(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobré odpoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážená nepřítomná vládo. Dalším bodem našeho schváleného pořadu jsou

 

176.
Ústní interpelace

 

které jsou určeny předsedovi vlády České republiky a ostatním členům vlády. Dnes bylo za účasti ověřovatelů vylosováno pořadí poslanců, v němž budou vystupovat a podávat ústní interpelace nejprve na předsedu vlády pana Mirka Topolánka či na vládu České republiky, a to v čase od 14.30 do 16 hodin, na ostatní členy vlády pak od 16 do 18 hodin. Seznamy poslanců podle vylosovaného pořadí vám byly rozdány do lavic.

Nyní má slovo pan poslanec Miroslav Svoboda, který byl vylosován jako první, aby přednesl ústní interpelaci na předsedu vlády Mirka Topolánka. Připraví se pan poslanec Ohlídal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Děkuji za slovo, pane předsedo. Já se přiznám, že v této situaci jsem poprvé, kdy hovořím do stěny. Očekával jsem, že tady uvidím pana premiéra, a je pro mě ohromnou záhadou, proč zde není. Z toho lze odvozovat jen v zásadě jednu jedinou věc, a to že arogance této vlády zosobněná panem premiérem pokračuje, naopak ještě bych řekl, že bobtná, protože přehlížení základních práv zákonodárců, a to je položit otázku na palčivý problém, který samozřejmě sužuje tuto zemi, a otočit se k těmto otázkám zády, je arogance nejhlubšího zrna. Takže já bych byl velmi rád, kdyby tyto praktiky nepokračovaly, kdyby základní úroveň slušnosti se vrátila do těchto poslaneckých lavic a pan premiér nám věnoval aspoň tolik pozornosti a ohleduplnosti, aby byl přítomen, když se ho ptáme na problémy a otázky, které sužují naše spoluobčany.

K samotné otázce. Moje první interpelace zní: předsednictví Evropské unie. Chtěl jsem se zeptat pana premiéra na to, jakým způsobem se chce postavit k tomu, jak se dnes Evropa dívá a s jakými rozpaky a obavami se dívá na 1. ledna, kdy máme předsedat Evropské unii, jestliže už v tuto chvíli jsou polemiky, které samozřejmě nejsou důstojné vůči České republice, ve smyslu: Má na to vůbec tento vládní management řídit Evropskou unii, je schopen se zhostit úkolů, které vyplývají z řízení té lepší Evropy? To je otázka, kterou pokládám panu premiérovi.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní se ujme slova pan poslanec Ohlídal a interpeluje Mirka Topolánka ve věci rozvoje vysokých škol v České republice. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážené kolegyně, vážení kolegové. I já se musím nejprve připojit ke kritice mého kolegy na adresu pana premiéra. To, co se stalo dnes, že se nezúčastnil ústních interpelací na něho určených, nejen svědčí o aroganci jeho přístupu k této Sněmovně, ale svědčí to také o tom, že nerespektuje zákony České republiky, protože jednací řád Sněmovny je rovněž zákonem České republiky. Já se za toto vystupování pana premiéra stydím, i když s ním nemám vůbec nic společného, a jsem přesvědčen, že Sněmovna by tímto způsobem neměla být opomíjena a že Sněmovna by se měla tvrdě ohradit proti jednání premiéra, které dnes předvedl.

Přesto bych chtěl provést svoji ústní interpelaci i k nepřítomnému panu premiérovi, protože otázka této interpelace je velmi důležitá. Pan premiér i jeho vláda se vždy chlubí a vždy prohlašuje i píše, že podporuje vysoké školství tím nejvyšším způsobem. Že jeho cílem i cílem vlády je efektivní a dobře fungující vysoké školství, dokonce připravuje strategický materiál, který se nazývá Bílá kniha. Realita je však jiná. V rozpočtu na rok 2009 vysoké školy dostávají opět méně finančních prostředků, a to proto, že dochází ke zvýšení meziročního počtu studentů, kteří budou v roce 2009 studovat. Oproti roku 2008 jich přibudou 4 %. Vzhledem k nedostatečnému financování vysokých škol pro rok 2009 v rozpočtu dojde ke snížení nominální částky na jednoho studenta na veřejných vysokých školách o 6 %. Když započítáme inflaci, tak dokonce o 12 %. Dokonce dochází k bezprecedentnímu vývoji, že klesá podíl HDP, který bude věnován vysokým školám. V roce 2009 opět o několik setin klesne ve srovnání s rokem 2008. Vysokým školám chybí v rozpočtu 2,5 mld. korun, stručně řečeno.

Prosím, pane premiére, v rámci vaší včera slíbené sebereflexe, jste ochoten tuto situaci napravit? Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče, a tady využijeme § 111 odst. 7, kdy nepřítomný premiér musí do 30 dnů odpovědět na všechny vznesené interpelace.

Další v pořadí je pan poslanec Látka ve věci slibů a reality. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Látka: Děkuji za slovo, pane předsedo. Vážený nepřítomný, a tudíž arogantní pane premiére. Reforma a celý postoj ODS se ukazuje především jako neplnění předvolebních slibů, které tato strana dala veřejnosti ve své smlouvě s občany. Bohužel pro politickou kulturu v naší zemi jste vy a vaše strana několikrát dokázali, že vám jde především o moc, a nikoli o službu veřejnosti.

Není vůbec pravdou, že na rovné dani vydělají všichni. Rovná daň přece znamená rozbití systému progresivního zdanění a významný útok na sociální soudržnost naší společnosti. Svoji představu, jak se po reformě všichni budeme mít lépe, nejdůsledněji ODS realizuje reformním krokem, který zasáhl občany nejvýrazněji, a to zvýšením sazby DPH z 5 na 9 %. Právě to se dotýká především rodin s dětmi, lidí s nízkými příjmy, ale také důchodců a zdravotně postižených občanů. Došlo ke zdražení zdravotních potřeb, pomůcek, základních životních potřeb, dále potravin, dopravy, tepla, vodného, stočného, stavebních prací pro bydlení a další. Na základě slibů ODS se, pane premiére, důchodci těšili na svoji tisícikorunu, a i tady skutek utek. Odpovědí na bezplatné zdravotnictví jsou vaše nezodpovědné experimenty ve zdravotnictví, i ty jdou především proti zájmům rodin s dětmi, důchodců a sociálně slabších. Zdravotnictví se pak týkají i další nezvratné změny, jako jsou privatizace nemocnic a zdravotních pojišťoven. Vždyť těmito opatřeními bude značně ohrožen přístup občanů ke zdravotní péči. Pro vaši současnou vládu se totiž zdraví občanů stává zbožím, a nebojím se říci, i byznysem.

Kdy už, pane premiére, veřejně přiznáte neplnění slibů a obelhávání voličů? Přestaňte rozdávat úsměvy, medaile, plňte své sliby a začněte se více věnovat oprávněným zájmům občanů této země.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče, další v pořadí je pan poslanec Rath. Připraví se pan poslanec Seďa. Pan poslanec Rath interpeluje ve věci lustrace I. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP