(11.00 hodin)
(pokračuje Němcová)

A nyní budeme hlasovat o návrhu pana předsedy Tluchoře. (Velký hluk v sále.) Prosím o klid! Tedy o návrhu pana předsedy Tluchoře, který navrhuje zařadit nový bod, a tento bod se bude jmenovat volba předsedy dočasné komise Poslanecké sněmovny pro řešení majetkových otázek mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 182. kdo je pro zařazení tohoto bodu? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 182 přítomno 185, pro 174, proti 2. Také tento návrh byl přijat.

 

Nyní tedy zahajuji projednávání bodu č. 117. Tímto bodem je

 

117.
Návrh poslanců Michaely Šojdrové, Jiřího Carbola, Ludvíka Hovorky,
Tomáše Kvapila, Miloše Melčáka a Michala Pohanky na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně
a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 455/ - třetí čtení

 

Tímto zákonem vás bude provázet pan místopředseda Sněmovny Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobré dopoledne, paní a pánové. Paní poslankyně Michaela Šojdrová je u stolku zpravodajů, ještě požádám pana poslance Krákoru, který je zpravodajem výboru pro zdravotnictví, aby zaujal místo u stolku zpravodajů. Konstatuji, že pozměňovací návrhy vám byly rozdány jako sněmovní tisk č. 455/2.

Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se do ní hlásí z místa. Ano, pan poslanec David Rath. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, k tomuto problému bylo již hodně řečeno ve druhém čtení, které bylo nedávno, takže nemá cenu, abych opakoval všechny argumenty, a jenom pro připomenutí. Paní poslankyně Šojdrová přichází s návrhem, který - zjednodušeně se dá říci - osvobodí od poplatků novorozené děti. Podařilo se nám ten text doformulovat tak, aby tam nemohlo dojít k nějakým dezinterpretacím, to znamená vyřešili jsme situaci, kdy novorozenec je definován do 28. dne věku. Vyřešili jsme ji tak, že v podstatě budou osvobozeny všechny novorozené děti, které leží v porodnicích klidně i delší dobu než jen těch 28 dnů. Čili z tohoto pohledu diskuse ve výboru i diskuse zde ve Sněmovně měla svůj význam, že text by měl být zpřesněn.

Druhá věc je návrh, který předkládáme jako pozměňovací návrh k tomuto návrhu. Já bych z logiky věci pak požádal o to, aby se o tomto návrhu nejdřív hlasovalo jako o prvém návrhu, protože je širší, je to širší množina než návrh poslankyně Šojdrové, a to je návrh sociální demokracie, který směřuje k tomu, aby od poplatků ve zdravotnictví, a tedy od všech poplatků jak u lékaře, tak v lékárnách, tak za hospitalizaci, byly osvobozeny osoby, pro které tyto poplatky znamenají asi největší bariéru při čerpání zdravotní péče, a ty poplatky se mohou velmi negativně podepsat na jejich dalším osudu. To jsou tedy především starobní důchodci pobírající starobní důchod, aniž by k tomu ještě vykonávali výdělečnou činnost, dále invalidní důchodci, dále děti a mladiství do 18 let a osoby, jejichž příjem je nižší než dvojnásobek životního minima. Myslíme si, že jde skutečně o ohrožené skupiny lidí, kteří na současném zavedení poplatků velmi prodělávají, a může to mít velmi negativní dopad na jejich zdravotní stav. Tudíž z logiky věci by bylo lepší, aby se o tomto našem návrhu hlasovalo jako o prvém návrhu. Pokud by nebyl přijat, pak se šlo k té užší množině, tedy k návrhu, který osvobozuje pouze a výhradně novorozené děti.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Davidu Rathovi. Kdo další do rozpravy? Pokud nikdo, rozpravu končím a ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova. Paní navrhovatelka? Není. Pan zpravodaj? Aha, omlouvám se, pan Boris Šťastný.

 

Poslanec Boris Šťastný: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, pro pořádek bych chtěl dát návrh, aby se hlasovalo v tom pořadí, v jakém byl rozdán sněmovní tisk, to znamená aby se hlasovalo v pořadí, v jakém mají poslanci tyto pozměňující návrhy k dispozici. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane kolego, to určitě na návrh pana zpravodaje odhlasujeme. Pana zpravodaje tedy žádám o závěrečné slovo a návrh postupu hlasování. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, vážený pane místopředsedo, já dávám návrh právě obrácený než pan poslanec Boris Šťastný. Nejprve navrhuji hlasovat o bodu B, který je legislativně širší, zahrnuje daleko větší skupinu obyvatelstva, a posléze potom dát hlasovat o návrhu A paní Šojdrové.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Pokud jde o návrh, budeme tedy hlasovat o schválení procedury. Já vás nejdříve všechny odhlásím, zagonguji, aby ti, kteří mají zájem rozhodnout o této věci, se dostavili do Sněmovny. Prosím vás o přihlášení svými identifikačními kartami, a návrh procedury, tak jak byl navržen zpravodajem, odhlasujeme. Pokud neprojde, budeme tady mít návrh, který přednesl - sice po ukončení rozpravy, ale tím, že jsem ho neviděl, tak to beru, jako že to bylo v rámci rozpravy - kolega Šťastný.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP