(12.10 hodin)
(pokračuje Urban)

Tedy já myslím, že tahle hra už nevystačí. Nehledejte v tom žádný klín do vládní koalice. (Veselost v sále.) To je možná doprovodný jev (veselost a potlesk), nakonec velmi pozitivní jev, musím říci.

Ale vy víte, že to, co říkám dnes, jsem tady říkal před rokem, a až nebude tato vládní koalice a nebude rozumná energetická koncepce, tak to budu říkat znovu a znovu.

Tak tedy zkuste si s tím nějak poradit, zkuste předložit nějakou koncepci alespoň do vlády.

Tady bych mohl jemně upozornit, že Ministerstvo průmyslu a obchodu, respektive ministr průmyslu a obchodu porušuje zákon, protože v souladu se zákonem nepředložil vládě dosud informaci o naplňování platné, stávající energetické koncepce. Já nevím, když člen vlády porušuje zákon, nedodržuje zákon, co se z toho má vyvodit, ale to je jeho výklad, to se už dávno mělo stát, ta koncepce měla být vládou prověřena, jak se naplňuje - taky to vláda nedělá, je jí to jedno.

Dobře, to já bych jí ještě odpustil, kdyby skutečně vláda se dnes zavázala, že do konce roku 2008 budeme mít v České republice novou, aktualizovanou, schválenou energetickou koncepci, která bude projednána řádně s odbornou i laickou veřejností; pak si myslím, že my můžeme klidně uvažovat o nějakém prodloužení lhůty pro projednávání tohoto návrhu, kdyby tady jasný závěr z premiérových úst zazněl. Pokud vláda bude hrát hru "nějak to dopadne, běží to podle plotu", tak my se musíme pokoušet tu situaci napravit alespoň z úrovně parlamentu, a proto tady je ten návrh. Když vláda nekoná, musí konat parlament.

Tedy veďme tady seriózní debatu o energetické budoucnosti České republiky, pokusme se sundat všechny ideologické brýle.

Jo, já jsem samý fór, pánové (řečník reaguje na poznámky z vládní lavice): oni říkají za mnou shodně "to je dobrý fór".

Já myslím, že vy se na tom prostě ve vládní koalici musíte dohodnout, že nemůžete vystavovat Českou republiku riziku, že bude mít nedostatek elektrické energie, že nemůžete vystavovat firmy v této zemi tomuto riziku, nemůžete vystavovat občany tomu, že díky vašemu nekonání nebudeme mít nedostatek, nebo budeme mít elektrickou energii, kterou možná budeme dovážet - nevím sice odkud, vy to také nemůžete vědět, protože celá Evropa má nedostatek zdrojů. Ale nechť, v každém případě to bude velký zásah do peněženek občanů, pokud ji budeme muset dovážet, a samozřejmě zvýšené náklady pro firmy a tím pádem snižování jejich konkurenceschopnosti.

Tedy, já vás tak přátelsky vyzývám - nenechte tu situaci běžet podle plotu a udělejte nějaké seriózní rozhodnutí ve prospěch energetické budoucnosti České republiky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Urbanovi. Nyní se slova ujme zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Jan Špika, a pak otevřeme rozpravu, do které mám už tři přihlášky. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Jan Špika: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, slyšeli jsme výklad předkladatele na téma úpravy zákona č. 406/2000 Sb.. Tento zákon jsme schvalovali poměrně nedávno, platí od 1. 1. letošního roku. Nemyslím si, že je příliš optimální měnit zákony takto často, pokud se nevloudí chybička, nicméně jsem si plně vědom toho, že státní energetická koncepce je velmi zásadní strategický dokument, který si zaslouží velkou pozornost nejen ze strany vlády, ale i parlamentu.

Nicméně smysl návrhu této změny je hlavně v tom, aby se změnila dělba moci mezi mocí zákonodárnou a výkonnou, a z tohoto pohledu si nejsem jist, zda tato navrhovaná úprava je zcela optimální. Právě proto, že jsem si vědom zcela zásadní strategické důležitosti státní energetické koncepce, si právě nejsem úplně jist, zda tento návrh předkladatelů je optimálním řešením. Toto ctěné auditorium mi jistě promine, když použiji slov, že často jsme svědky určité lidové tvořivosti při úpravách, při pozměňovacích návrzích na zákony, i když jsem si vědom toho, co pan Urban tady říkal, že by neměla být přílišná lidová tvořivost připuštěna, protože se jedná v zásadě o schválení či neschválení. Nicméně mi dovolte říci, že nejde jenom o rozhodovací proces, o rozhodování. Myslím si, že jde také o zodpovědnost rozhodování a rozhodnutí. A podle mého názoru je lépe uchopitelná zodpovědnost vlády než politická zodpovědnost Poslanecké sněmovny.

Proto mi dovolte, abych v souladu se zamítavým stanoviskem vlády navrhl zamítnutí tohoto návrhu změny zákona č. 406/2006 Sb., sněmovní tisk 547. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji za zpravodajskou zprávu. Otevírám rozpravu. První přihlášeným je předseda vlády Mirek Topolánek, poté následuje pan poslanec Jičínský, poté pan poslanec Vojíř. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážené kolegyně, vážení kolegové, možná by stačilo jenom potvrdit stejný názor, který tady prezentoval předkladatel i zpravodaj tohoto tisku. Přesto mi ale dovolte pár slov.

Mě mrzí, že bývalý ministr průmyslu a obchodu pan Urban za tu dobu, co byl na resortu, ne úplně všechno pochopil, ale nebyl tam tak dlouho, abych mu to neodpustil.

Já neznám jediného premiéra na světě, který by se vzdal kompetence, která je mu dána, a který by svou vládu vystavil v oblastech, které patří výlučně oblasti exekutivní problematiky, schvalování parlamentem. Jde jenom o diskusi, a diskusi - a včera jsem pochopil, že tady není úplně vítána - k energetické politice vést musíme a myslím, že patří na půdu parlamentu. Já nechci zažít to, kdyby náhodou - nedejbože - se pan Urban na to ministerstvo vrátil, aby nám tady v některém z příštích funkčních období s úplně stejnou argumentací navrhoval, aby se případná kompetence parlamentu vrátila zpátky na úroveň vlády. To by bylo trochu směšné, ale pokládám to za velmi pravděpodobné.

Zkusme se podívat trochu do historie.

Energetická koncepce České republiky zpracována je a v zásadě je, až na některé věci, které je třeba dopracovat a na kterých se můžeme shodnout, v pořádku. To není dokument, který se má měnit co čtyři roky, během každého funkčního období. Já tvrdím, že ani ne během deseti, dvaceti let. Že ta koncepce musí ukazovat výhled, bezpečnost, já bych řekl garanci pro občany, že v roce 2050, když otočí vypínačem, se rozsvítí světlo. To není na nějaké razantní změny; reagujeme pouze na změnu bezpečnostní situace, zdrojové situace apod.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP