(16.10 hodin)
(pokračuje Škromach)

Ale vraťme se opět k té otázce výborů. Tady byl předložen návrh, aniž by se pokusila vládní koalice jednat s opozicí, tak mění poměr sil, který byl dán z voleb. Možná že by bylo docela zajímavé, aby součástí tohoto návrhu byl také přehled účasti poslanců na jednáních výborů. Protože si myslím, že z toho by celkem jasně vyplynulo, že to není problém a že není potřeba něco měnit. Nakonec pokud jsem se díval, tak ve zdravotním výboru máte už dneska většinu díky jednomu přeběhlému poslanci. Tak proč tam neprohlasujete, co chcete! A podobná situace je i v jiných výborech.

Já myslím, že to je otázka - buď chceme hledat taková řešení, která překonají tuto vládu, a měli bychom se pokusit také hledat řešení, která dají určitou jistotu občanům, že se po každých volbách tady nebudou překopávat zákony, že se tady nebudou předělávat věci od základu jenom proto, že prostě si někdo vzpomene. Bohužel kromě jednoho paskvilu, a to je takzvaný baťoh, ekonomické reformy, které - nakonec už dneska pochopila i vládní koalice a mnozí její členové, že jim škodí u jejich vlastních voličů, protože dneska už i malí podnikatelé a živnostníci pochopili, že jim tato vláda vytahuje peníze z kapes a že daleko lépe se jim podnikalo za vlád sociální demokracie. (Výkřiky a smích z řad ODS.) Nakonec jste zdražili hospodským - zvýšením DPH, snížili jste jim i rabaty, tak co se smějete. Tak to prostě je! Za vlády sociální demokracie naopak jim byly daně sníženy.

Vám totiž nejde o nějaký úspěch nebo politiku, vám jde o to, abyste co nejdříve rozdělili, co tady ještě zůstalo, co se nepodařilo rozkrást po velké privatizaci, a to jsou dva největší objemy, to je sociální a zdravotní pojištění v řádu cca 500 až 600 miliard ročně. To je určitě zajímavé a hlavně stabilní. Protože ty desítky a stovky miliard potečou do těchto systémů i do budoucna. Takže přiznejte barvu, o co jde. Chápu, že dneska - a toto má být v podstatě snaha ukázat, jak je koalice silná, jak si dokáže prosadit své věci. Proč ne! Ale je to to, o čem vy říkáte, že by mělo být jinak? Já mám pocit, že ne. A tak se nedivte, že k tomu máme námitky, protože už přechod dvou poslanců, možná tří, je otázka, jestli je legitimní a jestli je možné na základě toho přerozdělovat pozice, které vznikly na základě svobodných voleb v této zemi.

Česká republika by měla být ostrovem stability v Evropské unii. Ale bohužel tomu tak není. Vaše vláda předkládá zásadní věci do této Sněmovny, které ovšem nesou stopy nedohody. Jak jste si představovali, že předložíte například otázku církevních restitucí a že si ji prohlasujete sami? No, fajn. Ale jaké trvání takovéto dlouhodobé závazky budou mít! Žádné. A jaká je jistota pro ty, kterých se to týká, že skutečně tyto věci budou platit i do budoucna? Ale vám přece o to nejde. Vám jde o profit. Dneska naštěstí se ukazuje, že nemáte většinu ani pro to, ukazuje se, že jednáte o americkém radaru, a chybějí vám hlasy tady. Jak jednáte s americkou stranou? A myslíte, když to prohlasujete nějakou těsnou většinou v některém výboru, že to bude vítězství? Asi ne, protože podstatná je většina tady ve Sněmovně. A tu pro tyto věci nemáte.

Chcete znárodnit zdravotní pojišťovny. Proč ne! Znárodňoval už Klement Gottwald. Tady přece nejde o to, že chcete znárodnit. Nedej bože, kdyby s tím přišli sociální demokraté, to už bychom byli opět kryptokomunisti. (Výkřiky a smích z řad koalice.) Ale zdá se, že bolševismus se nevyhýbá ani takzvaně pravicovým stranám. Otázka je, jestli jsou pravicové.

Sociální demokracie vnímá demokracii jako svobodnou soutěž, a nikoliv jako lanaření těch, kteří v té soutěži uspěli. Tady v této chvíli - a myslím si, že ani pan předseda poslaneckého klubu ODS není schopen vysvětlit, z čeho odvozuje tuto zásadní změnu ve výborech. Já musím říci, že pokud mají představu vládní poslanci a vláda, že nás odvolají z funkcí - tak nás odvolejte, klidně zrušte naši účast ve výborech. No a co? Máte většinu, můžete rozhodovat. Otázka je, jestli tohle už není Balkán, a to bych možná tomu Balkánu škodil, a jestli to už není něco úplně jiného. Ten pocit moci, toho, že bolševici zatočí s menševiky, a tak se chováte - ono je úplně jedno, která politická strana tento názor sdílí. To vůbec nesouvisí jenom s komunisty. Tedy s těmi starými, ne s těmi novými, co jsou tady. (Výkřiky z řad koalice, potlesk z řad KSČM.)

Já bych požádal řídící, kdyby mohla vyzvat pravou stranu, aby poslanci, kteří chtějí hovořit, případně reagovat, se přihlásili a nevykřikovali.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano, prosím všechny kolegyně a kolegy ze všech stran, abychom na sebe nepokřikovali a využili možností, které nám dává jednací řád, a vyjádřili se k slovu zde řečenému. Děkuji vám.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Nesme důstojně to, že ještě - aspoň doufám - teď a možná ještě nějakou dobu budou mít i poslanci opozice právo se svobodně vyjadřovat k opatřením, která činí tato vláda.

Jenom tak mezi stránkami, možná že máte strach z toho, že ve výborech by se najednou mohlo přijít na to, že v rámci slavně sjednané Lisabonské smlouvy pro Českou republiku jste zapomněli na takové dodatky, které například přijali Poláci, aby ochránili majetkové zájmy vlastních občanů, a otevíráte prostor pro možné zpochybňování. Kde je ten slavný návrat Mirka Topolánka, který říká: Zachránili jsme mír, zachránili jsme Evropu. No, myslím, že nezachránili. (Poznámky z pravé strany sálu.)

Ale vraťme se k podstatě. Zatím jsem nerozuměl, jestli součástí té změny, která je připravena, bude i rekonstrukce vedení Sněmovny, to tady zatím od pana předsedy Tluchoře nijak nezaznělo, zda se chystá nástup zelených do vedení Sněmovny. Ono by to nebezpečí mohlo být i takové, že když rozšíříme počet místopředsedů Sněmovny, že nakonec by tam nemusela skončit paní Kateřina Jacques, ale že by tam třeba mohl skončit pan Grebeníček. Co my víme! Nakonec by mu to tam slušelo. Možná. (Výkřiky z řad koalice.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP