(14.10 hodin)
(pokračuje Vlček)

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: z poslanců je to Evžen Snítilý a z členů vlády je to pan místopředseda vlády Martin Bursík.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 37. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu. Rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad.

O slovo se přihlásil pan místopředseda Vojtěch Filip. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, pane předsedo vlády, členové vlády, paní a pánové. Já si uvědomuji, že tato schůze byla svolána podle § 51 odst. 4 zákona o jednacím řádu a že s programem nijak nehneme. A není ani mým úmyslem navrhovat některý postup, který by byl v rozporu se zákonem o jednacím řádu. Jen chci připomenout, že tato schůze byla svolána spíše z libovůle vládní koalice, podívám-li se na termíny, kdy mají jednotlivé návrhy zákonů platit. A ani § 51 odst. 4 neruší nijak ustanovení § 67 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. A proto navrhuji, aby právě podle tohoto zákona a podle § 67 vystoupil předseda vlády České republiky Mirek Topolánek za zde nepřítomného a neomluveného ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga a vysvětlil, jakým způsobem postupuje česká zahraniční politika ve věci konfliktu na Kavkazu. Říkám to proto, že mi není jasné, kdo v České republice stanoví politické priority zahraniční politiky v exekutivě, zda prezident republiky, ministr zahraničí, nebo vláda jako celek, vzhledem k tomu, že se má sejít schůzka vrcholných představitelů NATO a není mi jasné, jak tam budeme vystupovat.

Je evidentní, že uvnitř exekutivy, tzn. mezi prezidentem republiky a vládou České republiky, došlo k neshodě v nazírání na tento konflikt a ten jistě ekonomicky výrazným způsobem ovlivňuje příští kroky České republiky, zejména v energetické politice. Proto žádám pana premiéra, aby využil ustanovení § 67 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny a po pátém bodu našeho pořadu jednání vystoupil a sdělil Poslanecké sněmovně, s jakým názorem půjde vláda České republiky na jednání vrcholných představitelů států NATO v této záležitosti.

Děkuji vám. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane místopředsedo. Nyní tedy budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 37. schůze Poslanecké sněmovny jak byl písemně předložen.

Poprosím znovu skrutátorky, aby zjistily počet přítomných, protože přišlo několik dalších poslanců, takže prosím o zjištění počtu přítomných. (Pohyb poslanců po jednacím sále.)

Já bych skutečně poprosil poslance, aby se nevzdalovali ze svého místa, protože jestliže poslanec odejde nebo přijde, tak se počítá znovu a budeme počítat tak dlouho, až se skutečně stav ustálí. A pomaličku se nám tady teplota zvyšuje a budeme se mít tady "dobře".

***




Přihlásit/registrovat se do ISP