(17.00 hodin)
(pokračuje Tejc)

Podle mých informací není vedeno toto státní zastupitelství ani náměstkem, ani nebyl jmenován do této funkce krajský státní zástupce, jak bychom všichni očekávali. Při jiných výměnách, které jste učinil, například na Vrchním státním zastupitelství v Praze, Olomouci, Krajském státním zastupitelství v Ústí nad Labem či Městském státním zastupitelství v Praze, byl vždy neprodleně jmenován nový vedoucí státní zástupce. Navíc náměstkem nejvyšší státní zástupkyně je pan doktor Černovský, který je stále státním zástupcem Vrchního státního zastupitelství v Praze a na Nejvyšším státním zastupitelství je jen tzv. stážistou.

A ještě tedy něco k osobě pana náměstka Černovského. V médiích jsem zaznamenal, že měl intervenovat v kauze Jiřího Čunka způsobem, který je minimálně podivný, pokud ne dokonce protizákonný. Vzkázal jste, pane ministře, že jste o tom nevěděl. Znamená to, že teď, když o tom víte, to prověříte a seznámíte nás s hodnocením jeho postupu? Pokud ano, tak kdy? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, to byla tedy interpelace pana poslance Tejce. A teď bych požádal pana ministra Pospíšila, který má pět minut k dispozici na reakci.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Vážený pane předsedající, vážený pane kolego, já se pokusím stručně reagovat, protože tady padlo několik různých témat, která se dotýkají státních zastupitelství, různých nástřelů, které bych potřeboval vyvrátit, ale mám obavu, že v rámci jedné interpelace tomu tak není možné.

Nejprve tedy k tomu, co jste pouze uvedl jako možná mediální vějičku vaší interpelace, ale pak jste se od toho odklonil, a to je kauza již zmiňovaných vysokých justičních funkcionářů, kteří - zdůrazňuji - v soukromoprávní věci žalují stínovou ministryni spravedlnosti Marii Benešovou. Zde k tomu konstatuji a konstatoval jsem, že ta věc v tuto chvíli není na pořadu jednání, protože rozsudek není pravomocný, a vy jako právník sám víte, že nelze konstatovat, že něco rozsudek říká, ve chvíli, kdy nenabyl právní moci. Respektujme prosím, že každý v tomto státě má právo na svého zákonného soudce a má současně právo využít opravných prostředků, které mu dává občanský soudní řád. Tedy i ti, kteří jsou dnes označováni, v uvozovkách, za vysoké justiční funkcionáře a za takzvanou, v uvozovkách, justiční mafii. Takže já bych byl rád, abychom počkali, až soudy pravomocně rozhodnou, a pak jsme se věcně, nepoliticky o závěrech soudů bavili.

K tématu dvě, které jste zmínil, a to je obsazení Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové. Tady chci konstatovat, že vaše otázka je samozřejmě věcná, ale trošku paradoxní, že ji kladete zrovna vy jako zástupce sociální demokracie, protože personální stav na Krajském státním zastupitelství v Hradci vznikl za vaší vlády. Za vaší vlády došlo k tomu, že vaše vláda vybrala doktorku Veseckou jako nejvyšší státní zástupkyni. Tato vláda ji plně respektuje, protože nechce dělat politické zásahy do personální struktury státního zastupitelství, a to, že byl zvolen model pověřené vedoucí státní zástupkyně v Hradci Králové, byl nastolen za tehdejší vlády. Já to nechci s vámi přímo spojovat jako s vládou, ale bylo to tehdejší rozhodnutí funkcionářů státního zastupitelství. K tomu, aby tento post, to znamená post krajské státní zástupkyně, byl trvale obsazen, je třeba, aby vrchní státní zástupce byl iniciativní a učinil návrh vůči ministrovi spravedlnosti. To znamená je to v rukou funkcionářů státního zastupitelství, nikoliv v rukou ministra spravedlnosti.

Já jsem se dotazoval na to, proč je zvolen tento postup. Bylo mi řečeno, že je plně zajištěna správa a fungování krajského státního zastupitelství. Samozřejmě je možné, abych do tohoto zasahoval, abych zde byl nad zákonný limit a zákonné možnosti činný, ale upozorňuji, že pak bych byl oprávněně kritizován za to, že se pletu do výsostné působnosti Vrchního státního zastupitelství v Praze.

K třetí otázce, kterou jste zmínil - postup pana doktora Černovského. Tady konstatuji, že je logické, že ministr spravedlnosti neví o jednotlivých úkonech v jednotlivých trestních kauzách. Bylo by divné, kdyby ministr spravedlnosti věděl o jednotlivých možných úkonech v trestních kauzách.

Chci konstatovat, že články, které jsou obsaženy v Právu, nechci hodnotit jejich objektivitu, vychází na základě výpovědí účastníků konkrétního soudního řízení, které probíhá, je otevřené, není rozhodnuto. Je to jeden z možných důkazů, který nechť nezávislý soud posoudí, vyhodnotí, uzavře řízení a pak se o tom případně bavme.

Nicméně chci konstatovat, alespoň z informací, které mám z médií, že kdyby došlo k takovémuto úkonu nebo k takovéto činnosti, a já konstatuji, že to nebylo prokázáno, protože dle tvrzení náměstka Krále není o tomto záznam ve spise, pak konstatuji, že to není pouze aktivita doktora Černovského, ale stejně tak bývalého vrchního státního zástupce doktora Ištvána a ostatních státních zástupců, kteří v tom řetězci byli činní. Je tedy smutné a škoda, že v tuto chvíli se nehodí zde uvádět jméno doktora Ištvána a že jaksi se diskutuje pouze jméno doktora Černovského.

Já tedy konstatuji, až tato věc bude rozhodnuta, pak zvažme, zda ministr spravedlnosti má možnosti do tohoto zasahovat. Já se domnívám, že toto spadá pod výsostné působení nejvyššího státního zastupitelství, resp. nejvyšší státní zástupkyně.

Tolik tedy k informacím, na které jste se ptal. Jsem samozřejmě připraven poskytnout vám i další informace, ale prosím, stále respektujme to, že ministr spravedlnosti není hlavou státního zastupitelství, že jeho pravomoci vůči státnímu zastupitelství jsou omezené, dané paragrafem 10 zákona o státním zastupitelství, a dbejme prosím toho, že ministr jako moc výkonná těžko může zasahovat aktivně do personálií a iniciovat personální změny v oblasti státních zástupců na úrovni krajských a vrchních státních zástupců.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To byla první část zřejmě odpovědi, protože pan poslanec Tejc svou interpelaci doplní. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážený pane ministře, já mám pocit, a myslím, že je to potvrzeno právě tou délkou, po kdy je toto místo v Hradci Králové neobsazeno, že je neobsazeno proto, aby se do něj v případě odvolání mohla vrátit nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Vy říkáte - vzniklo to za sociální demokracie. Jistě. Od té doby jste ve funkci, 4. září to budou dva roky, a myslím, že bylo dost času tuto situaci řešit.

Pokud se týká vaší námitky, že nemáte možnost zasahovat do státního zastupitelství. Já bych byl rád, kdyby tomu tak nebylo. Byl bych rád, kdybychom tady neměli všichni pochybnosti o tom, že politika ovlivňuje rozhodování státních zástupců. Nicméně vy máte jednu významnou pravomoc, a to navrhnout vládě odvolání Renaty Vesecké. Máte tuto možnost proto, abyste v případě, že nejsou obsazovány funkce tak, jak mají být, krajských státních zástupců, tedy nevyková pravomoc správně vrchní stání zastupitelství, nebo v případě, že se ukáže, že některý z náměstků nejvyšší státní zástupkyně porušuje zákon, abyste mohl konat a mohl tuto situaci napravit, byť touto nepřímou pravomocí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Ještě tedy jednou požádám pana ministra Pospíšila, aby i na toto vystoupení odpověděl. Prosím.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Já na to odpovím velmi stručně, protože nebyla položena otázka, byla to spíše replika.

Jak jsem řekl, stav na hradeckém krajském státním zastupitelství vznikl za určité doby, za předchozí vlády. Je samozřejmě možné, že mohlo od té doby dojít ke změně, ale opakuji a konstatuji, že nominovat kandidáta na krajského státního zástupce nemůže ministr spravedlnosti. To je ta klíčová teze. Může tak činit pouze vrchní státní zástupce, který je za personální strukturu státního zastupitelství odpovědný. To je prosím teze, kterou já tady opakuji.

Samozřejmě je možné se o tomto neformálně bavit, já jsem se o tom také při poradách bavil, ale nemám oprávnění nutit vrchního státního zástupce, aby v této věci byl činný. Pro mě je spíš důležité, a to je teze, kterou bych chtěl i třeba na neformální diskusi, abychom ji rozvinuli třeba na ústavněprávním výboru, zda tento stav, který je na krajském státním zastupitelství z pohledu formálnosti či neformálnosti obsazení hlavy této instituce, zda má či nemá vliv na délku trestních řízení, na kvalitu činnosti, kterou vykonávají státní zástupci. Já mám informaci, že nemá, že Krajské státní zastupitelství v Hradci patří svými výsledky k nejlepším v ČR, a i proto ministerstvo nevyvíjelo aktivity k tomu, aby se změnilo vedení hradeckého krajského státního zastupitelství.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP