(18.00 hodin)
(pokračuje Skopal)

Cílem vlády bude co nejúčelněji čerpání všech dostupných zdrojů, které je možno na společném trhu Evropské unie využít. Jde zejména o finanční prostředky Programu rozvoje venkova na období let 2007-2013 a přímé platby v plném možném rozsahu národního spolufinancování.

Dále se píše, že vláda bude napomáhat ke zvyšování konkurenceschopnosti českého zemědělství na evropském a světovém trhu. Já se chci zeptat pana ministra zemědělství, jestli to vyrovnání je v tom, když se podíváme do Eurostatu - tady mám tabulky - že německý farmář má 17 714 korun na hektar, náš farmář měl v roce 2006 7256 korun. Na základě rozhodnutí zemědělského výboru - ne vlády, zemědělského výboru, který přijal jasné usnesení k navýšení přímých plateb - v roce 2008 jsme se dostali na 9617 korun, ale podle vlády konkurenceschopnost v roce 2009 bude lepší, ale budeme mít na hektar pouze 6905 korun, což je méně o 10 tisíc než třeba Německo, Rakousko a jiné státy.

Samozřejmě zemědělci k tomu nechtěli nečinně přihlížet, a proto se k tomu chtěli postavit čelem a chtěli jasně demonstrovat svoji sílu. Trošku se zalekli, možná vlády, možná pana premiéra, a na základě tohoto dopisu, kde pan premiér píše panu prezidentovi Agrární komory, že mu posílá záznam tiskové konference na Úřadu vlády týkající se dorovnání přímých plateb zemědělcům, tímto podpisem svůj veřejný příslib potvrzuje. V podstatě co je v tom záznamu? V záznamu je, že samozřejmě doplnění přímých plateb bude jedna miliarda z Pozemkového fondu. Pak tady je řečeno panem premiérem, že další bude z rezervních zdrojů, což doplní pan náměstek Janota. Pan náměstek Janota samozřejmě zde sdělil, že na základě kursovních rozdílů - ale dejme tomu, že koruna nám dnes roste - to bude 250 až 500 milionů. Další rezervní zdroje zde jsou zhruba ve výši miliardy, ale není zde zcela jasně řečeno, zda to bude, nebo nebude. Pouze se o tom spekuluje.

Já bych chtěl, aby mi buď pan ministr financí, nebo pan ministr zemědělství řekl zde na mikrofon, zda je to pravda, nebo není. Samozřejmě tisková konference je příjemná záležitost, ale já řeknu, proč mám strach, aby to byla pravda.

Vážené dámy, vážení pánové, zde jsme seděli někdy v měsíci červnu, kdy jsme projednávali zákon o ochraně hospodářské soutěže kolem velkoobchodních řetězců. Pan ministr zemědělství nám sdělil na základě velice nepříjemných jednání, že do 31. 10., ale roku 2007, vláda nebo on předloží Poslanecké sněmovně informaci, k jakým závěrům došlo, zda bude navrhovat legislativní opatření nebo jiná opatření k řešení řetězů. Dodnes ani pan ministr, ani vláda nic nepřednesla. Proto mám strach, aby zemědělství znovu nedopadlo tak jako vždycky za pravicových vlád, že se dostalo do červených čísel. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan poslanec Ladislav Skopal. S přednostním právem žádá nyní o slovo ministr zemědělství Petr Gandalovič. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážená paní předsedající, vážená Sněmovno, nedá mi, než reagovat na bezprostředního předřečníka a samozřejmě i na předřečníka předsedu poslaneckého klubu ČSSD, kteří se vyjádřili k situaci v rozpočtu resortu zemědělství.

Prostřednictvím předsedající: Pane poslanče, nemějte strach. Slovo, které jsme dali, bude skutečně dodrženo. Mohu vás ubezpečit, že to bylo právě za levicových vlád, kdy zemědělství bylo v červených číslech. Naopak v minulém roce byl celkový zisk českého zemědělství přes 13 miliard korun. V letošním roce, přestože dochází k velkému poklesu cen jednotlivých hlavních komodit, očekáváme, že stále ještě bude zemědělství v černých číslech.

Nicméně k jednotlivým konkrétním výhradám.

Panu předsedovi Haškovi chci říci: Není pravdou, že bychom neměli koncepci rozvoje zemědělství a venkova. My takovou koncepci máme, byla mnohokrát představena. Je možné, že se stínovému ministru za opozici tato koncepce nelíbí, ale já jsem kdykoli ochoten ji představit. Tato koncepce skutečně spočívá ve vyváženém rozvoji zemědělství a českého venkova v ekonomické, ekologické i sociální oblasti.

My jsme byli první zemí, resp. jednou ze dvou prvních zemí, abych byl přesný, jako Česká republika, která v Bruselu měla souhlas s tzv. Programem rozvoje venkova, to znamená právě s těmi evropskými fondy, které jsme začali čerpat jako skutečně jeden z prvních resortů. Oproti např. Slovenku, Maďarsku už v současné chvíli mohu říci, že již bylo vyčerpáno přes deset miliard korun z těchto evropských fondů. Rovněž chci zdůraznit, že i pro ten příští rok jsme v rozpočtu, přestože byl skutečně velmi dramaticky snížen - a já se k tomu ještě vrátím - udrželi především ty tzv. národní dotace, a to především pro oblast živočišné výroby, která v současné době právě je tou, která na otevřeném evropském trhu nejvíce trpí.

Chtěl bych připomenout několik historických dat, která pravděpodobně oba pánové poslanci zapomněli. V roce 2006 - a to bylo za vlády České strany sociálně demokratické - byly přímé platby vyplaceny pouze z 97 %, a to tak, že i tehdy to bylo pozměňovacím návrhem v zemědělském výboru. V roce 2007, to znamená už vlastně za naší vlády, ale byl to rozpočet, který byl schvalován v roce 2006, byly tyto přímé platby vyplaceny ze 100 %. Opět to tehdy bylo zásluhou nikoli tehdejšího rozpočtu, který připravovala ještě předchozí vláda, který nepočítal s plným dorovnáním přímých plateb, ale bylo to zásluhou tehdejšího poslance, zde sedícího ministra financí, který obratným pozměňovacím návrhem dosáhl toho, že Sněmovna tyto přímé platby dorovnala. Takže pánové, nebyla to vaše zásluha. Možná pan tehdejší poslanec měl trochu jinou motivaci, nebudeme to teď analyzovat, ale prostě řekneme, že dobré skutky se tehdy staly.

V roce 2008, to znamená v letošním roce, vám musím oznámit, pánové poslanci, že jsou vyplaceny přímé platby do 100 % toho, co nám Evropská unie umožňuje. No a pro rok 2009 skutečně v návrhu rozpočtu, který se snaží jako svůj hlavní cíl snižovat deficitní financování veřejných financí - to si myslím, že je cíl, který vy jste nikdy nevzali za svůj, ale my jsme ho vzali jako jeden ze základních důvodů, proč tato vláda má existovat - tak z tohoto důvodu ano, v tomto návrhu rozpočtu nebylo počítáno s výplatou přímých plateb v plné výši a bylo tam místo 30 % navrženo 18 %. Já jsem se s tou situací nikterak, abych tak řekl, šťastně nesmířil a skutečně jsem dále jednal s ministrem financí o možnostech, jak v příštím roce napravit tento deficit a fakticky použít podobný způsob, jako jste používali vy v těch minulých letech.

To znamená - ano, je zde závazek, který byl učiněn na jednání s panem premiérem. Já si myslím, že jej mohu znovu ocitovat, přestože pan poslanec Skopal jej fakticky již ocitoval - že vláda doporučí přesun prostředků z privatizace zemědělské půdy, které jsou v Pozemkovém fondu, ve výši 1 miliardy korun ve prospěch národních doplňkových plateb.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP