(Jednání pokračovalo v 16.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, je 16.30, zařízení je v pořádku, takže se přihlaste. Dámy a pánové, přihlaste se prosím svými hlasovacími kartami.

Připomenu, že budeme hlasovat podle § 97 odstavec 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Připomínám, že k přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon číslo 283/1991 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů, a zákon číslo 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a o změně zákona číslo 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 367/5, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 367/6."

 

Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro přijetí tohoto usnesení, ten ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování (číslo 22) skončilo. Hlasovalo 185, pro bylo 69, proti 38. Návrh nebyl přijat.

 

Přistoupíme tedy k opětovnému hlasování, a to podle § 97 odstavce 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy 101 poslance. Kvorum je nastaveno.

Opět musím přečíst návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon číslo 283/1991 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů, a zákon číslo 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a o změně zákona číslo 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 367/5."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 23. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 187 přítomných bylo pro 127, proti 36, takže mohu konstatovat, že jsme návrh zákona přijali.

 

Hlásí se paní poslankyně Kateřina Konečná, takže jí dávám slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já se na rozdíl od pana premiéra nedomnívám, že to je špatně. Já bych vám chtěla poděkovat, a ne za sebe a za předkladatele, ale za občany této země, kteří si tento zákon bezpochyby zasloužili. (Veselost z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. O slovo se přihlásil pan ministr Martin Říman.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Děkuji. Mohu ubezpečit všechny z vás, kteří hlasovali pro sněmovní verzi, že tisíce, desetitisíce a statisíce občanů, kterým jste tímto rozhodnutím znemožnili normálně chodit se sběrem, se svým železným šrotem, který někde našli na zahrádkách, na půdách atd., ti vám rozhodně děkovat nebudou.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ještě se přihlásil pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, pane předsedající. Kolegyně a kolegové, tady vidíte, co se stane, když se dost dobře nečte. Já bych v této chvíli chtěl jako repliku na pana ministra Římana požádat pana ministra Římana, aby si tento zákon přečetl poněkud podrobněji. To s těmi občany přece vůbec není pravda.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Po této výměně názorů přistoupíme k projednávání dalšího bodu, kterým je

 

5.
Návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 155/1998 Sb.,
o znakové řeči a o změně dalších zákonů a další související zákony
/sněmovní tisk 429/3/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení máme k dispozici jako sněmovní tisk 429/4. Vítám mezi námi pana senátora Milana Bureše.

Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřila paní ministryně Džamila Stehlíková, chce-li.

 

Ministryně vlády ČR Džamila Stehlíková Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážená Sněmovno, můj komentář bude velmi krátký. Senát vrátil Sněmovně návrh zákona o znakové řeči, který v podstatě by se teď měl jmenovat zákon o komunikačních systémech neslyšících a hluchoslepých osob, který jim garantuje širší pole komunikačních prostředků pro tyto osoby.

Senát schválil technickolegislativní úpravy předložené výborem pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice. Podstatou změny je možnost používat v televizním a rozhlasovém vysílání tlumočení v českém znakovém jazyce, který je srozumitelný také těm neslyšícím, kteří neovládají znakovanou češtinu. Jako předkladatel doporučuji podpořit senátní verzi, senátní úpravu tohoto zákona, který je ku prospěchu osob neslyšících a postižených hluchoslepotou.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP