(15.40 hodin)

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážení kolegové, budu stručný. Chci jenom říci, že je myslím v obecném zájmu Poslanecké sněmovny, aby tuto komisi zřídila, aby tato komise pracovala, protože to, co se stalo, vyžaduje vysvětlení. Já nebudu zaujímat stanovisko, jestli má pravdu předseda vlády, když říká, že jde o osobní selhání jednotlivců, anebo jestli má pravdu prezident republiky, když říká, že jde o selhání politického systému. To je věc, která stojí za zamyšlení, a nepochybně i komise, bude-li se zabývat tím zadáním, jak bylo schváleno, se tím musí zabývat.

Měla by se ovšem zabývat také nejenom únikem ze zpravodajských služeb, ale i únikem z policejních služeb. Podívejte se, to je věc, která je staršího data. Víme, jak tragicky poznamenala českou politickou scénu kauza Kubice. Já jsem tehdy hovořil v Poslanecké sněmovně v souvislosti s jednáním o důvěře první a druhé Topolánkově vládě o tom, že koalice vládne způsobem, že každý prostředek se jí hodí, každý prostředek je dobrý, nic není předem vyloučeno. A jestliže nebudeme v rámci politiky respektovat pravidla, jestliže opravdu prostředek světí účel, pak se z toho bahna, do kterého jsme českou politiku zavlekli - a říkám my všichni, protože všichni za to neseme společnou odpovědnost, někdo větší, někdo menší - nedostaneme.

I to je tedy, myslím, důvod pro to, aby se komise zabývala těmito věcmi, včetně toho, jak je možné, že novináři se dostávají k určitým policejním informacím, které neobsahují prokázaná podezření a které často prostě obsahují jenom různé neověřené drby, a pracuje se s tím jako se skutečností, která opravdu potom české politické prostředí poškozuje. A nejvíc samozřejmě poškozuje Poslaneckou sněmovnu, vedení politických stran, protože ty jsou těmi, kdo před veřejností tu politiku představují.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji pane poslanče. Táži se, jestli se někdo další hlásí do rozpravy. Ano, hlásí se pan poslanec Wolf. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Wolf: Dámy a pánové, chtěl bych říci několik nepřipravených slov. V poslední době jsem zažil něco podobného, o čem tady hovořili mí předřečníci, přesto žádná komise zřízena k tomu není. Podal jsem trestní oznámení, byla podána trestní oznámení na mne, podal jsem žalobu atd. Nic z toho se tady teď jistěže neprojednává, Poslanecká sněmovna zvažuje, zda bude komise řešit, ale pouze jenom jednu z vybraných kauz. Proto si myslím, že buďto se bude řešit všechno, potom to má smysl, anebo se budou řešit jenom nějaké vybrané kauzy, a potom to jistě těžko může někdo, nebo mohu já podpořit. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. O slovo se přihlásil předseda poslaneckého klubu sociální demokracie pan poslanec Michal Hašek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové. Já děkuji kolegovi Petru Wolfovi za hlas pro zřízení této vyšetřovací komise, protože kdyby podrobně poslouchal zadání, tak jak ho četl kolega Tejc, to zadání je obecné. V zadání této vyšetřovací komise nenajdete žádné konkrétní jméno nikoho z členů Poslanecké sněmovny, současných ani minulých, také nikoho z novinářů, nikoho z lobbistů. Jde o to, aby tato komise měla široký mandát a dokázala popsat realitu české politické scény roků 2006 až 2008. A já jsem přesvědčen, že to je korektní věc. A jestliže kolega Wolf vyjádřil obavu, že by to mělo jít nějakým jedním směrem, dopředu nalajnovaným, prosím, aby kolega Tejc znovu v podrobné rozpravě přečetl návrh usnesení, a i kolega Wolf pochopí, že tato komise dostává šanci, aby se zabývala vším možným. Není to kauza jenom poslance Moravy, není to kauza, kterou odhalila Mladá fronta Dnes nebo televize Nova.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane předsedo. O slovo se ještě přihlásil pan poslanec Wolf. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Wolf: Já doufám, že to pochopím. Děkuji zkušenému právníkovi panu Haškovi. A chtěl bych říci jednu věc. Já tímto si myslím, že když se tady bude něco vyšetřovat, nemám tyto zkušenosti, ale nikdy jsem z tisku nevyčetl ani půl slova, že by nějaká vyšetřovací komise k něčemu došla. A já to považuji za zasahování do práce orgánů, neříkám činných v trestním řízení, ale za zasahování do práce orgánů jak policie, tak soudů.

A mohu dodat ještě jednu věc, co se týká úniku informací, kde by se to podle mého soudu mělo především orientovat, a to je ta věc. Dnes jsem se dozvěděl, že policie se rozhodla něco vyšetřovat dále, co se týká mé kauzy. Nicméně jsem se to dozvěděl od novináře, nedozvěděl jsem se to od policie, a tato má k tomu všechny prostředky. Čili ty úniky jsou a je velmi smutné, že to tímto způsobem postupuje. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. O slovo se ještě přihlásil pan poslanec Tejc. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji za slovo. Chtěl bych potvrdit to, co tady řekl před chvílí Michal Hašek, předseda poslaneckého klubu sociální demokracie. To zadání je skutečně natolik obecné, a to byl i cíl, abychom byli schopni odhalit podobné praktiky i v případech možná jiných, o kterých ještě nevíme nebo které doposud nevyšly najevo.

Ze slov kolegy Wolfa jsem pochopil, že se trošku zalekl sám toho, co řekl, a nakonec sám sebe popřel. Je to na jeho svobodném rozhodnutí, jak bude hlasovat při zřízení této komise. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásili s faktickou poznámkou pan poslanec Křeček a poté pan poslanec Bublan. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Pane předsedající, dámy a pánové, já bych chtěl učinit přítrž neustále opakovaným řečem, že taková komise nic nevyřešila. Není to pravda. Například komise ohledně dluhu CME, jejímž vedením jsem byl pověřen, vyšetřila tuto kauzu tak dokonale, že to není příjemné nikomu ani zleva, ani zprava. Není tedy pravda, že komise nic nevyšetřila. V tomto případě jsme to vyšetřili naprosto bezezbytku.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní se o slovo přihlásil pan poslanec Bublan, poté pan poslanec Wolf. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Bublan: Děkuji za slovo. Chci jenom potvrdit slova pana kolegy Křečka, že skutečně není pravda, že by žádná komise nic nevyšetřila. Vzpomeňme si na kauzu Unipetrol. A zde bych chtěl dát do souvislosti to, že se o tuto kauzu zajímá i policie, což je dobře. A komise, která vznikne, si určitě vyžádá součinnost policejních orgánů, tak jak to bylo v případu Unipetrolu. A tehdy tato spolupráce byla hodnocena velmi kladně a velmi dobře. Předpokládám tedy, že vyšetřování půjdou těmito dvěma směry a určitě dojdeme k nějakému cíli. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. O slovo se ještě přihlásil pan poslanec Wolf. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Wolf: Pane předsedající, vaším prostřednictvím bych chtěl ubezpečit pana poslance Tejce, že jsem se určitě nezalekl, nevím, z čeho tak usuzuje, a připadá mi to trošku žertovné.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Táži se, jestli jsou ještě další přihlášky do všeobecné rozpravy. Není tomu tak. Všeobecnou rozpravu končím. Chce vystoupit pan poslanec Tejc se závěrečným slovem? Ale bude ještě podrobná rozprava. Nechce.

Zahájím tedy podrobnou rozpravu a do ní zatím nemám žádné písemné přihlášky. Do podrobné rozpravy se hlásí pan poslanec Tejc. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji opět za slovo. Návrh usnesení asi není potřeba znovu číst, nicméně dovolil bych si znovu citovat pouze část II., tedy úkoly vyšetřovací komise: ukládá vyšetřovací komisi objasnit - za prvé - neoprávněné zásahy do soukromého a rodinného života některých osob uskutečňované za účelem vyvíjení nátlaku na členy Parlamentu České republiky.

A pak bod 2: neoprávněné nakládání s utajovanými informacemi, jimiž disponují zpravodajské služby České republiky za účelem vymezeným v odstavci 1 - přičemž bych si na základě proběhnuvší diskuse, tak jak jsem ji vnímal, a zejména vystoupení pana prof. Jičínského, dovolil doplnit bod 2: zpravodajské služby České republiky a bezpečnostní sbory za účelem vymezeným v odstavci 1. To tam samozřejmě zůstává, pokud proti tomu samozřejmě nebudou námitky.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já vás přesto poprosím, přečtěte raději pro úplnost celé usnesení, abychom věděli, o čem budeme hlasovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP