(15.10 hodin)
(pokračuje Grebeníček)

Na interpelaci, kterou jsem ještě v době, kdy to bylo možné změnit, oslovil předsedu vlády, jsem od něj obdržel prapodivnou, vyhýbavou odpověď. Když jsem se s ní nespokojil a požádal o ústní projednání ve Sněmovně, předseda vlády odmítl jakkoli reagovat a poslanci vládní koalice svými hlasy potvrdili, že takový postoj premiéra k problematice školství považují za správný.

Ministr školství rovněž selhává ve své funkci, když nebyl schopen včas a s odpovídající naléhavostí ve vládě upozornit na nazrávající kritické stavy, a také selhává osobně v tom, jak trvale od počátku roku uplatňuje znepokojující diskriminační postoje vůči jednotlivým skupinám zaměstnanců regionálního školství. Tyto postoje se projevují mimo jiné tím, že se pokouší sliby a málo efektivními, spíše symbolickými kroky utlumit nespokojenost pedagogických pracovníků a současně zcela ignoruje oprávněné mzdové nároky nepedagogických pracovníků škol a školských zařízení. Dokladem toho je i jeho otevřený dopis pedagogickým pracovníkům.

S ohledem na skutečnost, že resortní ministr nedostatečně reaguje na vážné problémy a že zcela nedostatečně a neadekvátně reflektuje a nastoluje skutečné potřeby vzdělávací soustavy v agendě vlády, a také s ohledem na ten fakt, že vláda jako celek přehlíží a neřeší tyto problémy, je naléhavě žádoucí, aby se současným stavem a potřebami resortu školství včetně problému poklesu reálných příjmů zaměstnanců regionálního školství zabývala přímo Poslanecká sněmovna.

Děkuji za pozornost. (V sále je stále velmi hlučno.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče.

Než pozvu k řečništi pana poslance Ratha - pan poslanec Vojíř má náhradní kartu číslo 18.

Poprosím pana poslance, aby se ujal slova. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, já bych chtěl navrhnout nový bod, zařadit do této schůze bod Informace ministra zdravotnictví Julínka o realizovaném zdražení léků. Je to proto, protože možná jste si všimli, že rozhodnutím Státního úřadu pro kontrolu léčiv a odvolacího orgánu Ministerstva zdravotnictví dochází vlastně v těchto dnech u celé řady důležitých lékových skupin k výraznému snížení jejich úhrad, což znamená výrazné zvýšení doplatků pacientů. Jde o lékové skupiny, které jsou velmi rozšířené u řady chronických pacientů, u řady vážně nemocných lidí, jako jsou diabetici, hypertonici, pacienti s depresí a mnozí další. Ty doplatky skutečně mohou stoupnout o sta korun měsíčně pro jednotlivé pacienty. A k tomuto skokovému nárůstu má dojít právě v těchto dnech. Dnes to bylo vlastně oznámeno Státním ústavem pro kontrolu léčiv.

Také by bylo dobré, aby pan ministr Julínek zde nějakým způsobem vysvětlil i takové věci, jak je možné, že u některých firem, které patří mezi ty donátory, tedy dárce statisíců do občanského sdružení ministra Julínka, zaznamenali obrovské nárůsty tržeb v letošním roce. Některé z těch firem vykazují třeba čtyřicetiprocentní nárůst jejich tržeb. Čili to je také velmi zajímavé. A ty nárůsty korelují i s politikou Ministerstva zdravotnictví, čili zjednodušeně se dá říci, že těmto firmám jde Ministerstvo zdravotnictví na ruku, takže jejich meziroční tržby skutečně stouply o desítky procent, jak říkám, u některých až o 40 % - což je nevídané, to se v minulosti skutečně málokdy stávalo něco takového - zatímco celý farmaceutický trh roste v postatě jenom zhruba asi dvěma procenty. To znamená on narostl, ale jenom o 2 %. Ale u některých jednotlivých firem ten nárůst je enormní. Zajímavé je, že jsou jmenovány jako firmy, které darovaly občanskému sdružení ministra Julínka opakovaně nemalé finanční částky.

Čili myslím si, že tato informace by byla velmi důležitá. Bylo by potřeba, aby zde Sněmovna byla seznámena s tím, jak vysoký nárůst doplatků bude, jak to zatíží jednotlivé pacienty, jak to zatíží vážně chronicky nemocné lidi.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, kam navrhujete zařadit tenhle bod?

 

Poslanec David Rath: Myslím, že by mohl být zařazen dnes pevně po pevně zařazených bodech.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, děkuji. Nyní vystoupí pan místopředseda Zaorálek, poté pan ministr Langer a pan předseda Tluchoř. Pane poslanče, máte slovo. (Hluk v sále přetrvává.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane předsedo. Já bych chtěl požádat Sněmovnu jen o pevné zařazení bodu, který v této chvíli má v programu číslo 105. Je to informace předsedy vlády o umístění prvků protiraketové obrany. Tento bod bych navrhoval zařadit zítra dopoledne za pevně zařazené body. Tam je, pokud se nemýlím, pět pevně zařazených třetích čtení, tak je to v podstatě šestý bod. Šestý pevně zařazený bod - současný 105.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Zítra odpoledne, pane místopředsedo, ano? (Pardon, dopoledne.) Dobře, i když zítra máme třetí čtení, ale přesto.

Pan ministr Langer. Prosím, pane ministře.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych z důvodu neprojednání bodů pevně zařazených na páteční jednání v minulém týdnu navrhl zařadit projednání čtyř druhých čtení po… Nepletu-li se - první zařazený bod na dnešní odpoledne, což je zákon vrácený prezidentem, zákon o střetu zájmů.

Jednalo by se o následující body: bod číslo 18 - vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o důchodovém pojištění, tisk 435, druhé čtení; vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o nemocenském pojištění, sněmovní tisk 436; bod 24 - vládní návrh zákona o Policii České republiky, sněmovní tisk 439, a bod 25 - vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o Policii České republiky, sněmovní tisk 440, tedy tato dvě druhá čtení, jako druhý, třetí, čtvrtý, pátý bod dnes. A po dalších zařazených bodech, tedy po všech druhých čteních, ještě dvě první čtení, a to je sněmovní tisk 516 a sněmovní tisk 521. To jsou první čtení, která bych navrhl zařadit po druhých čteních, která jsou dnes na programu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: To znamená body 47, 48, ano? Výborně, takže děkuji.

Dále do rozpravy pan předseda Tluchoř nechce, takže pan předseda Hašek má slovo. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně, kolegové, dovolte, abych také přispěl návrhem nového bodu na jednání schůze Poslanecké sněmovny, nicméně je to bod, který může být vyřízení velmi rychle, v zásadě jedním vystoupením pana ministerského předsedy. Navrhuji zařazení nového bodu s názvem Informace předsedy vlády o záměru transformace přímo řízených organizací Ministerstva zdravotnictví na akciové společnosti.

Co mě k tomu vede? V pátek tady v Poslanecké sněmovně pan předseda vlády učinil veřejný příslib o tom, že nebudou transformovány fakultní nemocnice na akciové společnosti. Alespoň já jsem si takto vysvětlil výroky ministerského předsedy tady, na půdě Poslanecké sněmovny. Opakuji - vztahovaly se k fakultním nemocnicím. Pan premiér zde řekl takový závazek, že nebude žádné exekutivní rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví či vlády o transformaci fakultních nemocnic na akciové společnosti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP