(12.50 hodin)
(pokračuje Filip)

Předložený návrh postupně uvede ministr vnitra Ivan Langer a poté ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Zároveň žádám pana poslance Karla Šplíchala, aby zaujal místo u stolku zpravodajů.

Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, tento protokol byl podepsán v Bruselu 28. února letošního roku a jeho cílem není nic jiného než vytvořit právní základ pro připojení Lichtenštejnska do schengenské spolupráce. Lichtenštejnsko by tak mělo následovat příklad Švýcarska, kde obdobné dokumenty podepsány již byly, a o termínu zapojení Švýcarska do tzv. schengenského prostoru rozhodne výsledek evaluací technické připravenosti Švýcarska na plné sdílení volného pohybu osob bez hraničních kontrol v rámci schengenského prostoru. V tuto chvíli konáme obdobný právní akt směrem k Lichtenštejnsku a nepochybně neočekáváte nic jiného, než že doporučím Poslanecké sněmovně, aby tento návrh protokolu postoupila do druhého čtení, aby s ním v závěru vyslovila souhlas.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi vnitra Ivanu Langerovi. Prosím nyní pana ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, jestli chce doplnit. Nechce doplnit. Prosím tedy zpravodaje Karla Šplíchala, aby se ujal slova ve své zpravodajské zprávě. Prosím.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Pane místopředsedo, dámy a pánové, já to mám velmi jednoduché. Pan ministr vnitra zdůvodnil smysluplnost té ratifikace, takže já bych vás chtěl také požádat o propuštění do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Konstatuji, že do ní nemám žádnou přihlášku a nikoho nevidím z místa. Obecnou rozpravu končím. Je zájem o závěrečná slova? Není tomu tak.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru? Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 27 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 27 z přítomných 179 pro 150, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

 

Děkuji panu ministru vnitra, děkuji panu zpravodaji a končím bod číslo 19.

 

Čas se nachýlil a máme ještě možnost jet třetí čtení. Podívám se na pozměňovací návrhy zákona o elektronických úkonech - jestli to stihnu do polední pauzy. Zkusím to.

 

Zahájím tedy třetí čtení 34. schůze, a to bod číslo

 

20.
Vládní návrh zákona o elektronických úkonech,
osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů
/sněmovní tisk 445/ - třetí čtení

 

U stolku zpravodajů prosím, aby zaujali svá místa pan ministr vnitra Ivan Langer a zpravodaj výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj pan poslanec Jaroslav Krupka. Pozměňovací návrhy vám byly rozdány jako sněmovní tisk 445/3.

Otevírám rozpravu a konstatuji, že ve třetím čtení do rozpravy nemám žádnou přihlášku. Má někdo zájem z místa? Není tomu tak. Rozpravu končím.

Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova. Pan poslanec Marek Benda - nemá zájem. Pan zpravodaj Krupka - o závěrečné slovo nemá zájem. Pan navrhovatel má zájem o závěrečné slovo. Prosím, pane ministře.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Já nechci zdržovat, nicméně zákon znamená revoluci ve veřejné správě. Je to zákon, který je třetím z projektů v rámci tzv. Egona. Po czech pointech v komunikační infrastruktuře teď přichází zákon, který má zjednodušený název zákon o eGovernmentu, který neříká nic jiného, nicméně zatraceně důležitého, že orgány státní moci budou mít podle tohoto zákona povinnost mezi sebou komunikovat elektronicky. Zajišťuje konverzi papírového dokumentu na elektronický, zřizuje systém doručování prostřednictvím datových schránek a dává možnost tedy občanům takovýmto způsobem komunikovat se státem.

Chci moc poděkovat všem, kteří se podíleli na přípravě toho zákona. Jednotlivé výbory, ať již to byl výbor ústavněprávní nebo výbor pro veřejnou správu, odvedly obrovský kus práce společně s námi. Já velmi věřím a pevně věřím a chci poděkovat za hlasování, které umožní přijetí tohoto zákona, neboť tento zákon je doslova a do písmene základem revoluce ve veřejné správě v České republice.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi vnitra za závěrečné slovo. Prosím nyní zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil. Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, mohu konstatovat, že v průběhu projednávání tohoto návrhu zákona nebyl vznesen návrh na zamítnutí a bylo celkem podáno pět pozměňovacích návrhů, které jste obdrželi všichni v písemné podobě. Dovolím si konstatovat dále, že tyto jednotlivé body budou hlasovány v proceduře, kterou teď navrhnu. Současně bych si ale dovolil k tomu ještě stručný komentář.

Body, jak je máte označené, body C a D jsou ve své dikci poměrně podobné, a proto po konzultaci jak s předkladateli těchto pozměňovacích návrhů, tak se samotným předkladatelem a ministerstvem si dovolím navrhnout oproti sledu, jak to máte uvedeno v tisku, následující hlasovací proceduru. Nejprve by se hlasovalo o souboru pozměňovacích návrhů předložených ústavněprávním výborem, které máte označeny pod písmenem A, následně poté o souboru pozměňovacích návrhů označených písmenem B, které vzešly z jednání a usnesení výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, následně poté by jako třetí byl hlasován návrh, který je označen pod písmenem D, který předložili poslanci Radko Martínek, Kateřina Jacques a Ondřej Liška. To je změna, o které se zmiňuji z hlediska chronologie. Poté by jako čtvrtý byl hlasován návrh poslance Oldřicha Vojíře. Jako poslední návrh poslance Radko Martínka, který máte označen pod písmenem E.

Pane předsedající, chtěl bych vás požádat, abyste nechal odsouhlasit tuto proceduru.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Všichni slyšeli návrh procedury. Má někdo výhradu proti návrhu procedury? Máte zájem to odhlasovat? Myslím, že pokud není výhrada, můžeme s hlasováním podle této procedury začít.

Nyní první pozměňovací návrh pod písmenem A. Stanoviska? (Ministr souhlasí, zpravodaj doporučuje.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 28. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 28 z přítomných 183 pro 165, proti 1. Návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Dalším je písmeno B. Doporučuji. (Ministr souhlasí.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 29. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 29 z přítomných 183 pro 172, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Evidoval jsem zájem o odhlášení. Tedy vás všechny odhlásím a požádám vás o novou registraci. Přihlaste se svými identifikačními kartami a budeme pokračovat návrhem pod písmenem D. Stanoviska prosím.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Považuji za vhodnější pozměňovací návrh pod písmenem C, takže u D nesouhlas.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Shoduji se s předkladatelem, to znamená, že také slabě nesouhlasím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Budeme hlasovat v hlasování pořadové číslo 30, které jsem zahájil. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 30 z přítomných 174 pro 83, proti 77. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer C - souhlas.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Taktéž souhlasím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP