(16.50 hodin)
(pokračuje Hamáček)

Já v rámci interpelace žádám paní ministryni, aby ozřejmila důvody své neúčasti na dnešním jednání, a rovněž žádám pana předsedu vlády, aby zjednal nápravu, protože mám za to, že paní ministryně svým chováním prostě pohrdá Poslaneckou sněmovnou.

Má interpelace se týká vyslání nové mise Armády České republiky do provincie Uruzgan, což je věc, o které jsme byli informováni velmi zběžně koncem minulého roku pouze jako o záměru. Tato věc, poté co byla zrealizována a tato mise vyslána, o této věci nebyla Sněmovna informována. A já jsem chtěl paní ministryni v této věci položit dotazy, jako například jak je to v souladu s plánovanou koncentrací našich sil v Afghánistánu - protože toto je podle mého názoru tříštění sil. Jak je to s tím, co tam vojáci budou dělat? Proč vysíláme k ochraně perimetru a k obraně základny protichemický odřad? A tak dále, a tak podobně.

Já pevně věřím, že paní ministryně za prvé vysvětlí důvody své neúčasti a za druhé odpoví i na tyto konkrétní otázky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, pane poslanče. Doufám, že i toto vaše stanovisko paní ministryně obdrží.

Požádám dalšího, paní poslankyni Miloslavu Vostrou, která by měla interpelovat Martina Římana ve věci snížení míry státní podpory malému a střednímu podnikání v roce 2007. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážení páni ministři, paní ministryně, vážené kolegyně a kolegové, rozhodně nemám v úmyslu svoji interpelaci ladit nějak konfrontačně. Nicméně statistické údaje ukazují, že v loňském roce role malého a středního podnikání v národním hospodářství stagnovala. Zatímco u živnostníků došlo k poklesu, u právnických osob naopak k nárůstu ve srovnání s předchozím rokem. Výkony malého a středního podnikání vzrostly zhruba o 5,4 %, na druhé straně o 5,9 %, tedy o téměř 18 miliard korun, se snížily investice.Svaz průmyslu v této souvislosti považuje za neadekvátní, že celkový objem podpory malého a středního podnikání ze státního rozpočtu klesl o 28,6 % a objem podpory financovaný z prostředků Evropské unie o 29,4 % ve srovnání s rokem 2006. Na prostředky z programů podpor dosáhla jen necelá 3 % malých a středních podniků.

Tady se chci zeptat: Je toto záměrným výsledkem uplatňované vládní politiky, anebo je to snad problém systémový, tedy že státní aparát nezvládl v loňském roce zúřadovat všechny požadované podpory pro malé a střední podnikání? V programovém prohlášení vlády se v této souvislosti pouze hovoří o tom, že - cituji: "Vláda přehodnotí národní programy malého a středního podnikání v souvislosti s náběhem nového operačního programu." Ale nic tam není již o tom, že by se měl absolutně snižovat celkový objem podpory malého a středního podnikání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Slyšeli jsme interpelaci. Prosím pana ministra Martina Římana, aby na ni reagoval.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Děkuji, pane předsedající. Rozhodně nechci odpověď brát nějak konfrontačně, ale kdybychom chodili všichni na interpelace, jak interpelovaný, tak interpelující, tak bychom se možná této interpelaci mohli vyhnout, protože na stejnou otázku jsem odpovídal přesně před týdnem, na interpelaci pana poslance, už netuším koho, z ČSSD.

Co se týče podpor. Já bych nejprve chtěl zdůraznit, že považuji za největší podporu zejména malému a střednímu podnikání to, že vybranému okruhu podnikatelů, to znamená, že paní poslankyně řekla, že na dotaci dosáhla 3 % podnikatelů, tedy mizivá minorita, že nebudeme těmto malým a středním podnikatelům házet klacky pod nohy různými byrokratickými překážkami. A po této stránce si myslím, že rok 2007 byl rokem úspěšným. Namátkou uvedu, že se této vládě podařilo zrušit registrační pokladny, které v letošním roce, kdy měly být zavedeny podle představ vlády ČSSD, tak by představovaly miliardové náklady na investicích plus další stamilionové náklady každoročně při provozu těchto zařízení. Takže po této stránce se rozhodně nedomnívám, že rok 2007 patří k neúspěšným. Další věc, která se v roce 2007 podařila, je další perla z období vlády Vladimíra Špidly, totiž takzvaná minimální daň, kterou museli právě malí živnostníci, OSVČ, platit, ať měli výdělek, nebo neměli, protože jak řekl tehdejší pan premiér, kdo nemá na minimální daň, tak ať raději nepodniká. Tahle kolosální nespravedlnost byla v loňském roce zrušena také.

Nicméně co se týče dotačních titulů, které se dostávají selektivně k 3 % podnikatelů a které já nepovažuji za nic geniálního a extra pomáhajícího, protože výhoda, kterou získá jeden podnikatel a kterou nezíská jiný v podobném nebo stejném oboru, protože z nějakého důvodu nedosáhne na dotaci, tak samozřejmě křiví tržní prostředí a křiví konkurenci a je to svým způsobem nekalá konkurence. My jsme v loňském roce jako Ministerstvo průmyslu a obchodu skutečně ukončili systém národních podpor, tedy podpor ze státního rozpočtu. To byly programy Trh, Certifikace, Design, Aliance a Vývoj. V loňském roce ještě byla vlastně naposled poskytnuta v těchto programech podpora za 150 milionů korun. Objem už za předchozích vlád se rok od roku snižoval z téměř miliardy až na těch 150 milionů korun a mělo to logiku a má to logiku, že ten program byl úplně ukončen, protože nabíhají programy podpory z Evropské unie, které jsou svým objemem daleko vyšší.

Pro ilustraci k těm 150 milionům. Operační program Průmyslu a podnikání, který byl administrován v letech 2004 až 2006, nabízel zhruba 10 miliard. Operační program nový, Podnikání a inovace, od roku 2007 do roku 2013 nabídne podnikatelům až 100 miliard korun, teď s kursem to bude míň, ale prostě bavíme se v těchto řádech. Takže udržovat a administrovat úředníky kontrolou vyhodnocování programů v řádů desítek milionů je v tomto světle bezpředmětné.

Co se týče kolísání podpor v jednotlivých letech. Já musím říci, že právě v roce 2007, co se týče evropského programu starého podnikání Průmysl a podnikání, tak to tady nemám, ale můžu vám to třeba zítra přinést, zaznamenalo čerpání právě výrazný nárůst oproti předchozím rokům. Je to logické, protože musíme peníze vyčerpat do konce letošního roku, což se nám snad, nebo podnikatelům, teď už je to věc podnikatelů, podaří a čerpání bude v následujících letech s novým programem, kde je daleko větší růst. Jenom k podprogramu Rozvoj - v první výzvě bude rozděleno celkem 4,5 miliardy korun, což jsou peníze poměrně značné.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Není třeba už doplňovat, takže tuto interpelaci můžeme ukončit.

Můžeme rovnou pokročit k další, a to je interpelace Jeronýma Tejce na ministra Jiřího Pospíšila ve věci státních zástupců. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Dobrý den, děkuji za slovo. Vážený pane ministře, já se nebudu ptát tak, jak byste možná očekával, na to, jak budete řešit stav, kdy se ukázalo, že vysocí představitelé české justice se snažili nevhodnými intervencemi, odbornou šikanou a chybnou delegací zmanipulovat vyšetřování trestní kauzy Jiřího Čunka. To řešit evidentně nechcete a snažíte se to spíše přebít mediálně zajímavými tématy jako představování občanského zákoníku.

Já se vás chci zeptat na něco jiného. Vy jste, pane ministře, zodpovědný za personální stav státního zastupitelství. Já bych rád, kdybyste nám zdůvodnil, proč úkoly vedoucího státního zástupce na Krajském státním zastupitelství v Hradci Králové tvoří toliko pověřená státní zástupkyně. Domnívám se, že to už je stav, který trvá nejen několik měsíců, ale několik let.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP