(11.50 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu profesoru Zdeňku Jičínskému. Další přihlášený v rozpravě je pan poslanec Richard Dolejš. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova. Připraví se pan kolega Kochan.

 

Poslanec Richard Dolejš: Dobré odpoledne. Vážené kolegyně, vážení kolegové, pane předsedající, já bych navázal na Zdeňka Jičínského. Mě skutečně nezajímají pouhá slova, ale skutky, skutky ODS jak na úrovni vládní, tak i na úrovni krajské politiky. Víte, já vidím zde zřejmé a jasné prokazatelné rozpory v tom, co zde řekl pan ministr zdravotnictví Julínek ve středu, co zde říká pan premiér, co zde říká pan místopředseda vlády Čunek.

Já vám budu citovat ze stenozáznamu ze středy tohoto týdne, je to výrok pana ministra zdravotnictví: "Samozřejmě nikdo se tady netají tím, že chce převést nemocnice na akciové společnosti, protože už je máme pomalu v celé republice a také Ministerstvo zdravotnictví by chtělo daleko efektivněji řídit tyto nemocnice." Zároveň dodal, že "prioritou i na základě koaličních dohod je následně převést tyto nemocnice, až budou transformovány na akciovky, na univerzitní neprofitní organizace", tak jak cituji ze stenozáznamu - ale on je chce převést a hovoří tu o tom, aniž by existoval v tuto chvíli zákon.

K těm rozporům. Je zde i rozpor ve výroku pana Čunka, který není jen místopředsedou vlády, ale i předsedou KDU-ČSL. On zde, a veřejně, odmítl privatizaci krajských nemocnic, chcete-li, spíše prodej krajských nemocnic. A já se ho tedy táži, proč krajští zastupitelé za KDU-ČSL na půdě středočeského zastupitelstva kraje hlasovali pro prodej jedenácti středočeských nemocnic. Komu mám věřit? Mám věřit panu Čunkovi, mám věřit panu Julínkovi, mám věřit panu premiérovi? Nevím, komu mám věřit.

Další příklad. Hovořil zde o tom David Rath. To je váš místopředseda ODS Petr Bendl, hejtman Středočeského kraje. Před krajskými volbami v roce 2004, když byla schválena - Já bych vás prosil, pane premiére, prostřednictvím pana předsedajícího, abyste mi neskákal do řeči a nehovořil zde o kampani.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já samozřejmě požádám Sněmovnu o klid. Bude lepší, pokud má někdo jiný zájem, než je projednávání tohoto bodu, nechť se diskuse přenese do předsálí.

Pokračujte, pane kolego.

 

Poslanec Richard Dolejš: Děkuji. Takže bych se vrátil k tomu, co se odehrálo v dubnu roku 2004, kdy Středočeský kraj schválil koncepci zdravotnictví, jejímž cílem byla privatizace všech kategorií zdravotnických zařízení. My jsme proti tomu vystupovali. Prvním krokem bylo převedení nemocnic na akciové společnosti. My jsme protestovali a pan Bendl, místopředseda ODS, prohlásil 1. 4. 2004 - budu citovat: "Schválená koncepce zdravotnictví není rozhodnutím o privatizaci středočeského zdravotnictví. Mediální vyjádření zastupitelů ČSSD mohou hraničit se šířením poplašné zprávy," řekl hejtman a místopředseda ODS Petr Bendl. Takže on toto veřejně popřel před krajskými volbami - a dva roky nato za asistence KDU-ČSL jedenáct nemocnic prodal. Komu mám věřit.

Ve své podstatě, o co tady jde. Já zde mám dokument ODS, a již jsem o tom hovořil při písemných interpelacích, který se jmenuje Nový růst, modrá šance pro podnikání. A v tomto materiálu se jasně hovoří o tom, že se ODS chce vrátit k modelu z 90. let, a to k privatizaci veřejného sektoru, mj. i privatizaci zdravotnictví. Prvním krokem podle modelu ODS je transformace, převod nemocnic na akciové společnosti a následný vstup soukromého kapitálu. Řekl bych, že tímto mustrem se řídila ODS ve Středočeském kraji, a ten výsledek byl takový, že byly nemocnice převedeny na akciovky a jedenáct malých nemocnic bylo prodáno, a bylo prodáno výrazně pod odhadní cenu, tři čtvrtě miliardy korun pod odhadní cenu. My toto považujeme za skandální. A pochopte sociálně demokratickou opozici, že po této zkušenosti chceme zabránit tomu záměru, který má vláda a který má pan Julínek.

Ještě bych chtěl říci jednu věc, podstatnou věc. Na této privatizaci středočeských nemocnic se mj. podílel i váš předseda poslaneckého klubu pan Tluchoř, který byl ve výběrových komisích při prodeji těchto zdravotnických zařízení. Ale ještě bych chtěl podotknout jednu věc - že na privatizaci středočeských nemocnic se podílela také vysoká představitelka Ministerstva zdravotnictví, členka ODS, náměstkyně ministra zdravotnictví paní Hellerová. Ona v tu dobu byla vedoucí odboru zdravotnictví a ona organizovala tyto záležitosti.

Takže pochopte zcela logicky, že sociální demokracie nemůže mít důvěru v přísliby a garance pana premiéra a nemůže mít ani důvěru v přísliby zastupitelů a zástupců KDU-ČSL, kteří v praxi něco dělají a zde hovoří úplně jinak.

Děkuji za pozornost a chtěl bych požádat poslance, aby podpořili návrh Davida Ratha. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Nyní řádně přihlášený pan poslanec Kochan, připraví se pan poslanec Krákora, poté pan kolega Hovorka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jozef Kochan: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych chtěl přednést pozměňovací návrh, a sice neprojde-li návrh pana kolegy Borise Šťastného na zamítnutí, navrhuji prodloužit lhůtu projednání tohoto návrhu o 20 dní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji panu kolegu Kochanovi. A nyní se ujme slova pan poslanec Krákora. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a pánové, kolegové, kolegyně, považuji za svoji morální povinnost, abych připomněl, že 21. května 2008 jsem se zúčastnil semináře na téma Vysoké školy a jejich privatizace v aule 1. lékařské fakulty, kde byli profesoři, přednostové klinik, docenti, studenti, děkani i rektoři z celé republiky. Bylo tam více než 300 lidí a drtivý názor většiny těchto činovníků, kteří vlastně vysoké školy tvoří, byl ten, že to mají být veřejnoprávní instituce na neziskovém charakteru. S akciovými společnostmi prakticky nikdo nesouhlasil a nebyl tam vyjádřen žádný konsensus a prostě není to ani standardní model v Evropě. V 25 nejvyspělejších státech Evropy prakticky nenajdete model, kde by univerzitní nemocnice pracovaly na principech akciové společnosti. Mají také veřejnoprávní charakter a pracují na neziskovém principu. Toto bych rád Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky připomněl. To je skutečnost. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Šťastný chce reagovat fakticky. Prosím.

 

Poslanec Boris Šťastný: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, my tady mluvíme o dvou rozličných věcech. Já jsem seděl téměř vedle pana kolegy Krákory na tom samém sympoziu, na tom samém setkání, a on, stejně jako my všichni, co jsme tam byli, jsme přece jasně slyšeli z úst ministra zdravotnictví, že probíhají jednání s akademickou obcí, že jedná Ministerstvo zdravotnictví s akademickou obcí na konkrétní podobě předmětného zákona. Tento zákon nebyl dosud předložen.

Prosím, zabývejme se výhradně tímto jednotlivým zákonem, který zásadním způsobem zasahuje do českého právního řádu a neřeší to, o čem tady vůbec hovoříme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Chce reagovat pan poslanec Zdeněk Škromach, Zdeněk Jičínský. Řádně je pořád přihlášen pan poslanec Hovorka. Připomínám, tohle jsou faktické.

Prosím, pan poslanec Škromach má slovo - to je řádná. Pan poslanec Jičínský chce reagovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP