(12.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Hanušovi. Další přihláška do obecné rozpravy? Prosím, paní kolegyně Eva Dundáčková.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážená paní předsedající, já se velmi omlouvám, ale z důvodu řekněme zpravodajské profesionality musím upřesnit své předchozí vyjádření. Ústavněprávní výbor projednal tisk číslo 460, novelu zákona o zápisech vlastnických práv k nemovitostem, a přijal usnesení, kterým doporučuje Sněmovně, aby tento tisk přijala ve znění návrhu, který poslala do Poslanecké sněmovny vláda.

Mé vyjádření o tom, že nepřijal žádné usnesení, se týkalo pozměňovacích návrhů. Doporučujeme Sněmovně jako ústavněprávní výbor, aby tisk byl přijat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za toto upřesnění. Ptám se na další přihlášky. Pan kolega Hovorka ještě jednou do obecné rozpravy.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já řadu důvodů, které tady zazněly, uznávám, protože by bylo lepší, kdyby každá položka vkladu byla zpoplatňována částkou 500 Kč, ale je třeba si uvědomit, co je hlavním zájmem. Hlavním zájmem podle mě je, aby byl pořádek v katastru nemovitostí a aby odpovídal aktuálnímu stavu vlastnictví. Uvědomme si, že je řada parcel, které mají třeba 60 až 125 vlastníků, že máme také singulární vlastnictví lesních pozemků apod., a to jsou často tak malé podíly, že cena nedosahuje ani té částky 500 Kč, a nebude proto zájem, aby se tyto věci dávaly do pořádku, aby vlastnictví odpovídalo skutečnému stavu.

Myslím, že i z těchto důvodů by bylo dobré, aby pozměňovací návrh, který chci předložit, byl přijat, protože si myslím, že to přispěje k tomu, aby v katastru nastal pořádek a aby se ty věci daly vlastnicky do pořádku. Myslím si, že návrh, tak jak je, pokrývá bohatě náklady na digitalizaci map, pouze by výnos podle odhadů Ministerstva zemědělství oproti původnímu návrhu byl nižší asi o 200 milionů korun, ale jestliže to pokryje ten hlavní důvod, tj. zajistit peníze na digitalizaci map, tak nevidím důvod, proč by se mělo jít touto cestou, která je navíc daleko složitější. Já jsem tady ukazoval ten desetistránkový formulář. Dnes když přijdete na katastr nemovitostí, podáváte žádost na vklad, tak se vejdete v pohodě na jednu stránku. Takže to nevidím příliš jako usnadnění pro lidi, kteří dávají návrhy na vklad.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Hovorkovi. Ještě pan kolega Hanuš chce vstoupit do obecné rozpravy.

 

Poslanec Jiří Hanuš: Jenom malinkou repliku, protože tady padla otázka převodu spoluvlastnických podílů na pozemku spojeném atd. Je to dnes třeba otázka převodu bytů v bytovém domě, když se třeba převádějí do vlastnictví družstevní domy atd. Tam jsem to řešil v pozměňovacím návrhu tak, že se objevuje množné číslo - spoluvlastnické podíly na pozemcích spjatých - aby se zabránilo tomu, že každý za ten svůj podílek zaplatí to pětikilo.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Také děkuji panu poslanci Hanušovi. Zeptám se ještě na další případné přihlášky do obecné rozpravy. Nejsou-li, obecnou rozpravu končím a zahajuji rozpravu podrobnou. Zde mám přihlášku nejprve od pana poslance Šenfelda, poté od pana kolegy Ludvíka Hovorky. Slovo má pan poslanec Šenfeld.

 

Poslanec Josef Šenfeld: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, vážení kolegové, chtěl bych se jen formálně přihlásit k svému pozměňovacímu návrhu, který vám byl předevčírem rozdán na lavice a týká se právě výše správních poplatků.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Prosím pana poslance Ludvíka Hovorku o slovo.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolím si předložit několik pozměňovacích návrhů ke sněmovnímu tisku číslo 460, a sice k části druhé článek III.

Za prvé - navrhuje se toto znění bodu 1: 1. V části X položce 120 písm. a) se slova "zahájení řízení o povolení vkladu do katastru nemovitostí Kč 500" nahrazují slovy "vklad do katastru nemovitostí za každý typ věcného práva k nemovitosti Kč 1000".

Za druhé - k bodu 4. Bod 4 se zrušuje.

Odůvodnění. Zvýšení správního poplatku za vklad práva do katastru nemovitostí má zajistit zvýšení příjmů státního rozpočtu minimálně tak, aby pokrylo zvýšení výdajů na urychlení digitalizace katastrálních map. Pozměňovací návrh také respektuje princip zakotvený ve vládním návrhu, podle kterého má být zpoplatněno každé zapisované věcné právo obsažené v návrhu na vklad. Bude-li se například současně stejnou smlouvou kromě převodu vlastnického práva zřizovat i zástavní právo, předkupní právo nebo oprávnění z věcného břemene ve prospěch převodce nebo jiné osoby, bude činit správní poplatek za přijetí návrhu na vklad tohoto dalšího typu věcného práva dalších tisíc Kč, což odpovídá zvýšené pracnosti při vyřizování takových návrhů na vklad.

Další pozměňovací návrh. Bod 2 a bod 10 návrhu zákona se vypouští.

Odůvodnění je takové, že se navrhuje vypuštění povinnosti podávat návrh na zahájení řízení na stanoveném složitém desetistránkovém formuláři, který má usnadnit výpočet celkové výše poplatku při zavedení systému platby za zápis každé položky nemovitosti nebo věcného práva. Při přijetí mého pozměňovacího návrhu se umožňuje požadovaná valorizace poplatků a bylo by zbytečné podávat návrhy na vklad na takto složitých formulářích a komplikovat žadatelům život složitým vyplňováním nových formulářů oproti návrhům dnes předkládaným na jedné stránce formátu A4.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Hovorkovi. Chce ještě někdo vystoupit se svými pozměňovacími návrhy v rámci podrobné rozpravy? Hlásí se někdo? Nehlásí. Končím podrobnou rozpravu.

Nezazněly žádné návrhy, o nichž bychom teď mohli hlasovat. Proto končím také druhé čtení tohoto vládního návrhu zákona. Končím tedy projednávání sněmovního tisku 460 ve druhém čtení, bodu číslo 19. Děkuji panu ministrovi Gandalovičovi, děkuji panu zpravodaji Hanušovi, paní zpravodajce Evě Dundáčkové.

 

Je před námi poslední pevně zařazený bod na dnešní jednání a tímto bodem je bod 57. Upozorňuji, že mám ambici tento bod projednat. Pokud bude velká řada přihlášek do obecné rozpravy, tak bychom se potom domluvili na případném přerušení tohoto bodu. Pokud to bude možno zvládnout, chtěla bych tento bod ještě dokončit.

 

Zahajuji tedy projednávání bodu

 

57.
Návrh poslanců Oldřicha Vojíře, Jana Kasala a Pavla Suchánka na vydání
zákona, kterým se mění zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích,
ve znění zákona č. 102/2000 Sb., zákona č. 132/2000 Sb., zákona č. 489/2001 Sb.,
zákona č. 256/2002 Sb., zákona č. 259/2002 Sb., zákona č. 320/2002 Sb.,
zákona č. 358/2003 Sb., zákona č. 186/2004 Sb., zákona č. 80/2006 Sb.,
zákona č. 186/2006 Sb., zákona č. 311/2006 Sb., a zákona č. 342/2006 Sb.
/sněmovní tisk 583/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 583/1. Prosím, aby předložený návrh uvedl zástupce navrhovatelů pan kolega Oldřich Vojíř.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP