(19.40 hodin)

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já si se vší úctou ke snaze předsedajícího získat časový prostor pro jednání dovolím říci, že není žádný důvod k přerušení. Už jenom proto, že jsme řekli, že budeme hlasovat o státním rozpočtu i po 19. hodině, a je teprve tři čtvrtě na osm.

Dámy a pánové, máme bezprecedentní situaci, protože hlasujeme o zákonu - (protesty v sále).

Já se domnívám, že -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Já bych poprosil o klid. Je to situace, kterou musíme společně vyřešit.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já se domnívám, že dokud jsem ministrem vlády, tak mohu mluvit bez omezení.

Máme bezprecedentní situaci, která se týká zákona, který není běžným zákonem. Je to lex specialis, který je svým charakterem exekutivní normou. Je to ingerence legislativy do exekutivy, proto ho také schvaluje pouze Poslanecká sněmovna, nikoliv Parlament jako celek, protože vláda se zpovídá pouze Poslanecké sněmovně, nikoliv Parlamentu jako celku. Tento zákon se projednává, protože je to zcela speciální a výjimečná norma, jiným způsobem než všechny ostatní zákony. Nelze ho zamítnout, je možné v prvním čtení buď schválit základní parametry, anebo vrátit vládě s tím, jakým způsobem ho má přepracovat. To jsou jediné dvě možnosti!

Dovolte, já skutečně ocituji ty dva klíčové odstavce jednacího řádu: Sněmovna základní údaje návrhu zákona o státním rozpočtu schválí, nebo doporučí vládě jejich změny a stanoví termín pro předložení nového návrhu. - Obojí se tu stalo! Rozpočtový výbor navrhl schválit, pan poslanec Tlustý navrhl změnu včetně termínu, do kdy má být provedena.

Schválí-li Sněmovna - říká článek 4 - základní údaje návrhu zákona o státním rozpočtu, nelze je během jeho dalšího projednávání měnit. Sněmovna se současně usnese na přikázání jednotlivých kapitol.

Vzhledem k tomu, že Sněmovna neudělala ani jedno, ani druhé, co předpokládá článek 3, prostě platí článek 4 (veselost v sále ze strany opozice). Pozor - to je jedna možnost. Já jsem hluboce přesvědčen, že je správná, protože ještě jako předseda rozpočtového výboru v roce 2005, kdy jsme měli stojedničkovou koalici a já hájil rozpočet pana ministra Sobotky, tak jsem měl toto právní stanovisko. Proto mluvím s takovou jistotou, že postupuje do druhého čtení bez schválených základních parametrů. Současně to nepokládám za šťastné, protože schválené základní parametry je pojistka proti neodpovědným, kteří budou navrhovat a hlasovat o populistických návrzích na úkor výdajů, které nejsou zafixovány hlasováním v prvním čtení.

Druhá možnost, o kterou bych chtěl tuto Sněmovnu požádat, je, že Sněmovna bude konstatovat, že teď nenaplnila svoji zákonnou povinnost, že neudělala ani "a", ani "bé", a proto prostě bude rokovat a hlasovat tak dlouho, až udělá buď "a", nebo "bé". "Cé" udělat nemůže! Nemůže zamítnout! Už jenom proto, že vláda podle tohoto návrhu zákona nemá šanci něco předložit. Nebylo schváleno, co má předložit, nebyla schválena ta úprava.

Podle mého názoru existují pouze dvě možnosti. Buďto postupuje do druhého čtení bez schválených základních parametrů, anebo při vědomí odpovědnosti vůči vlastní zemi budeme hlasovat (opět protesty ze sálu) - je parita, nevím, jak to dopadne. Budeme hlasovat o "a" nebo "bé". Sněmovna naplní svou zákonnou povinnost a schválí buď "a", nebo "bé". To nejhorší, co se může stát, je, že neudělá nic.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane ministře, děkuji. Nyní předseda klubu sociální demokracie pan poslanec Hašek. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, věřte, že bych raději vystupoval v daleko jiné situaci, než do jaké se teď Sněmovna dostala. Pan ministr financí tu korektně ocitoval jednací řád Poslanecké sněmovny, ale zapomněl dodat, že vy jste tu šanci měli. Měli jste šanci naplnit odstavec 3, který byl možno hlasovat prostřednictvím pozměňovacího návrhu poslance Tlustého. V tuto chvíli vy jste odmítli hlasováním tento návrh, Sněmovna nepřijala ani závazné ukazatele státního rozpočtu a není tu žádný jiný návrh, o kterém by bylo možno v této chvíli hlasovat. Já jsem přesvědčen, že je to jednoznačně odpovědností vládní koalice, která nedokázala prosadit v prvním čtení návrh státního rozpočtu České republiky na rok 2009.

Jsem také přesvědčen, že by teď měly vychladnout hlavy a měli by nastoupit právníci, aby připravili seriózní a korektní argumentaci, a to nikoliv v časové tísni. Z toho důvodu žádám o přestávku na klub sociální demokracie do 21 hodin. Věřím, že se zítra ráno sejdeme na grémiu předsedy Poslanecké sněmovny, že sněmovní legislativa dokáže připravit korektní právní postup, jak se s celou situací vyrovnat, a že se s ní také korektně, tedy nikoliv prostřednictvím Moravových pozitivních a negativních motivací, vyrovná také vládní koalice do zítřka. Dobrou noc. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vyhlašuji přestávku do 21 hodin. Rekapituluji - bod nebyl přerušen, byla otevřena rozprava vystoupením pana ministra financí, takže bod je přerušen v rozpravě obecné. Přerušuji tuto schůzi do skončení schůze čtyřicáté, do zítřka. Po dvacetiminutové přestávce bude po 40. schůzi pokračovat 39. schůze.

Děkuji. Dobrou noc.

 

(Schůze přerušena v 19.51 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP