(15.30 hodin)
(pokračuje Škromach)

Ale na billboardech se k tomu přihlašovali. Já myslím, že to je docela ubohé. Vůbec to asi není populistické a ukazuje se, že navýšení důchodů asi zřejmě dneska vůbec, ale vůbec nesouvisí s tím, že jsou na podzim krajské volby, tak jak se tady dušoval pan ministr Nečas!

A nakonec i dnešní schůze, a ukazuje se to i na tématech, která tady jsou, tak co zbylo, to se vyškrábalo, ale takzvané zásadní změny, takzvané reformy se tady dneska neprojednávají. Proč? Protože zaplaťpánbůh, jak bychom řekli my téměř věřící, a ti věřící by si to měli zapamatovat, na podzim budou volby a žádná politická strana, ani křesťanská, si nedovolí předložit takové zákony před volbami, aby naštvaly lidi. Nakonec i tady se ukazuje, že se snaží pan ministr Nečas mnohé věci zakrývat v těchto návrzích a společně s Mirkem Topolánkem mohou znova a znova opakovat to, co už řekli několikrát, že je potřeba lidem neříkat před volbami, co po volbách udělají, protože by je nevolili.

A pokud jde o zákon o zaměstnanosti a další, já myslím, že pan ministr Nečas byl docela úspěšný. Úspěšný byl na výboru, který zákon projednal, citlivě zvážil dopady tohoto zákona a citlivě a sociálně schválil pozměňovací návrhy, které mohou pomoci právě zaměstnanosti, tomu, aby lidé získali práci, tomu, aby si slušně vydělali, tomu, aby nemuseli odcházet za prací do jiných zemí, tomu, abychom nemuseli potom tato volná místa po lidech, kteří odešli za prací, protože si u nás nevydělají, obsazovat cizinci ze třetích zemí. A byl bych rád, kdyby pan ministr skutečně objektivně posoudil tyto pozměňovací návrhy, a já bych byl rád, kdyby naše Poslanecká sněmovna je schválila tak, jak je výbor přijal.

Samozřejmě jsou tam některé drobnosti, které bude možné ještě ve druhém čtení upravit, jako je např. otázka zaměstnávání lidí se zdravotním postižením. Ukazuje se, že je tam určitý problém, a navrhl jsem a písemně tedy předložím návrh, který je projednán s Národní radou zdravotně postižených, na určitou úpravu, která by umožnila zaměstnávání lidí s těžkým zdravotním postižením. Byť tam si myslím, že možná by stálo za úvahu - pane ministře Nečasi - zvažovat otázku toho, co se nepovedlo už našim vládám dotáhnout do konce, a to je zákon o ucelené rehabilitaci, kde zřejmě problém zaměstnávání lidí těžce zdravotně postižených by měl býti spíše otázkou rehabilitace než otázkou nějaké podnikatelské činnosti. To je věc, která je zásadní a která by zřejmě řešila i problém zneužívání systému a kdy opět se snižováním částek, které jsou určeny pro organizace, které zaměstnávají zdravotně postižené, vlastně vylévá s vaničkou i dítě a mnohdy to dopadá daleko tvrději právě na různé charitativní, diecézní a podobné organizace, které vlastně tuto činnost dělají de facto vlastně jako skutečnou rehabilitaci.

Úplně na závěr. Věřím, že se podaří prosadit tento návrh zákona s přiměřenými úpravami, které schválil výbor pro sociální politiku, protože si myslím, že při změně, které se chystají ve výborech, je vidět, že poslanci se dokáží domluvit na změnách, které jsou přijatelné. Je otázkou, jestli jim to jejich vládní reprezentanti tady dneska povolí a jestli budou mít skutečně vůbec odvahu poslanci a poslankyně za vládní koalici, obzvláště ze Strany zelených a KDU, hlasovat podle svého svědomí, anebo jestli budou hlasovat jenom podle toho, jak pan ministr Říman rozhodne, a toho, co jim doporučí.

Ano, pan ministr Nečas se hlásí, že on je za to zodpovědný, ale některé ty řekl bych ne zrovna nejlepší věci právě kolem zelených karet si myslím, že tady pan ministr Nečas hodně podlehl právě ministru Římanovi, protože vím, že on se tím hodně chlubí a hodně se tím prezentuje.

Doufám, že právě lidé, kteří mají přece jenom širší přehled v této věci, a to jsou lidé v oblasti sociální než podnikatelské, tak že najdeme řešení, které by mohlo být přijatelné. Pokud ovšem ne, pak sociální demokracie nebude moci tento zákon jako takový podpořit, pokud by měl zůstat v původní syrové podobě, kdy skutečně problém zelených karet, dovolím si říct, ohrožuje nejenom pracovní trh, ale ohrožuje i bezpečnost České republiky! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Rath, připraví se paní zpravodajka Mazuchová. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, já myslím, že bychom si tento okamžik měli zapamatovat, že by si ho měli zapamatovat hlavně i občané České republiky. A možná by to byl i hezký námět na další billboard z dílny ODS, který by měl znít nebo mohl znít: Vláda Mirka Topolánka otvírá Českou republiku přílivu lidí z Afriky a Asie. Pochlubte se s tím! Dejte si to na billboardy!

Dámy a pánové, je to samozřejmě vaše právo, mít takový návrh. Ale víte, vyspělý stát se otevírá takzvaně přílivu mozků. Co chcete udělat vy? Pravý opak, protože to není jen otázka zelených karet a přílivu mozků. To je otázka celé infrastruktury a úrovně společnosti, jak se chová právě k přicházejícím mozkům, tedy k vědcům, k umělcům. Každý vyspělý stát především se zajímá o tyto lidi. Vláda Mirka Topolánka chce jít úplně opačnou cestou a místo přílivu mozků podporovat, když použiji toto, příliv svalů. Tady už jednoznačný profit pro společnost neexistuje. Zatímco z přílivu mozků skutečně profituje celá společnost, z toho, co přináší vláda Mirka Topolánka a zde navrhuje, už není vůbec jednoznačné, zda bude profitovat skutečně celá společnost.

O řadě aspektů jsme tady už slyšeli, třeba bezpečnostních, nechci se k nim vracet, kulturních. Ale dámy a pánové, podívejme se na dva aspekty, tedy na sociálněprávní aspekt a zdravotní aspekt, protože tato věc má i zdravotní rozměr.

Z toho sociálně pracovního aspektu si musíme dát otázku, proč firmy o to tolik stojí. Česká ekonomika i díky zásahům této vlády se s největší pravděpodobností dostává do recese. S největší pravděpodobností máme za sebou zlaté časy a začne stoupat i nezaměstnanost. A slyšíme stížnosti mnohých firem. Co říkají firmy? Začíná být v ČR drahá pracovní síla! Podívejme se ale, co znamenají ta slova drahá pracovní síla. Řekněme kvalifikovaný dělník si v průměru vydělá někde kolem 20 tisíc hrubého. To vám přijde drahé? Podívejme se - ano, pravděpodobně Občanské demokratické straně to přijde hodně! Podívejme se, za kolik tito lidé pracují v Německu, v Rakousku, a zjistíme, že jsou to dvoj- až trojnásobky. Nekvalifikovaná pracovní síla si na 20 tisíc měsíčně samozřejmě ani nesáhne. Takže tam se pohybujeme někde na 15 tisících nebo možná i méně.

Čili v danou chvíli si řekněme, k čemu to může vést. Firmy, které mají pocit, že mají drahou pracovní sílu, se budou této drahé české pracovní síly zbavovat a budou díky opatření, které tady navrhuje vláda Mirka Topolánka, dovážet daleko lacinější pracovní sílu ze třetích zemí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP