(16.00 hodin)

Poslanec Miloslav Soušek: Dobrý den, pane předsedající, dobrý den, kolegyně a kolegové. Já bych k tomu chtěl vystoupit jen krátce. Samozřejmě se domnívám, že zákon, jak byl předložen, má nějakou reálnou podstatu a je potřeba na ní pracovat. Domníval jsem se, že chyby, které tam jsou, a věci, které nejsou správné, budou postupně odstraněny a pak by nakonec ten zákon mohl být schválen. Nicméně určitě si vzpomínáte, předkládal jsem pozměňovací návrh, ve kterém jsem chtěl, aby naši výrobci byli osvobozeni od dvojí certifikace. Tento pozměňovací návrh byl zamítnut a z toho jsem si vyvodil jednoduchou úvahu. Je zájem nikoli podpořit naše výrobce, naše české podniky, naše české zájmy, ale je tady snaha zcela jiná a s tou souhlasit nemůžu, a proto také ve finále celý zákon nepodpořím. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Táži se, jestli se někdo dále hlásí do rozpravy. Není tomu tak, rozpravu končím.

A nyní, článek 50 odst. 2 Ústavy České republiky stanoví, že pokud Poslanecká sněmovna setrvá na vráceném zákonu nadpoloviční většinou všech poslanců, zákon se vyhlásí. Jinak platí, že zákon nebyl přijat. Prosím o nastavení kvora 101 hlasů - nebo si to zkusím nastavit sám. Je to tak.

Budeme hlasovat o následujícím návrhu usnesení. Než k tomu přistoupíme, se závěrečným vystoupením pan ministr Bursík.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Děkuji pěkně, pane předsedající. Dovolte mi, dámy a pánové, jenom stručné závěrečné slovo. Já si myslím, že minimálně v jednom z těch dvou vystoupení došlo k nedorozumění, a k nedorozumění analogickému, ke kterému došlo při formulování argumentace pana prezidenta v Kanceláři prezidenta republiky. Nejedná se o evropskou směrnici, my neimplementujeme evropskou směrnici. Jedná se o nařízení Evropského parlamentu, které automaticky se stává součástí našeho právního řádu. To znamená, že ta meritorní diskuse, která se odehrávala v Evropském parlamentu po dobu několika let, není a nebyla předmětem diskuse tady v Poslanecké sněmovně. Já myslím, že tahle moje odpověď je dostatečná a vypovídá, myslím, dostatečně.

Myslím, že jste si všimli, že jsem nikterak nehrotil argumentaci, i když ta argumentace, kterou nám předložil pan prezident, by k tomu dávala nejméně deset či patnáct příležitostí. Musím říci, že nicméně je pro mě mimořádným překvapením, že pan poslanec Urban se s takovou vehemencí a s tak otevřeným srdcem ztotožnil s argumentací pana prezidenta republiky. Tady bych vám doporučil, abyste si přece jenom vzali dopis pana prezidenta k ruce a abyste si přečetli jeho obsah.

Děkuji za pozornost a velmi vás prosím, abyste podpořili hlasování o tomto zákonu. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. A nyní budeme hlasovat o následujícím návrhu usnesení: "Poslanecká sněmovna setrvává na zákonu, kterým se mění zákon 356/2003 Sb., o chemických látkách a chemických přípravcích a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 444/4."

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 21 z přítomných 193 poslankyň a poslanců pro návrh 133, proti 12. Konstatuji, že usnesení bylo přijato a zákon bude vyhlášen. Tím končím bod číslo 3.

 

Zahajuji bod číslo 4, kterým je

 

4.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech
a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon
č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů
a zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních
komunikacích a o změně zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti
za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů
(zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 367/5/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil návrh zákona s pozměňujícími návrhy. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 367/6.

Vítám mezi námi senátora Ivo Bárka a prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřila poslankyně Kateřina Konečná. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane senátore, dovolte mi velmi krátce, abych vás zpět po třech měsících uvedla do problematiky, kterou jsem si myslela, že se nám podařilo správně vyřešit na konci června tohoto roku a kde se Senát snaží, řekla bych, o větší bezzubost v tomto návrhu zákona.

My jsme tady na konci června tohoto roku rozhodli, že zakážeme výkup kovového odpadu od fyzických osob, ale pouze takového odpadu, který určí Ministerstvo životního prostředí vyhláškou, což podle nás bylo správné, protože ty druhy odpadů, které jsou vykupovány a jsou v tu danou chvíli takzvaně v kursu, se mění a Ministerstvo životního prostředí je objektivně schopno toto vyhláškou upravovat. Tento návrh zákona, přestože se některým z vás zdál velmi tvrdý, myslím, že byl jediný, který byl schopný postihnout to, k čemu běžně dochází a k čemu např. došlo i dnes ráno. Jistě jste všichni slyšeli o tom, že dnes ráno zkolabovala železniční doprava v hlavním městě Praze, a to právě proto, že je možné v České republice vykupovat od fyzických osob kovový odpad, a že tedy je možné, resp. je zájmem těchto osob, aby tento odpad kradly. Dnes ráno nebo dnes v noci bylo ukradeno několik metrů kabelů z železničních stanic a kvůli tomu zkolabovala celá doprava. Pokud chceme toto dále tolerovat, poté odhlasujme senátní návrh zákona, který de facto způsobí to, že se bude moci dále vykupovat a tito zloději, kteří přijdou s tímto materiálem do sběren surovin, budou muset podat pouze čestné prohlášení. Já si upřímně nedovedu představit, jak toto čestné prohlášení bude vypadat, ale dovedu si představit, že lidem, kteří jsou schopni ohrozit životy občanů naší země tím, že ukradnou zabezpečovací zařízení, je upřímně jedno, pod co se podepíšou. Toto dal do návrhu zákona Senát.

Já bych vás proto poprosila, přestože nemám problém s tím senátním návrhem - ano, upravuje a ponechává tam změny např. v oblasti autovraků - abychom podpořili to stanovisko, ke kterému jsme se přiklonili na konci června tohoto roku a opravdu došli k tomu, co je normální v evropských zemích.

Dovolte mi ještě na závěr vám poděkovat za to, že jste tomuto návrhu zákona věnovali svou pozornost. Vím, že řada z vás na něm spolupracovala. Poděkovat předsedovi výboru pro životní prostředí panu kolegovi Ambrozkovi za to, že bylo uspořádáno několik seminářů. Tento problém byl prodiskutován s odbornou veřejností. Poslanecký návrh zákona má podporu Svazu měst a obcí a myslím si, že jsme se opravdu po téměř třičtvrtě roce, kdy byl v této Sněmovně, dobrali konsensu, který je možné podpořit. Proto vás za předkladatele žádám, abyste podpořili sněmovní verzi tohoto návrhu zákona a nepřiklonili se k verzi senátní, která opravdu podle našeho názoru nevyřeší ten problém a je pouze jakousi obezličkou pro novináře, že jsme se snažili něco udělat. Nesnažme se a udělejme to. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP