(15.40 hodin)
(pokračuje Rath)

Jaké to bude mít důsledky pro Českou republiku a české obyvatele, myslím nemá cenu příliš zde do podrobností rozebírat. Samozřejmě, že to povede k růstu nezaměstnanosti, samozřejmě, že to dokonce povede ke snížení daňových výnosů.

Víte, ta věc vedle tohoto aspektu má i rozměr zdravotní. Já bych se chtěl zeptat pana ministra Nečase, který s tím návrhem sem přichází. Pane ministře Nečasi, sdělte prosím této Poslanecké sněmovně a občanům České republiky, jakou ochranu, třeba zdravotní ochranu, poskytuje tento váš návrh obyvatelům České republiky. Protože vy tam ani nevyžadujete předtím - že tito lidé přijdou a mohou přijít skutečně z nejrůznějších zemí, z nejrůznějších klimatických pásem a z nejrůznějších oblastí výskytu těch, řekněme, pro Českou republiku naprosto raritních, ale jinak velmi nebezpečných nemocí. To má samozřejmě své důsledky v nárůstu výskytu tuberkulózy, v nárůstu výskytu AIDS, v nárůstu možná i dalších onemocnění, jejichž výčet nemá cenu tady v této chvíli dělat. Kde tam máte povinnost, aby ti lidé prošli předtím, než přijdou do České republiky, nějakým zdravotním vyšetřením, které vyloučí tato infekční onemocnění, potvrdí, že prošli třeba standardním očkovacím programem? Nebo kde máte vůbec záruku, že toho dokonce někdo nebude zneužívat? Vy si myslíte, že je tak neuvěřitelné a nemožné, aby třeba někdo, kdo ve své zemi onemocní poměrně závažnou chorobou, která ho v jeho zemi odsuzuje díky špatným zdravotním systémům k ne úplně dobré perspektivě, tak vy si nedovedete představit situaci, že takový člověk se přihlásí klidně do práce, přijde do České republiky, aby tady za dva tři týdny, jeden měsíc šel k lékaři a měl už pojištění a zaplatil za to pojištění z jeho platu těch deseti tisíc pár korun, ale nicméně získává tím logicky nárok na léčbu, která může stát miliony nebo desítky milionů? Přece tyto lidi nemůžete pak nechat deportovat. Nebo chcete k tomu přistupovat tímto způsobem? To je přece naprosto antihumánní. Čili samozřejmě že těmto lidem, protože zde nastoupí, dostanou zdravotní pojištění, tak musíme poskytnout zdravotní péči na úrovni jako jakémukoliv jiném občanu České republiky, byť ten člověk sem přišel s takovýmto nekalým úmyslem. Ale možná i kalým, možná to třeba ani nebude vědět.

Takže na jednu stranu tady děláme a ustupujeme tlakům firem, aby takzvaně mohly získal lacinou pracovní sílu, aby na tom mohly vydělat, vy jim ještě navíc snižujete firemní daně, takže to je prostě báječný! A kdo to odnese? Drtivá většina občanů České republiky tím, že ztratí práci, že to vyvolá dumping na snižování jejich mezd. Vy si skutečně nedovedete představit situaci, kdy přijdou třeba odbory či zaměstnanci jednotlivě vyjednávat za svým zaměstnavatelem a řeknou: nám přijde dvacet tisíc měsíčně málo, přidejte nám - a oni pokrčí rameny a řeknou: no tak když nechcete, my si necháme dovézt lidi třeba z Afriky nebo z Asie a ti budou rádi, že tady můžou pracovat třeba za deset tisíc. To si skutečně myslíte, že toto nemůže nastat? Samozřejmě že to nastane, jenom se můžeme dohadovat o míře, jestli to nastane v 50 procentech, v 80 procentech nebo jenom ve 30 procentech, ale samozřejmě že to nastane. A současně ještě všichni obyvatelé České republiky budou platit, jak říkám, ty další náklady s tím spojené, to znamená zdravotní riziko, bezpečnostní riziko a do budoucna i problémy s kulturní integrací těchto lidí. Mluvil o tom kolega Zaorálek.

Víte, ono je strašně lehké najít takovéhle nějaké jednoduché řešení a říct: tlačí na nás firmy, mají problémy, jejich zaměstnanci chtějí čím dál tím víc peněz, tak jim uděláme konkurenci z ciziny a trošku jim ten hřebínek spadne. Ono je to strašně lákavé. Ale uvědomte si, co tím způsobujete.

Prostě podle mého soudu vláda tímto návrhem útočí na české občany, na Českou republiku a její další vývoj. Přiděláte nám problémy a potíže, které Česká republika do této chvíle prakticky neznala. A ty potíže se můžou dostat za nějakých pět, deset, patnáct let do nevídaných rozměrů. Vám je to zjevně jedno. Vy dohlédnete tak sotva do zítřka!

Děkuji. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí paní zpravodajka, připraví se pan poslanec Opálka. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Mazuchová: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, kolegové, moji předřečníci se zmiňovali asi o nejožehavějším bodu celého předloženého zákona, a to jsou takzvané zelené karty. Ale z mého pohledu je tam daleko více problematických bodů, které se dotknou celé naší populace. Já se zmíním například o tom, že to, co navrhuje vládní návrh, je pro mě problém, že ve snaze vyjmout z okruhu uchazečů o zaměstnání lidi, kterým je 25 let a méně, a vládní návrh ve své důvodové zprávě navrhuje snížit tuto hranici na 20 let s tím, že odůvodňuje, že dva roky bude chránit po maturitě nebo po ukončeném středoškolském vzdělání toho daného uchazeče. Já už jsem to tady zmiňovala při prvním čtení. Kolegové, vždyť všichni snad umíme jednoduché počty. Když jde žák do první třídy, má třeba odloženou školní docházku. V současné době maturují lidé v 19 letech, někdy až ve 20 letech. Je povinná devítiletá školní docházka. Takže tady se ten vládní návrh úplně mine účinkem a myslím si, že tito absolventi, kteří jsou věkově kolem 20 let, tak je ta ochrana znemožněna. Pro mě je toto nepřijatelné, protože si myslím, že mladý člověk by měl mít nějakou podporu, měl by mít na pracovní trh ulehčený vstup, a tady v tomto případě tomu tak není.

A i já se lehce zmíním o zelených kartách. Já jsem se přesvědčila o tom, co jsem tady zmiňovala v prvním čtení, a to je to, že našim zaměstnavatelům opravdu nejde o to, že není česká pracovní síla. Našim zaměstnavatelům jde o to, získat levnou pracovní sílu. Moji předřečníci to už tady říkali. A opravdu znovu tady na vás apeluji - ano, jsou to obchodníci, jsou to byznysmeni, jde jim o zisk, ale nám jde o českého člověka jako takového. A když čtu opravdu v požadavcích na úřadu práce - a mohu vám říct, že jsem schopna to do třetího čtení doložit, že jako podmínka pro kopáče - říkala jsem už to tady jednou - je znalost ruštiny, tak si myslím, že je to do nebe volající. Takže význam zelených karet je opravdu v zájmu ODS, protože ODS nehájí zájmy obyčejného českého člověka.

A další věc, která pro mě jako pro ženu, pro matku je nepřijatelná, je to, co už tady bylo také zmiňováno, a to je to, že cizinec, a nejsem rasista, nemusí předložit žádné zdravotní potvrzení, že přichází do České republiky bez jakékoliv pro nás exotické nemoci, že nám sem nic nezatáhne - v uvozovkách tedy. Já vím, že je tam ten jeden bod, že na požádání ho musí předložit, ale pouze na požádání. A další, co je pro mě nepřijatelné, je, že ten cizinec v podstatě nemusí předkládat ani nijaký jakýs takýs výpis z rejstříku trestů.

Takže z mého pohledu - myslím si, že to není ani tím, že jsem členka sociální demokracie, ale jsem občanka této republiky - je navrhovaný zákon naprosto nepřijatelný.

Děkuji. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji paní zpravodajce. Nyní vystoupí pan poslanec Opálka, posledně přihlášený - už to není pravda, takže já si zaznamenám další. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP