(17.50 hodin)
(pokračuje Škromach)

To, že snížila daně nejbohatším a zdanila ty nejpotřebnější, rodiny s dětmi, důchodce, zdravotně postižené, lidi, kteří hledají práci, to už jsme si zvykli. Myslím si, že všichni pochopili, že aby vláda mohla ušetřit tisíc korun na prvňáčcích, tak se muselo 87 tisíc rodin po tisícikoruně složit, aby jeden multimilionář ušetřil na daních a na pojištění sto milionů korun. To je politika této vlády. To je ta solidarita potřebných s těmi nejbohatšími. Takhle funguje i tento rozpočet.

Takže pan ministr říká, že nemá na to, aby zvýšil důchody, nemá na to, aby mohl ponechat pracovitým rodinám, které se provinily vůči státu jenom tím, že mají děti, přestože se řádně starají o rodiny, přestože jeden z rodičů řádně pracuje, tak těmhle rodinám vláda sebrala dětské přídavky. Rodinám se středními a nižšími příjmy. Nikoliv těm nejbohatším, ale těm rodinám, které - jak se mnohdy říká - žijí z ruky do huby. Takže potrestala po zásluze, tedy podle té zásluhy, kterou si dneska představuje, ty, kteří poctivě pracují, ty, kteří se poctivě starají o své děti.

Tahle vláda vůbec nepočítá s tím, co se začalo dít, kdy tady zasahuje krize. Tady pan premiér může říkat cokoliv. Myslím si, že propouštění, které začalo, a zvyšování nezaměstnanosti, které bude bohužel v příštím roce ne klesat, ale díky nečinnosti dvouleté této vlády v oblasti aktivní politiky zaměstnanosti bude růst nezaměstnanost. A s čím počítá tato vláda? Dává o dvě miliardy méně na podporu nezaměstnanosti, dává o miliardy méně na aktivní politiku zaměstnanosti.

Dneska jsem navštívil jeden region na Tachovsku, kde je poměrně vyšší nezaměstnanost. Tahle vláda dokonce šetří na veřejně prospěšných pracích, aby lidé a obce mohli využít lidí, kteří chtějí pracovat, tak jim prostě ty peníze nedá a raději je nechává na sociálních dávkách. Ti lidé mnohdy raději načerno pracují, aby mohli vůbec uživit rodinu.

Tahle vláda Mirka Topolánka a jeho dalších kamarádů, kteří se rekrutují ze Strany zelených a KDU, jak se nakonec vyjádřili jasně, že tuhle vládu drží - a jenom ať ji drží hodně dlouho, protože pak možná že už ty příští volby to nebude o 40 procentech, ale možná že už některé strany tady ani nebudou.

A můžeme v tom pokračovat. Rozpočet je stavěný naprosto nepřijatelně. Tento rozpočet je protilidový a proti občanům. Proti občanům poctivé práce. Místo toho, aby hledal pan ministr financí společně s ministrem práce Nečasem zdroje například v tom, že si lidé za práci - za práci, zdůrazňuji - slušně vydělají, místo toho, aby navyšoval motivaci k práci ve formě minimální mzdy například. A já myslím, že pan ministr Kalousek pochází z regionu, kde jsou jedny z nejnižších mezd, jižní Čechy, tak jak jsem měl možnost je projet přednedávnem, a kde si lidé stěžovali na to, že oni chodí do práce a už tři roky nedostali přidáno, protože zaměstnavatelé jim nedají víc než tu minimální mzdu, kterou jim ovšem vláda nezvýšila za ty tři roky. A nezvýší ani v příštím roce. Stále je to za osm tisíc, v reálu ovšem si za ty peníze koupím mnohem méně. Mohli by zaplatit na dani, mohli by odvést na pojištění. Stejně tak by měl pan ministr potom z čeho pokrýt výdaje, které jsou potřebné.

Je jednoduché říkat rodinám s dětmi "nemáme na vaši podporu", ale přitom často slyšíme ze strany KDU-ČSL, jak podporuje rodiny. Ale jenom do chvíle, než přijde na peníze. Pak pomáhej pánbůh.

Ale stejně tak je přístup k důchodcům. Nemáme na důchody. Ale první, co přijde - návrhy snížíme pojistné na sociální pojištění. Je pravda, že to není pojištění přímo na důchody, ale jestliže chybějí peníze, a to reálně chybějí, tak prostě je potřeba je ne nechat těm nejbohatším, ale je potřeba ty peníze dát těm potřebným, čili převést na důchody. To je rozumné. A jestliže pan ministr nemá zdroje na důchody - a nebude tady určitě chtít tvrdit jako takzvaně pravicový politik, že důchody jsou nějaká zbytečná dávka, protože ti lidé nemají možnost svoji životní úroveň ovlivnit, a nárůst, který je uváděn tady v rámci rozpočtu, jednoznačně ukazuje, že důchody v příštím roce nepokryjí inflaci, která je podhodnocena ministrem financí záměrně, aby mohl dokazovat, jak má nízký deficit v rozpočtu. Tak na základě toho peníze na důchody budou chybět - v řádu možná 10 miliard, 15 miliard korun, protože vláda bude muset v příštím roce využít a použít inflační položku. To znamená, inflace překročí pět procent - a z čeho vláda přidá?

Dneska se pan ministr Nečas určitě naprosto ne v souvislosti s volbami na billboardech chlubil tím, že důchodcům přidal 470 korun. Ještě před prázdninami tady hlásal z této tribuny, že to prostě je populistické, když sociální demokracie chce mimořádný důchod pro důchodce. Ovšem 470 korun na billboardech vládní ODS, státostrany, to určitě byl ten příslib tisícikoruny a vyrovnání se s tím. Tahle vláda ovšem nepočítá ani v příštím rozpočtu s tím, že by přidala jedinou korunu důchodcům. Pouze přidává to, co říká zákon. A ten zákon kdysi prosadil ještě Vladimír Špidla jako ministr práce jako ochranu právě před takovýmito pravicovými vládami, které prostě budou uvažovat o tom, že by mohly obrat ty nejchudší, jako jsou důchodci nebo rodiny s dětmi nebo zdravotně postižení.

Vážené dámy, vážení pánové, vážené paní poslankyně, páni poslanci, když budeme rozebírat rozpočet odshora dolů, zjišťujeme jedno - restrikce, restrikce, restrikce. Je tady mnoho pánů, ale i dam, a ministr financí stejně jako celá vláda neumí říkat nic jiného: "My jsme vlastně neschopni, my nemáme. Nemáme - nedáme."

Kdokoliv z nás, kdyby přišel domů a řekl manželce: "Víš, nemáme. My ten komín nemůžeme opravit. On asi do jara spadne, ale co s tím naděláme...," tak co vám řekne? Tak vás vyžene a řekne: "Jdi a sežeň peníze a vydělej!" Od toho je tady ta vláda. Ta nemá říkat, že nemá. Ta má zajistit zdroje. Ta si je má vytvořit! (Potlesk z lavic sociální demokracie.) To umí každý, říkat nemám - nedám. Ale umět hospodařit, to je jiná věc.

A vážené kolegyně, kolegové z pravého spektra politické sféry, my to zvládneme i v budoucí vládě, tak jako jsme to zvládli po Klausových vládách, když jste dovedli ekonomiku do krize, kdy tady rostla prudce nezaměstnanost, kdy tady narůstalo veřejné zadlužení, kdy tady byly předlužené polostátní banky. Vy se chováte naprosto stejně a bylo by dobré, kdyby ten propad nebyl takový, jako byl koncem 90. let. A proto je dobré, aby tento rozpočet padl. A padl stejně, jako padne - a já věřím, že zítra padne - tato vláda. (Potlesk z lavic ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan poslanec Zdeněk Škromach. Nyní prosím o slovo pana kolegu Ladislava Skopala. Poté je přihlášen zatím poslední do diskuse pan poslanec Petr Bratský.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Pěkný podvečer, vážené dámy, vážení pánové. Já bych začal výňatkem z vládního prohlášení této koaliční vlády: Vláda založí strategii rozvoje venkova na principu vyváženosti mezi ekonomickým, ekologickým a sociálním přístupem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP