(12.20 hodin)

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se ještě hlásí pan poslanec Zdeněk Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, nechci prodlužovat tuto diskusi. Myslím si, že kdyby se pan ministr omezil jen na fakta, která už tady neřekl několikrát při minulém projednávání této záležitosti, tak by určitě byl daleko stručnější. Je škoda, že si vybírá z těch věcí jen to, co se mu třeba zrovna hodí. Samozřejmě že tady nikdo nepopírá, že existují tyto systémy v jiných zemích, ale už zapomíná dodat, že právě tam je to všude založeno na systému kolektivního vyjednávání, že nemocenská za nejenom první tři dny, ale i další dny se sjednává v kolektivních smlouvách a že je v mnoha případech mnohem vyšší než náhradový poměr, který se vyplácí dnes v České republice. To je věc, která se samozřejmě tady nehodí, a i ve Finsku náhrady za první dny jsou samozřejmě vyšší, protože nejsou sice v zákoně, ale jsou sjednávány v jiných položkách. A v zásadě nemá smysl se tady dohadovat o tom, co je či není v ústavě. Tohle je přece politické rozhodnutí.

Já myslím, že je legitimní, aby pan ministr Nečas řekl: Ano, my nechceme jako vláda, my jako ODS nechceme, aby byly první tři dny placeny, chceme, aby nemocenská byla ještě daleko nižší, aby vystavila rodiny existenčním rizikům v případě delších nemocí apod. Proč ne? Ale řekněte to na rovinu a neodvolávejte se na statistiky a na to, že tady někde - a nejlepší odvolávání se je na to, co ještě udělala sociální demokracie a že vlastně vy v tom procesu pokračujete.

Prostě máme jiný názor, my ten názor předkládáme ve formě novely zákoníku práce a rozhodneme o něm hlasováním. Já doufám, že převáží většina zdravého rozumu a že většina poslanců podpoří to, aby první tři dny byly - a tady zdůrazňuji - alespoň částečně hrazeny, proto také ta nižší sazba oproti tomu, ale nejsme přesvědčeni, že by to měla být nula. Tak jak to říkáte vy, je to vaše politická zodpovědnost. My máme představu jinou.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě se hlásí pan ministr Nečas.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Petr Nečas: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, nic přece nebrání v České republice tomu, aby tyto ať již individuální nebo kolektivní doložky byly sjednány z hlediska náhrady mzdy při nemoci v České republice. Nic tomu nebrání, zákon to umožňuje. A samozřejmě nepochybuji o tom, že tento systém se velmi rozvine, že bude součástí zaměstnaneckých benefitů. Za situace, kdy v České republice je nedostatek pracovní síly, tak bezesporu i toto se stane jedním z faktorů přetahování se firem a společností o kvalitní zaměstnance, a řešení náhrad v době pracovní neschopnosti z důvodu nemoci se prostě stane předmětem ať již individuálních smluv nebo kolektivních smluv. Nic tomu nebrání ani u nás, čili to bude naprosto standardní západoevropské řešení.

A poslední poznámka. Já jsem tady na konkrétních údajích konkrétních sociálních skupin, bezdětného zaměstnance, zaměstnance s jedním dítětem, dvěma dětmi apod. jednoznačně prokázal na konkrétních číslech, že tam žádná sociální kolize z hlediska zavedení karenční lhůty nehrozí u krátkodobých nemocností. Co se týče dlouhodobé nemocnosti, tak chci zdůraznit, že naopak se náhradový poměr u nemocenské při nemocích delších než dva měsíce zvyšuje proti stavu, který tady byl ještě v loňském roce, na 72 %. Byť korektně dodávám, že se využívá redukce v prvním redukčním pásmu. Nicméně ta sazba se zvyšuje, to znamená berou se v potaz i zkušenosti s nemocenským systémem v západní Evropě, že základním sociálním incidentem se stává především dlouhodobá nemoc z hlediska výpadku příjmu, nikoli nemoc krátkodobá.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě pan poslanec Škromach bude reagovat.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Pane předsedající, já jen faktickou. Chápu, že pan ministr chce mít poslední slovo, ale přesto jen poznámka. Pane ministře, samozřejmě kolektivní vyjednávání, tak jak je rozvinuto třeba v severských zemích nebo v Rakousku nebo Německu, je neporovnatelné, jaká situace je v České republice, a proto také náš návrh, který má odstartovat jakoby určitý základ jistoty do budoucna. Já věřím tomu, že odbory si protlačí lepší podmínky v nemocenské od Nového roku, ale k tomu potřebují samozřejmě určitý čas a odvahu a myslím si, že tomu neprospívá například zpochybňování ze strany ministra práce a sociálních věcí legitimních prostředků, jako je například stávka, kterou, jak jsem zaregistroval, tak zpochybňujete, a myslím si, že to potom asi těžko dává předpoklad k nějakým slušným výsledkům právě v těchto vyjednáváních mezi zaměstnanci a zaměstnavateli. A já považuji za správné, aby si ty podmínky určovali právě sociální partneři, a pak, až to bude na patřičné úrovni, samozřejmě potom je možné i mít méně zákonných opatření.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže můžeme pokročit? Podrobnou rozpravu můžeme ukončit a ještě vystoupí zpravodaj paní poslankyně Páralová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Kolegyně a kolegové, jako zpravodajka Sněmovny k tomuto tisku cítím určitou zodpovědnost za to, aby tisk byl v pořádku a aby nebyl dokonce protiústavní. Rozhodnutí Ústavního soudu se nám může líbit a nemusí se nám líbit. A rozhodnutí Ústavního soudu se nelíbí panu poslanci Škromachovi, panu poslanci Krákorovi a snaží se to zde obejít.

Pozměňovací návrh pana poslance Krákoky, k tomu bych mohla říci asi toto: Po nálezu Ústavního soudu, který umožnil zaměstnavateli vydávat vnitřní předpis, a to i u zaměstnavatele, kde působí odborová organizace, bez předchozího zmocnění v kolektivní smlouvě, by toto znění v případě, že by bylo přijato, znamenalo další úspěšnou ústavní stížnost.

Pan poslanec Škromach zde tvrdil, že to, co nám zde předkládá, je politické rozhodnutí, že se máme politicky rozhodnout. Ano, vážení kolegové, ale neprosazujme politická rozhodnutí na úkor ústavnosti. Proč pan poslanec Škromach nepředložil své pozměňovací návrhy minulý týden k zákonu, kde to náleželo, a sice ke stejnému zákonu o nemocenském pojištění, jako to předložil pan ministr Nečas? Pak by to bylo v pořádku. A pan poslanec Škromach zde řekl, že to, co předkládá, není neústavní, protože dává pozměňovací návrhy k zákoníku práce, který je otevřen. Kolegyně a kolegové, zde je otevřen zákoník práce a zákon o inspekci práce a to, co jsme dostali na lavice a k čemu se pan poslanec přihlásil, obsahuje novely zákonů o vojácích z povolání, služební zákon, zákon o služebním poměru příslušníků bezpečnostní sborů, zákon o platu, zákon o obcích, zákon o krajích a zákon o hlavním městě Praze. Je to typický přílepek.

Děkuji vám za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP