(14.00 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, vyhlašuji přestávku na žádost poslaneckého klubu Strany zelených v délce 60 minut. Sejdeme se v 15 hodin.

 

Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
10. června 2008 v 15.03 hodin

Přítomno: 197 poslanců

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den přerušené 32. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami, případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Doposud tak učinili: pan poslanec Hasil - náhradní karta č. 2, pan poslanec Černý - náhradní karta č. 3, pan poslanec Paroubek má náhradní kartu č. 5 a pan poslanec Ploc má náhradní kartu č. 7.

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: pan poslanec Hojda Pavel - zahraniční cesta, pan poslanec Sehoř Karel - zahraniční cesta, pan poslanec Snítilý - není napsán důvod.

Z členů vlády se omlouvají: pan ministr Julínek - zahraniční cesta a pan ministr Schwarzenberg - zahraniční cesta.

Dnešní grémium se dohodlo na následujícím: V pátek 13. 6. budeme jednat i s polední přestávkou, tedy do 16.00 hodin. Poslanecká sněmovna bude jednat i v týdnu od 17. do 20. 6., to je výborový týden.

Bodům z bloku třetích čtení se budeme věnovat až ve středu 18. 6., pokud ty body neprobereme tuto středu a pátek, to znamená, že ve středu 18. 6. bychom projednávali body ve třetím čtení až do jejich vyčerpání. Bod 93, sněmovní tisk 446, zařadíme pevně na čtvrtek 12. 6. jako první bod po písemných interpelacích, a to z důvodu přítomnosti veřejného ochránce práv Otakara Motejla. Volební body 80, 79, 81 až 86 přeřadíme na čtvrtek 12. 6. jako druhý až devátý bod po písemných interpelacích.

Pokud nebude námitek, dal bych o těchto návrzích hlasovat najednou.

Sděluji, že dnes budeme jednat i po 19. hodině. V této souvislosti navrhuji, abychom již nyní hlasovali o tom, že o návrzích zákonů lze hlasovat i po 19. hodině. Ale já tak zatím neučiním, protože vidím, že zde není dostatek poslanců. (Hlasy: Je!)

Dnešní jednání bychom zahájili pevně zařazenými body 2, 28, 31, 53, 15, 16, 30, 36 a 11. Dále budeme pokračovat body ve schváleném pořadí. Přehled zbývajících bodů k projednání vám byl rozdán na lavice.

Ale do rozpravy k programu mám tři přihlášky písemné. Jako první požádám paní poslankyni Levou, připraví se pan poslanec Grebeníček a jako třetí je přihlášen pan poslanec Rath. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Ivana Levá: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, prosím o malou pozornost. Já bych navrhovala zařazení bodu, který máme pod číslem 17, je to sněmovní tisk 429, o znakové řeči, na středu odpoledne jako první bod po již pevně zařazených bodech. A to z toho důvodu, že zástupci sdružení a organizací hluchoslepých a neslyšících lidí by se chtěli zúčastnit a být zde přítomni při projednávání. Považují přijetí tohoto zákona za významný posun v přístupu naší společnosti k nim. Tak prosím o shovívavost a zařazení tohoto bodu. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Ten bod by byl jako čtvrtý bod. Souhlasíte s tím? (Souhlas.)

Dále vystoupí pan poslanec Grebeníček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, navrhuji zařazení nového bodu schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, a to na středu 11. 6. odpoledne jako druhý bod po pevně zařazených bodech. Název tohoto bodu zní: Projednání kritické situace resortu školství v souvislosti s nekompetentním a přehlíživým přístupem vlády k zajištění potřeb vzdělávací soustavy a vzdělávání.

Krátké zdůvodnění návrhu: Ekonomika v několika uplynulých letech zaznamenávala opakovaně výrazný růst. Přesto vláda odmítla navýšit odpovídajícím způsobem prostředky státního rozpočtu vydávané na školství. Procentuální podíl hrubého domácího produktu vydávaný z veřejných zdrojů na školství se loni ani letos nezvýšil, přestože je veřejně známo, že v tomto ukazateli Česká republika zaostává za průměrem OECD a že v něm zvlášť výrazně zaostává za vyspělými zeměmi orientovanými na podporu znalostní ekonomiky. Vláda svou cenovou a daňovou politikou na jedné straně nastartovala nebo posílila pro rok 2008 velké inflační tlaky a na straně druhé pak svou rozpočtovou politikou zabrzdila růst mezd ve školství a legislativně umožnila podstatně omezit ostatní neinvestiční výdaje v resortu školství. Ani po prudkém nárůstu inflace v prvním čtvrtletí roku 2008 vláda neprojevila sebemenší ochotu reagovat a řešit kritickou situaci zejména regionálního školství.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP