(12.30 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prosím ale - pane místopředsedo, já vás na chvilku přeruším. Prosím všechny kolegy a kolegyně, aby nepokřikovali na toho, kdo je přihlášen do rozpravy a bylo mu slovo uděleno. To je nevhodné a myslím, že to nepřispívá k důstojnosti našeho projednávání. Takže se zdržte připomínek, nechte hovořit toho, komu slovo bylo uděleno.

Prosím, pane místopředsedo vlády, pokračujte.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Čunek: Děkuji. Já tady jenom podotknu, že kdyby z levé strany, z mé levé strany přišla ta poznámka "važ slova", nedbal bych na to. Že přišla z pravé strany, tak vás chci upozornit, vážení kolegové: Vy važte slova! Protože když to bude jinak, tak… Já už to znám. Odejít z vlády není vůbec těžké. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. To byl pan místopředseda vlády Jiří Čunek, Nyní s přednostním právem pan místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. Připraví se paní kolegyně Fialová. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, kolegové, já jsem se v Ostravě účastnil jednání zástupců univerzity, fakultní nemocnice a Ministerstva zdravotnictví, a tam se jednalo o to, že by ostravská fakultní nemocnice přestala být fakultní, že by se nestala součástí sítě těch univerzitních nemocnic, když by se to převedlo z těch fakultních na univerzitní nemocnice. Ale bylo nám řečeno, že to nevadí, že zástupcové Ministerstva zdravotnictví nám slibují, že nám slibují, že v těch dalších letech bude nemocnice financovaná, jako kdyby fakultní byla. Takže vlastně ten návrh - spolehněte se na ty sliby, to si pamatuji, že jsem už zaslechl při tomto jednání. Přitom zároveň jsme zjistili, že nemocnice v Ostravě byla požádána, aby připravovala materiály pro privatizaci, vedení ostravské fakultní nemocnice. A my teda se máme nyní spolehnout na sliby, že pokud by k privatizaci došlo, nebo kdyby byla převedena, pokud by nebyla sítí…, že prostě můžeme se spolehnout na sliby, že bude financována tak, jak si zaslouží nemocnice, která má spádovost více než milion obyvatel. Představte si - nemocnice, která má tři tisíce zaměstnanců, největší nemocnice v regionu, který je mimořádně postižený těžkým průmyslem a velkou škálou nemocí, a my se máme spolehnout na sliby, že bude řádně financována, máme se spolehnout na slib pana premiéra, máme se spolehnout na sliby pana Čunka. Jako rozumíte - na slibech máme postavit to, že tady je milion lidí a jde o jejich zdraví. A to v situaci, kdy Alexandr Vondra píše v novinách, že ještě nikdy nebyla v této Sněmovně tak dusná atmosféra, jako je v posledních dnech. A víte, proč je tak dusná? Protože jsme ve Sněmovně, ve které to vypadá, že přestala platit jakákoli pravidla, jakékoli dané slovo.

Já nedělám zdravotnictví, já dělám zahraniční politiku. A mohu vám říci, že to, co se tam dohodlo, dneska neplatí, ať se to týká uznání Kosova, ať se to týká diskuse o předsednictví a prioritách České republiky, protože o tom se ví více v Mali než v České republice, co má Česká republika za lubem.

V této situaci znovu přicházíte s tím, že máme věřit vašim slibům. Mně to připadá neuvěřitelné. Jako kdybyste ani nerespektovali tu situaci, ve které se nyní nacházíme. Jako to, že chceme, aby existoval zákon, usnesení, podle kterého nebude možné, aby vláda rozhodla o tom, že bude nějaká nemocnice převáděna na akciovou společnost, aby byla následně privatizována, to je podle mne jediný možný požadavek v takové situaci. Prostě slibů se tady nenajíme.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní ještě s faktickou poznámkou pan poslanec Křeček. Potom řádně přihlášená paní kolegyně Fialová. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Dámy a pánové, mě zaujaly záruky pana místopředsedy Čunka o tom, že odejdou z vlády, bude-li slib porušen. Já se ptám, jaký má taková záruka smysl. Odejdou z vlády, ale nemocnice budou privatizovány. K čemu to je, takové záruky? Nám jde přece o to, aby nebyly privatizovány nemocnice, ne o to, že až budou privatizovány, jedna strana odejde z vlády. To je nám k ničemu! (Potlesk opozičních poslanců.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Nyní má slovo paní poslankyně Jiřina Fialová, přihlásil se pan poslanec Votava, který se připraví. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jiřina Fialová: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, kvalitní zdravotnictví patří k hlavním prioritám KSČM. Zvláště zdravotnictví v České republice je ale tvrdě zkoušeno pravicovou vládou, a již zde bylo mnohokrát hovořeno o zdravotnictví ve Středočeském kraji. I zde nám bylo slibováno, jak zdravotnictví bude perfektně šlapat, jak se nebudou rušit žádná oddělení, jak tím, když prodáme nemocnice nebo vytvoříme z nich akciové společnosti, tak to bude perfektní. Nejenom že kraj ukazoval, že vlastně když má záměr prodat zdravotnická zařízení, není dobrým hospodářem, ale ukazoval, že neumí ani řídit. Koneckonců do zdravotnictví z rozpočtu Středočeského kraje, i když jde každým rokem 800 milionů, nejsou poskytovány našim obyvatelům tak kvalitní služby, abychom mohli být spokojeni. Jak se ukazuje, není spokojen ani zdravotnický personál, zvláště zdravotní sestry, jejichž ohodnocení neodpovídá jejich náročné práci, a tak často ze zdravotnických zařízení odcházejí pracovat jinam. Vzniká tak nedostatek pracovních sil ve zdravotnictví, což se musí jasně na kvalitě poskytované péče včetně prodloužení čekacích dob na ošetření odrazit. Připočítáme-li k tomu placení od 1. ledna letošního roku, tzv. regulační poplatky, u kterých nám stále není jasné, co vlastně regulují, musíme uznat, že nespokojenost občanů se zdravotní péčí je na místě.

Kdo se díval včera večer v televizi na pořad paní Jílkové, tam jasně bylo vidět, jak občané nejenom Středočeského kraje, ale celé republiky nesouhlasí s politikou zdravotnictví současné vlády. Proto klub KSČM plně podporuje návrh tohoto tisku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Děkuji. Zatím poslední písemně přihlášený pan poslanec Václav Votava. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, hovoříme zde o privatizaci nemocnic. Pan kolega Dolejš hovořil o důsledcích, jaké má privatizace a následně prodej některých nemocnic ve Středočeském kraji, koneckonců o tom hovořila i paní poslankyně Fialová přede mnou.

Plzeňský kraj byl jedním z prvních, který převedl bývalé okresní nemocnice na akciové společnosti. A jaké to má důsledky v Plzeňském kraji? K čemu to vede? Já bych vám mohl uvést příklad klatovské nemocnice, kdy v této nemocnici bylo paralyzováno gynekologické oddělení proto, že odcházel zdravotnický personál, odcházeli lékaři, odcházely sestry. Proč odcházeli? No protože se škrtily platy! Platy byly podhodnoceny u tohoto zdravotnického personálu. To je důsledkem také převodu na akciové společnosti. Samozřejmě, že by neodcházeli… Odcházejí za lepším, to je přece logické, každý jde za lepším platem. Pak se těžko shání personál do těchto nemocnic. A dá se očekávat, že personální krize se netýká jenom této nemocnice, tohoto oddělení, ale týká se i ostatních nemocnic v kraji, Plzeňském kraji. Situace ve zdravotnictví v Plzeňském kraji se tedy rapidně zhoršuje, a to je právě důsledek privatizace a důsledek přechodu na akciové společnosti. A to ohrožuje dostupnost a kvalitu poskytované péče.

My jsme se chtěli bavit v krajském zastupitelstvu, chtěli jsme to projednávat s Občanskou demokratickou stranou, chtěli jsme to projednávat na plénu, na zasedání krajského zastupitelstva. Co se stalo? Samozřejmě zastupitelé ODS a zastupitelé KDU-ČSL zneužili své většiny a neschválil program mimořádného zasedání zastupitelstva kraje, a tím také zamezili možnost vysvětlit, jak hodlají čelit například tomu, že tedy hrozí reálný nedostatek lékařů a sester v těchto lůžkových zařízeních. Občanská demokratická strana a KDU-ČSL zjevně nehodlají občanům skládat účty ani vysvětlovat, jak se zdravotnictví v kraji dostalo do vážného stavu. Je to arogance ze strany ODS! Krajská koalice taky dosud nikdy nepředložila ani střednědobou koncepci zdravotnictví. A mám pocit, že ji také nehodlají písemně předkládat, protože předpokládají prodej některých krajských nemocnic do soukromých rukou, a to po podzimních - nebo takový byl aspoň jejich záměr - po podzimních krajských volbách. A proto se o tom bojí hovořit a nechtějí hovořit o stavu zdravotnictví v kraji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP