(16.10 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Chce se k předloženým pozměňovacím návrhům Senátu vyjádřit zpravodaj výboru pro životní prostředí pan poslanec Tomáš Úlehla? Chce. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Úlehla: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, omlouvám se za malou prodlevu. Protože diskuse probíhají trvale, obdržel jsem několik stanovisek Svazu průmyslu, Svazu zástupců sběren a těch, které se zabývají kovošrotem. Diskutoval jsem především jak v Senátu, tak se Svazem měst a obcí. Stanoviska se samozřejmě rozcházejí. Jako bývalý primátor a člen samosprávy musím i nadále říkat, že mnohem dokonalejší verze, která zabezpečí nakládání s odpadem tak, jak si to žádá, bych řekl, naše představa, že bychom měli chránit bezpečnost občanů i veřejného majetku, je verze parlamentní. Samozřejmě verze senátní vychází z určité demografické zásady, ale jako zpravodaj já osobně budu hlasovat pro verzi parlamentní.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Otevírám rozpravu. V rozpravě jako první vystoupí pan senátor Ivo Bárek. Dále žádné písemné přihlášky nemám. Prosím, pane senátore, máte slovo.

 

Senátor Ivo Bárek: Děkuji, pane předsedo. Krásné podzimní odpoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci.

I u nás samozřejmě, v Senátu, tato novela nebyla jednoduchá při projednávání. Musím říci, že garanční výbor, kterým byl výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí, přijal souhlasné stanovisko tak, jak ho dala Poslanecká sněmovna k tomuto návrhu zákona, zatímco výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu doporučil k této novele přijmout čtyři pozměňovací návrhy. Potom na plénu Senátu byl navržen další jeden pozměňovací návrh a dále bylo doplněno usnesení výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu.

Stávající kontraktační povinnost obce, to je k bodu 1, umožní původcům odpadu, kteří produkují odpad zařazený podle katalogu odpadů jako odpad podobný komunálnímu s činností právnických osob a fyzických osob, oprávnění k podnikání. Využití systému zavedeného obcí pro nakládání s komunálním odpadem se mění na možnost takto rozhodnout. Obec tak může podle svého uvážení, zhodnocení místních podmínek a zkušeností s chováním podnikajících osob působících na svém území rozhodnout, zda těmto subjektům zapojení do systému nakládání s komunálním odpadem umožní, či nikoliv.

K bodům č. 2 až 5 mi dovolte toto konstatování. Senát navrhuje upravit omezení týkající se sběru nebo výkupu některých druhů odpadu. Předně se vypouští zákaz vykupovat stanovené druhy odpadu fyzickými osobami jako nepřiměřený zásah do systému sběru a výkupu odpadu. Na základě této změny se rozšiřují povinnosti provozovatele zařízení ke sběru a výkupu odpadů o povinnost identifikovat stanoveným způsobem i fyzické osoby nabízející odpad ke sběru či výkupu. Systém identifikace vyjmenovaných druhů odpadu se doplňuje o nový prvek v podobě čestného prohlášení, kterým osoba nabízející takový odpad k odběru či výkupu dokládá původ jeho nabytí. Opouští se provázanost zákona o odpadech s trestním zákonem ve věci výkladu pojmu obecně prospěšné zařízení. Pouhý odkaz na příslušné ustanovení trestního zákona, který navíc nemá normativní povahu, se jeví jako nedostatečný, neboť obsah tohoto pojmu, tak jak je pojímán v trestním právu, plně nevyhovuje pro účely zákona o odpadech. Z těchto důvodů je do návrhu zařazen vlastní výklad tohoto pojmu.

V návaznosti na výše uvedené změny se doplňuje a zpřesňuje i zmocňovací ustanovení pro vydání prováděcího právního předpisu Ministerstvem životního prostředí.

Toliko do obecné rozpravy. Pokud přijmete alespoň jeden z těch návrhů, to znamená Poslanecké sněmovny či Senátu, tak si myslím, že to bude krok kupředu a správným směrem. Děkuji zatím za slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane senátore. Táži se, zdali se někdo další hlásí do rozpravy. Není tomu tak, takže rozpravu končím. Ptám se, zdali paní poslankyně Kateřina Konečná chce přednést závěrečné slovo. Ne, nikolivěk.

Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Na žádost vás odhlásím. Poprosím o novou registraci. Pokusím se ještě jednou odhlásit, což se mi nepodařilo. (V sále je neklid.)

Pokud spěcháte, dámy a pánové, tak spěcháte zbytečně, protože se zdá, že bude třeba náš nový systém trošku odladit. Vydržte. Závada se odstraňuje. Doufám, že to bude v řádu málo minut, tak prosím pěkně, vydržte na svých místech.

Dámy a pánové, využijeme poruchy hlasovacího zařízení, která je snad drobná, k tomu, abychom se osvěžili, a vyhlašuji přestávku do 16.30 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 16.19 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP