(19.10 hodin)
(pokračuje Němcová)

(Probíhá kontrola hlasování. - Poslanec Tluchoř se zdržuje v lavicích ČSSD. - Vřava v levé části sálu, ironický potlesk opozičních poslanců.)

Prosím o klid v jednacím sále! Pan poslanec Wolf má námitku proti hlasování.

 

Poslanec Petr Wolf: Zpochybňuji hlasování. Hlasoval jsem ano, na sjetině mám zdržel se. (Ironický potlesk a poznámky z řad opozice.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: O této námitce rozhodneme bezprostředně. Zahajuji hlasování pořadové číslo 20. Kdo souhlasí s touto námitkou? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 20 přítomno 199, pro 99, proti 90. Námitka přijata nebyla. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Prosím ještě jednou o kontrolu tohoto hlasování. (Probíhá kontrola hlasování.) Existuje prosím námitka? Paní kolegyně Eva Dundáčková má slovo. (Hluk v sále.) Prosím o klid, žádné výkřiky nebudu tolerovat! (Smích v levé části sálu.) To myslím úplně vážně, dámy a pánové! (Výkřik z levé části sálu: Co s námi uděláš?)

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, na záznamu o hlasování je uveden křížek, přestože jsem hlasovala pro námitku. Zpochybňuji toto hlasování a prosím, aby bylo opakováno.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. O této námitce rozhodneme v hlasování pořadové číslo 21, které zahajuji, a táži se, kdo souhlasí s touto námitkou. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 21, přítomno 199, pro 98, proti 91. Námitka nebyla přijata.

 

Bude pravděpodobně ještě i nyní probíhat kontrola hlasování, takže vás prosím o trpělivost. (Probíhá kontrola hlasování.) Zeptám se, zda je nějaká námitka proti tomuto hlasování. (Ministr financí Miroslav Kalousek se zdržuje v lavicích poslanců Strany zelených. - Skandovaný potlesk v řadách opozice.) Já jsem se ptala, zda existuje nějaká námitka proti hlasování, abychom mohli uzavřít toto hlasování, které právě proběhlo. (Vřava v sále.) Hlásí se někdo s námitkou? (Hlasy: Nehlásí.) Nehlásí se nikdo, proto dávám slovo panu poslanci Haškovi. (Poslanec Hašek mimo mikrofon sděluje, že se vzdává slova.) Pan kolega Hašek nechce vystoupit. Ještě pan ministr Miroslav Kalousek - má slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Chtěl bych poděkovat všem, kteří podpořili návrh rozpočtového výboru. Chtěl bych říci, že se naplnila slova o bezprecedentní situaci, protože je to poprvé, co Poslanecká sněmovna nepřijala v prvním čtení usnesení. Co to znamená? Podle části 13 jednacího řádu, zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, rozpočet postupuje do druhého čtení bez schválených závazných ukazatelů. Já velmi prosím ty, kteří chtěli škodit za každou cenu, aby ve druhém čtení zvážili vzhledem k tomu, že nejsou schváleny závazné parametry, své pozměňující návrhy, protože neohrožují pouze vládní koalici při jisté míře nezodpovědnosti, ale ohrožují svoji vlastní zem. (Projevy nevole v levé části sálu. - Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Ale ještě se o slovo hlásí předseda poslaneckého klubu KSČM pan kolega Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedající, paní a pánové, jsme v situaci, která je, jak řekl pan ministr, bezprecedentní. To je pravda. Ale z druhé strany nelze se divit opozici, která se tentokrát projevila v hlasování jako opozice jednotná a zásadová, která tady dostatečně dlouho, celé odpoledne, vysvětlovala svoje postoje, a jestli hlasování dopadlo, jak dopadlo, není věcí opozice a nelze svalovat na opozici, že něco zkazila. Jestli se vládní koalice neuměla dát dohromady, pak je to problém vládní koalice, je to problém předsedy vlády, nikoliv problém opozice. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Registruji ještě zvednutou ruku paní poslankyně Jakubkové. Prosím tedy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP