(16.20 hodin)
(pokračuje Škromach)

Stejně tak určitě by se našli i poslanci ODS, kteří by si z hlediska poměru sil zasloužili takovou významnou pozici na počet poslanců, kteří tady jsou. Nakonec i další významné velké strany.

Mně tady stále chybí odpověď na to, jak chce vládní koalice zajistit, aby řádně fungovaly výbory Poslanecké sněmovny a aby se jednotliví poslanci za i ty malinké strany, jako je třeba zelená, a my jsme hrozně rádi, když se zelení zúčastňují našich jednání, protože vždycky přinesou něco nového, něco mimořádného, co jsme tady ještě neslyšeli a neviděli (ohlas). Pravda je, že někdy není vidět ani je. Byl bych velice rád, kdyby možná třeba přišli, třeba i v těch tričkách, jak tady někdy pobíhají, kdybychom je uviděli třeba na sociálním výboru, kdyby se vyjádřili k některým zásadním věcem. Ale pan ministr Liška byl jak liška. Ten vždycky proběhl kolem a nikdo ho tam neviděl… (Veselost v sále.)

Myslím, že je důležité tak zásadní věci, které se dotýkají deseti milionů občanů této země, projednat důstojně a řádně. Přece není možné tady spláchnout v pěti minutách usnesení o tom, že vlastně ty volby, které proběhly v roce 2006, byly jenom pro srandu králíkům. Že prostě přátelé, voliči, občané, přijďte k volbám, volte - no ale ono po volbách my si to rozdělíme úplně jinak, než vy jste rozhodli.

Chápu, že mnozí poslanci už očekávají, že by mohl začít fotbal, myslím, že začíná v 18 hodin, to je určitě důležité a všichni držíme palce našim zlatým hochům, já doufám, že zlatým na Euru. Ale co se dá dělat? Já myslím, že dneska je připravenost poslanců o tom jednat do půlnoci i po půlnoci. Myslím, že vydržíme hodně dlouho. Naším zájmem je, abychom takové věci, které se dotýkají milionů lidí v této zemi, řádně projednali, abychom si všichni uvědomili, že není možné jen tak, když si vzpomene skupinka poslanců nebo sličných poslankyň, že to tady změníme a že prostě zrušíme výsledek voleb. Pak musí očekávat taková skupinka poslanců, že skutečně opozice vyjádří (řečník zesiluje hlasitost projevu) hlasitě a důstojně svůj názor! (Veselost v sále.)

Říkal jsem hlasitě a důstojně, tak jak nás to kdysi školili odboroví předáci, když přišli po listopadu (veselost v sále) z těch demokratických zemí Evropské unie. Tenkrát jsme ani nedoufali, že jednou v Unii budeme. A dneska tam jsme. Ale to ještě nedává prostor k tomu, že si můžeme dělat co chceme. To ani náhodou. Myslím, že v této situaci je pošlapávána Ústava České republiky. Někomu to připadá zábavné. Já musím říci, a to i podle těch školení odborářů, že s tím nemůžeme souhlasit, že musíme vyjádřit jasný odpor nikoli k tomu, že někteří naši členové opozice mají funkce, no tak prostě rozhodli občané o nějakém rozložení sil.

Myslím, že vzpomenou pamětníci, kteří tady ještě z těch dob jsou, např. pan místopředseda Kasal, ale možná že by se našli i další, kteří pamatují období vlády z let 1992 až 1996, kdy v této Sněmovně jasně vládla tenkráte většinová vláda Václava Klause a která neuznávala nějaké poměrné rozdělení sil. Budiž, bylo po revoluci, bylo potřeba se chovat po bolševicku a revolučně. Ale dneska, doufám, že po 20 letech po listopadu 1989 je v České republice demokracie. Aspoň do této chvíle jsem o tom byl přesvědčen. Myslím si, že podstatou demokracie je také vedení dialogu a hledání řešení.

Volby jsou od toho, aby se rozhodlo, a občané rozhodnou, jak to dopadne. V dřívějších dobách se vedly občanské války. Pak by Melčák s Pohankou nemohli přeběhnout, protože už by byli po smrti. (Veselost v sále.) Ale jsme humánní a máme volby, demokracii a Parlament. (V sále je rušno. Řečník se odmlčel.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane poslanče, přejete si, abych se pokusila vám zjednat klid, abyste mohl pokračovat? Pokusím se o to. Prosím všechny paní poslankyně a pány poslance, kteří chtějí řešit jiné problémy než ten, který je na pořadu jednání, aby tak učinili v předsálí.

Dovolím si také připomenout odst. 4 § 9, který říká, že poslanec má mluvit k projednávané věci. Děkuji vám.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Děkuji, paní předsedající. Já myslím, že nic jiného nečiním. Předmětem je změna ve výborech a povolebního uspořádání Poslanecké sněmovny. Týká se to přímo ústavy a všeho, co s tím souvisí.

Myslím, že v situaci, kdy jsme tady hlasovali asi hodinu nebo hodinu a půl jenom o procedurálním návrhu na zařazení bodu a kdy vládní koalice vlastně bránila téměř hodinu práci Poslanecké sněmovny prosazováním procedurálního návrhu, tak nějaké desetiminutové vystoupení k tak zásadní věci, kterou je změna demokraticky dosaženého povolebního uspořádání v této Sněmovně, myslím, že je docela úměrné. Věřím tomu, že dosáhneme v této věci solidního řešení.

Chtěl bych k tomu vytvořit určité podmínky. Jsem přesvědčen, že by poslanci měli na stůl dostat přehled účasti poslanců na jednotlivých zasedáních poslaneckých výborů, komisí a dalších orgánů. A do té doby dávám procedurální návrh na přerušení projednávání tohoto bodu. Žádám, aby o tom bylo hlasováno ihned.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Dobře. Byl vznesen procedurální návrh. V souladu s jednacím řádem o tomto návrhu dávám hlasovat vzápětí poté, co byl vznesen. Na žádost z pléna vás všechny odhlašuji a prosím vás o novou registraci.

Prosím, pane poslanče Škromachu, o vaši pozornost, dovolím si upřesnit váš procedurální návrh, který zněl: Přerušit projednávání bodu 108 a odročit…

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Odročit do doby písemného předložení účasti poslanců na zasedání výborů, komisí a dalších orgánů Poslanecké sněmovny všem poslancům.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP