(18.20 hodin)
(pokračuje Langer)

Paní kolegyně Jacques také načetla pozměňovací návrh, který se týká problematiky pořizování záznamu automatickými kamerovými systémy. Osobně považuji tento návrh za věcně správný, který reaguje na problém, který v této oblasti existuje, nicméně na základě jednání, které jsme měli s předsedou Úřadu pro ochranu osobních údajů, jsme se shodli, že ve spolupráci ÚOOÚ a poslanců Poslanecké sněmovny za podpory Ministerstva vnitra bude vypracována ucelená novela zákona o ochraně osobních údajů, tedy zákona č. 101/2000 Sb.

Celá řada pozměňovacích návrhů se také týká problematiky městských policií. Chtěl bych v tomto smyslu požádat Poslaneckou sněmovnu o jistou míru rezervovanosti při hlasování o pozměňovacích návrzích směrem k městským policiím. Tento návrh řeší reformu policie, nikoliv postavení městských policií, a máme dohodu jasně definovanou s podvýborem pro městské policie, že budeme uceleně řešit otázku dalšího postavení městských a obecních policií, jejich kompetencí včetně kompetencí v oblasti silniční dopravy a i tak citlivého tématu, jako zda má obecní a městská policie měřit rychlost na silnicích, či nikoliv. V této věci já budu dávat v této chvíli negativní stanovisko, neboť toto věcně nesouvisí s reformou policie a bude řešeno posléze samostatnou novelou ve spolupráci s podvýborem pro městské a obecní policie.

Pokud jde o silniční zákon, zde bych doporučil Poslanecké sněmovně kompromisní návrh, který přijal výbor pro bezpečnost, pokud jde o limity výše škody, ke které mají dopravní policisté jezdit.

Pokud jde o měření rychlosti, původní vládní návrh zaváděl možnost měření rychlosti také soukromými subjekty. Výbor pro bezpečnost svým pozměňovacím návrhem tuto možnost vypouští. Objevil se nový pozměňovací návrh pana poslance Severy. Otevřeně říkám, že tento pozměňovací návrh se mi věcně líbí, vnitřně se s ním ztotožňuji, podporuji jej, nicméně vzhledem k rozporuplnosti této problematiky, která s tím souvisí, nebudu doporučovat jeho přijetí při hlasování, resp. zdržím se při hlasování.

To jsou z mé strany zmíněny ty nejdůležitější věci, které byly a jsou obsaženy v rámci tisku, vzniknuvší v rámci druhého čtení návrhu zákona.

Kolegyně a kolegové, máme před sebou velmi složité hlasování. Já chci z tohoto místa poděkovat všem, kteří se věcně podíleli na té práci. Máme za sebou téměř dva roky práce a před sebou další tři, neboť reforma policie je skutečně historickým okamžikem a není řešitelná mávnutím kouzelného proutku. Já si myslím, že bez ohledu na to, jaké máme rozdílné názory na to či ono, se musíme shodnout v jednom jediném: Policie České republiky, Česká republika a její občané reformu policie potřebují. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane ministře. A nyní prosím, aby se slova ujal pan zpravodaj Šlajs.

 

Poslanec Václav Šlajs: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, návrh zákona o policii, sněmovní tisk 439, projednaly tři sněmovní výbory, a to petiční výbor, který zároveň přijal tři pozměňovací návrhy, ústavněprávní výbor přijal 21 pozměňovacích návrhů, výbor pro bezpečnost 39 pozměňovacích návrhů. Ve druhém čtení nezazněl návrh na zamítnutí a v podrobné rozpravě celkem 10 poslanců navrhlo dalších 54 pozměňovacích návrhů. Dnes v rozpravě pan poslanec Chytka jeden svůj pozměňovací návrh stáhl a pan poslanec Bublan přednesl tři legislativně technické úpravy. Znamená to, že bychom měli hlasovat celkem o 119 pozměňovacích návrzích. A pro vaši informaci - v dalším zákoně, který řeší zákony související s tímto zákonem, je připraveno 80 pozměňovacích návrhů.

Když se připravovala hlasovací procedura, konzultovala se s legislativou Sněmovny, konzultovala se s předkladatelem, s legislativou předkladatele, včera byla rozeslána předsedům poslaneckých klubů a i zástupcům jednotlivých poslaneckých klubů, kteří se touto problematikou zaobírají. Dnes po konzultaci nevznikly žádné připomínky k navržené proceduře. Já velmi krátce - protože kdybych popisoval celou volební proceduru, tak myslím, že než bych skončil, tak už byste ty první návrhy zapomněli.

Procedura je připravena následujícím způsobem. Nejprve by se hlasovalo o pozměňovacích návrzích jednotlivých výborů v tom pořadí, v jakém byly zařazeny za sebou v tisku 439/4. Nejprve by se tedy hlasovalo o pozměňovacích návrzích petičního výboru, pak výboru ústavněprávního a poté výboru pro bezpečnost. Výborové pozměňovací návrhy bych nechal hlasovat v blocích s výjimkou těch bodů, které kolidují s jiným pozměňovacím návrhem v usnesení výboru či s pozměňovacím návrhem jednotlivých poslanců. V případě těchto kolizních bodů bude postupně hlasováno tak, aby bylo jasné, který z nich uspěl a bude zapracován do návrhu zákona. Poté by bylo hlasováno o zbývajících nekolizních pozměňovacích návrzích jednotlivých poslanců a na závěr by bylo hlasováno o návrhu zákona jako o celku. Navíc u některých pozměňovacích návrhů by zaznělo krátké stanovisko jak předkladatele, tak mě jako zpravodaje, aby každý poslanec jasně věděl, o čem hlasuje.

Nyní bych, pane předsedající, pokud nejsou připomínky, nechal o této proceduře hlasovat a zároveň bych požádal napřed o odhlášení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, odhlásím všechny a poprosím o novou registraci. Připomenu, že garanti z jednotlivých klubů tu proceduru dostali s předstihem, takže mohli informovat poslance ze svých klubů.

Já sám pro sebe se zeptám, kolik že bude tedy hlasování při tomto zákonu po té redukci, kterou jste naznačil.

 

Poslanec Václav Šlajs: Pokud nevzniknou komplikace, tak k tomuto zákonu je připravena série 40 hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře, děkuji. Zcela nepochybně… Pan poslanec Klas se hlásí ještě k proceduře. Ano, máte příležitost.

 

Poslanec Jan Klas: Vážený pane místopředsedo, milé kolegyně, vážení kolegové, já bych chtěl požádat, zda by bylo možné při devátém hlasování mezi body B19 a B20 hlasovat odděleně, abychom mohli posoudit bod B20 oproti návrhu C23. Oba body řeší zřízení stálé komise pro kontrolu inspekce policie Ministerstva vnitra, ale liší se v tom, že bod B20 obsahuje počet členů, přímo striktně pět členů komise, a bod C23 nechává toto na vůli Sněmovny. Takže já bych chtěl požádat o oddělené hlasování bodů B19 a B20, pane zpravodaji. Je to hlasování pod číslem 9 procedury.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Čili bude 9a a 9b - pro ty, kteří to mají před sebou.

 

Poslanec Jan Klas: Děkuji. A ještě v případě bodu číslo 26 procedury bych chtěl požádat o jednotlivé hlasování o bodech I1, I2, I3 a I8. Je to bod 26 procedury. Děkuji pěkně. O všech samostatně.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Možná by nebylo špatné, kdyby předsedající schůze měl tu proceduru k dispozici také, možná bychom se v tom lépe zorientovali.Takhle musím spoléhat na to, že to pan zpravodaj všechno ohlídá. Je lépe vždycky na to být dva.

Nicméně po těchto připomínkách si myslím, že tušíme, o čem budeme hlasovat, co se týká procedury. - Už jsem vybaven.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP