(15.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Přeje si prosím ještě někdo vystoupit v obecné rozpravě k tomuto projednávanému tisku? Není tomu tak. Obecnou rozpravu končím.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání a potom i návrhem na zkrácení projednání tohoto tisku ve výborech.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh na projednání výboru pro zdravotnictví. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak, přistoupíme tedy k hlasování. Bude to hlasování s pořadovým číslem 6. Toto hlasování zahajuji a táži se vás, kdo souhlasí s navrženým přikázáním zdravotnímu výboru. Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 168 poslankyň a poslanců pro návrh 144, proti 1. Konstatuji, že návrh byl přikázán k projednání výboru zdravotnímu.

 

Paní předkladatelka navrhla zkrátit lhůtu pro jednání ve výborech na 18 hodin, nemýlím-li se. Ano, je tomu tak. I o tomto návrhu rozhodneme v hlasování. Bude to v hlasování s pořadovým číslem 7, které tímto zahajuji, a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem na zkrácení lhůty pro jednání ve výboru. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 175 poslankyň a poslanců pro 154, proti 1. I tento návrh byl přijat.

 

Návrh byl tedy přikázán k projednání výboru zdravotnímu a lhůta pro toto projednání zkrácena na 18 hodin.

Nyní se budeme zabývat bodem 9 a je jím

 

9.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu
zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 634/2004 Sb.,
o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 114/1992 Sb.,
o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 518/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Tedy s návrhem, aby se zákonem byl vysloven souhlas již v prvém čtení… A opět proti tomuto postupu v souladu s jednacím řádem bylo vzneseno veto poslaneckého klubu sociální demokracie. - Ne, omlouvám se, tady je veto rukou přeškrtnuto a to přeškrtnutí signováno předsedou poslaneckého klubu. Promiňte mi tuto mýlku. Budeme tedy postupovat dle návrhu vlády, tedy budeme rozhodovat, aby s návrhem byl vysloven souhlas již v prvém čtení.

Prosím tedy pana ministra zemědělství, aby za navrhovatele uvedl předložený návrh.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážená paní předsedající, vážená Sněmovno, množství času, které tato Sněmovna již věnovala novele zákona 246/1992 na ochranu zvířat proti týrání, je velké a dá se říci, že mnozí z vás již jste se možná stali odborníky na celou řadu oblastí, které tento zákon řeší, především na tu nejcitlivější oblast, a to je otázka tzv. kontaktního norování. Tento zákon zde byl projednán. Do tohoto návrhu zákona byl schválen pozměňovací návrh, který kontaktní norování umožňuje. Senát nám tento zákon vrátil s pozměňovacím návrhem, který kontaktní norování neumožňuje. My jsme jako Sněmovna přehlasovali Senát a setrvali jsme na sněmovním znění a následně pan prezident tuto novelu zákona vetoval a v Poslanecké sněmovně nebyl dostatek hlasů na přehlasování tohoto veta, to znamená zákon nebyl přijat.

Dámy a pánové, musím říci, že mi bylo velmi líto, že samotná problematika kontaktního norování poslala pod stůl tak významný zákon, který situaci v ochraně zvířat proti týrání významným způsobem zlepšuje. Velmi stručně zopakuji, že se zde aplikuje evropská směrnice na ochranu zvířat při přepravě a zlepšují se tímto podmínky zvířat při přepravě. Zpřesňují se podmínky pro ochranu zvířat v tzv. zájmových chovech a zvířata, která vyžadují zvláštní péči, a rovněž také se zde nově upravuje ochrana tzv. hendikepovaných zvířat, to znamená zvířat, která jsou odchycena ve volné přírodě s různými zraněními. Toto všechno jsou velmi významné oblasti, které tento zákon řeší, a bohužel neshoda na problematice kontaktního norování způsobila, že již přes rok tento zákon nemůže vejít v platnost.

Vláda se proto rozhodla řešit tuto situaci tak, že vám, Poslanecké sněmovně, v této chvíli předkládá k projednání tu verzi zákona, ve které nám jej vrátil Senát. Jinými slovy zákon, který zde již jednou byl projednán a který pouze s malými výjimkami obsahuje tu změnu v oblasti kontaktního norování. Je to taková verze, o které jsem přesvědčen, že zde dnes může v Poslanecké sněmovně získat většinu, a jsem dokonce přesvědčen - a prosím vás o to, abychom tuto většinu uplatnili pro projednání podle § 90, a sice abychom tento zákon přijali již v prvním čtení.

Mohu vás ubezpečit, že verze, která je vám v této chvíli předkládána, je skutečně verze, která neobsahuje kontaktní norování, obsahuje všechny ostatní pozměňovací návrhy, které byly při projednávání ve Sněmovně přijaty plus jeden senátní návrh, který doplňuje změny navržené panem poslancem Zgarbou v oblasti zajištění ochrany zvířat při policejně uzavíraných objektech, takže vám s čistým svědomím mohu teď doporučit, abyste hlasovali pro tento návrh zákona již v prvním čtení. Je totiž velmi pravděpodobné, že Senát takovou verzi rovněž podpoří, protože je to ta verze, kterou nám poslal zpět, a rovněž předpokládám, že i pan prezident připojí k tomuto návrhu zákona svůj podpis, protože důvody, které uvedl ve svém zamítnutí, jsou právě ty, které jsou vyřešeny té oblasti kontaktního norování.

Všem, kteří zde usilovně argumentovali ve prospěch kontaktního norování - a já se s celou řadou těch argumentů ztotožňuji - slibuji, že se budeme snažit nějakým způsobem o této problematice veřejnost dál informovat, že budeme nadále propagovat solidní využívání psů při výkonu mysliveckého práva, nicméně všechny tyto poslance a poslankyně, kterým záleželo na možnosti kontaktního norování, prosím, aby v této chvíli podpořili zákon v té podobě, jak je připraven, protože jinak bychom se dostali do téže slepé uličky, v jaké tento zákon už vlastně podvakráte byl, a nic bychom neudělali pro ta zvířata, která, když to řeknu jednoduše, nemají nic společného ani s liškami, ani se psy, ale jsou to v řadě případů zvířata, která jsou přepravována na dlouhé vzdálenosti, zvířata hendikepovaná apod., jejichž ochranu tento návrh zákona významným způsobem zkvalitňuje.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane ministře. A nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Pavel Bohatec. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Bohatec: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, já mám celkem usnadněnou zpravodajskou roli, protože vše podstatné zde již bylo řečeno panem ministrem jako předkladatelem této vládní novely.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP