosavadní způsob výuky. To jsou věci, které jsme zde od listopadu nezažili.

Proč děláme takovéto experimenty? My už jsme zažili jeden. Myslím, že to byl David Rath, který tu připomněl Miloše Zemana, který mluvil o kuponové privatizaci jako o podvodu století. Chceme udělat další podvod století, že vytunelujeme zdravotnictví?

Pan ministr Julínek se velmi ohradil proti tomu, aby byl podezírán z vazby na nějaké farmaceutické firmy. Ale jeho první náměstek byl zástupcem firmy Pfiser. Nevím, jestli propagoval viagru, ale to není podstatné. To je přece skutečnost. Možná že už dnes tato právní vazba není. Ale copak takovéto právní vazby jsou to nejpodstatnější? Tady přece trvají tyto vazby, nedělejme si iluze, a pak po čase zjistíme, že v Lichtenštejnsku na tajných kontech budou nějaké peníze, které se tam dostaly z této podivné privatizace zdravotnictví.

Takže já jsem samozřejmě rád slyšel od pana premiéra i od pana předsedy legislativní rady, od pana vicepremiéra, ujišťování, že akciovky nebudou. Ale proč jsme vůbec ve společnosti vyvolali takový neklid? Společnost je přece dostatečně celou řadou jiných reformních opatření této vlády zneklidněna a je povinností vlády se starat o to, aby v zemi bylo pokud možno takové prostředí, že lidé v této zemi žijí rádi. Teď tu máme ještě justiční mafii!

Takže vážení kolegové, my bychom rádi věřili vaším slovům, ale zatím vaše počínání nám k tomu nedalo nejmenší důvod.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP