(12.20 hodin)
(pokračuje Škromach)

Ale je ta jistota stoprocentní? Co až se nabídnou vhodná místa ve správních, dozorčích radách pojišťoven, nemocnic apod. kamarádům třeba z KDU-ČSL, případně ze Strany zelených? Možná že změní svůj názor na to, jestli privatizovat, nebo neprivatizovat. Protože volební období jednou skončí, vlády se vymění, ale majetky zůstanou.

Nakonec dobré poučení. Myslím, že je stále potřeba si připomínat velké dělení majetku z poloviny 90. let, kdy samozřejmě to má podobné účinky. Stát je vždycky dobrým dárcem a 250 miliard korun, které jdou do zdravotnictví, přes 300 mld. korun, které jdou na důchodový systém, to jsou určitě peníze každým rokem, které nelze přehlédnout, a určitě jsou v objektu zájmu všech těch, kteří mají zájem na tom profitovat. A nejlepší systém je zprivatizovat, vstoupí zahraniční kapitál, a už s tím nikdo nic do budoucna neudělá. A potom jako opoziční minoritní strana ODS tady bude kritizovat vládní strany za to, že nejsou poskytovány některé zdravotnické služby a výkony, protože holt jejich zprivatizované nemocnice na to nemají, nevyšel by jim zisk, tak tyto služby nebudou poskytovat, zdravotní pojišťovny si budou ošetřovat své lukrativní a pokud možno vysokopříjmové pojištěnce, kterým budou zajišťovat luxusní zdravotní péči v privátních zařízeních, která budou nabízet vše. Pro obyčejného občana zůstanou jenom chudobince a základní udržovací péče, kde nakonec přijde k dobru i práce svépomocí. Nakonec si vzpomeneme na doby šití v dobách, ještě kdy jsme chodili do školy, protože taková tržná rána, je dobré si ji možná zašít vlastními silami, než za ni tvrdě potom platit v budoucí nemocnici, protože holt z pojištění, které se vybere, by nezbylo na zisky a je potřeba, abychom z toho pěkně zafinacovali i činnosti, které možná, že se zdravotnictvím ani souviset nebudou. (Poznámky z pravé části sálu.)

Já mám pocit, že pan poslanec Pleva určitě by rád promluvil k tomuto a řekl, jaký on má záměr se zdravotnictvím třeba v Brně, a určitě, pokud jde o Úrazovou nemocnici, je to dobré místo, dobré místo pro podnikání, možná i pro nějaký hotel, který by tam mohl stát. To určitě chápu. Ale pro nás samozřejmě je prioritní zdravotní péče, protože byť ne vždycky všechno je ideální, ale přesto zařízení fungují.

A vždycky, když se začne hovořit o nějaké revoluci, přebíhá mi mráz po zádech. A bohužel tato vláda ve zdravotnictví dělá revoluci, ale revoluci, která v žádném případě nepovede ke zkvalitnění zdravotní péče, která nepovede ke zlepšení systému, dokonce nezlepší ani podmínky pro pacienty, pro ty, kteří ten systém platí, to jsou pojištěnci, ale povede k tomu, že mnoho lidí, a to už dnes, na zaplacení poplatků a různých zdravotních spoluúčastí zkrátka nemá. Zeptejte se důchodců v domovech důchodců, nebo v domovech pro seniory, dneska se takhle nazývají, jak se jim žije a jak z kapesného jsou schopni si doplatit na poplatky jenom u lékaře, případně na zvýšené doplatky na léky, které samozřejmě doplácet musí, chtějí-li si udržet svůj dobrý zdravotní stav.

Přesto tady vláda říká, když chceme kompenzovat tyto dopady např. mimořádným důchodem v letošním roce, říká, to není potřeba, to všechno zvládneme, vyplatíme 470 korun. Kde je těch tisíc korun navíc, co jste slíbili?! Jak to, že je nevyplatíte! Ale chcete opět slibovat občanům spoluúčast na tom, že rozprodáte zdravotní pojišťovny, zdravotnická zařízení, poslední nemocnice a z peněz, které z toho vyděláte, dáte lidem jistotu desetinásobku. Já myslím, že naprostá většina občanů si přesně pamatuje, co tento pojem znamená, a spojuje si jej s jedním velmi úspěšným obchodníkem, byznysmenem, který byl obdivován právě Občanskou demokratickou stranou, jak vlastně se mu povedlo nastartovat kuponovou privatizaci, a slibem desetinásobku nikoho nezarmoutíte. Ale už potom nikdo neřekne lidem, že když dostanou svých 10 tisíc korun ze spoluúčasti na velkém ranku, na zdravotnických zařízeních, tak že potom ovšem budou muset zaplatit ne deseti-, ale statisíce za úkony, které jim tato zdravotnická zařízení do budoucna budou mít poskytnout -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, já jsem tolerance sama. Já chápu, že se zabýváme zákonem o velké privatizaci, přesto bych chtěl vás vést k věci. Přece jen pan kolega Rath navrhl trochu jiné řešení v zákoně, nikoliv kuponovou privatizaci, tak já bych prosil, kdybyste se zabýval úrazovou nemocnicí. Já jsem opravdu velmi korektní, ale v tomto ohledu bych vás přece jen chtěl upozornit na to, že by bylo vhodnější zabývat se tématem. Děkuji vám.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Ano, pane předsedající, já už spěji k závěru svého vystoupení, ale považoval jsem za důležité jednak upozornit na to, že majetkové změny, majetkové poměry, které jsou navrhovány vládou, nevedou ke změně systému a neřeší systém zdravotnictví, že mají své sociální dopady na důchodce, rodiny s dětmi, zdravotně postižené, a chtěl jsem také v té souvislosti porovnat některé principy privatizace v jiných oborech, které bohužel k úspěchu nevedly a bylo by nedobré je opakovat i v této oblasti zdravotnictví.

Děkuji za vaši milou pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Zdeňku Škromachovi. Ale proti tomu, co jsem ohlásil předtím, musím udělat drobnou změnu. Nyní s technickou připomínkou pan poslanec Petr Pleva, poté s přednostním právem místopředseda vlády Jiří Čunek, místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek a pak teprve řádně přihlášená kolegyně Fialová a pan poslanec Votava. Prosím, pane poslanče, máte slovo k technické připomínce.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, myslím, že v tom dlouhém projevu by neměla zapadnout slova místopředsedy ČSSD, která pronesl na začátku svého projevu, a to že sociální demokracie nevidí rozdíl mezi znárodňováním a privatizací. Je to sice dobrá zpráva pro jejího koaličního partnera KSČM, nicméně velmi špatná zpráva pro demokracii v této zemi. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Nyní tedy pan místopředseda vlády Jiří Čunek, poté pan místopředseda… Ještě s technickou připomínkou, pane místopředsedo, pan kolega Zdeněk Škromach. Prosím, pane poslanče, máte slovo k technické připomínce.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Ano. Já jenom chci odmítnout interpretaci, kterou tady pan poslanec Pleva přednesl, a ať si přečte ve stenu, jak to bylo řečeno!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Nyní pan místopředseda vlády Jiří Čunek.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Čunek: Vážený pane předsedající, moc vám děkuji za to, že jste upozornil pana předřečníka na merit věci, o které jednáme, protože nejednáme ani o poplatcích, ani o ničem jiném. A já bych se rád ohradil jenom proti tomu, a uvedu hned důkaz, že KDU-ČSL se vzpamatovala právě teď před krajskými volbami. Ony ještě budou prázdniny, ono se ještě něco může stát, především přes prázdniny se na spoustu věcí zapomene, ale jisté je, že když vláda jednala o tomto návrhu, tedy o návrhu zákona, tak tam ministři za KDU-ČSL jednoznačně vyjádřili a prosadili jednu skutečnost, a to že akciové společnosti ano, ale jenom pokud by náhodou některá univerzita chtěla. Jinak preferujeme jednoznačně neziskovou formu.

Nicméně doba se posunula, obavy jsou velké, a já to tedy zkrátím. My vaše obavy chceme rozptýlit tím, že kdyby náhodou slib, který tady byl premiérem dán, tak kdyby byl porušen, jako že tomu nevěřím samozřejmě, tak my bychom z té vlády odešli. (Pokřiky a potlesk poslanců ČSSD.)

A věřte mi, že já vážím slova dobře. Protože -

***




Přihlásit/registrovat se do ISP