(Jednání zahájeno v 9.05 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 39. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás zde vítám.

Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty, tak jak to již učinil pan ministr Jiří Pospíšil, který bude dnes hlasovat s náhradní kartou číslo 3.

Na úvod vám sdělím, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali následující poslankyně a poslanci: Miloslav Vlček - zahraniční cesta, Petr Bratský - zahraniční cesta, František Dědič, Kosta Dimitrov, Václav Exner a Jan Hamáček - zahraniční cesty, Michal Hašek, Jan Kasal - zahraniční cesty, dopoledne pan poslanec Opálka z důvodů zdravotních, Jaroslav Plachý - zahraniční cesta, Evžen Snítilý a Karel Šidlo, z rodinných důvodů také pan poslanec Václav Votava.

Z členů vlády je zde omluva pana místopředsedy a ministra Martina Bursíka, ale ta se týká odpoledního jednání. Dále Jiří Čunek, Václav Jehlička, dopoledne Tomáš Julínek, odpoledne Ivan Langer, dopoledne Ondřej Liška, Aleš Řebíček, Martin Říman a Karel Schwarzenberg. To byly omluvy.

Dámy a pánové, dnešní jednání zahájíme bodem 175, což jsou odpovědi členů vlády na písemné interpelace. Poté budeme pokračovat pevně zařazeným bodem 31, sněmovním tiskem 562, a body 126 až 134, což je blok voleb, a eventuálně dalšími body podle schváleného pořadí. Taktéž připomínám, že nejpozději do 11 hodin je možno podat přihlášky k ústním interpelacím, v 11 hodin 30 minut proběhne jejich slosování.

Ještě než zahájíme první bod, mám zde několik přihlášek ke změnám programu. Jako první pan ministr Jiří Pospíšil. Vážený pane ministře, máte slovo.

Ještě než dám slovo panu ministrovi, učiním drobnou opravu v omluvách. Pan místopředseda Sněmovny Jan Kasal není na zahraniční cestě, je zde přítomen. Nedorozumění se dozajista vysvětlí. Omlouvám se vám.

Vážený pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, já mám drobný návrh, a to takový, abychom za pevně zařazený bod vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin, který je zařazen dnes jako první bod po písemných interpelacích, zařadili dva sněmovní tisky, a to vládní návrh zákona - trestní zákoník, druhé čtení, sněmovní tisk 410, a vládní návrh zákona o změně některých zákonů v souvislosti s přijetím trestního zákoníku, sněmovní tisk 411, také druhé čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Tedy body tři a čtyři našeho programu, jestli se nemýlím. Děkuji.

Nyní poprosím pana poslance Zdeňka Boháče, aby vystoupil se svým návrhem. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Zdeněk Boháč: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovoluji si vás požádat o pevné zařazení následujícího bodu 39. schůze, jehož předkladatelem je ministr vnitra. Bod číslo 125, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním, což v podstatě je trestní řád, ve znění pozdějších předpisů. Jedná se o sněmovní tisk 592, třetí čtení, a to v pátek 31. 10. 2008 do bloku třetích čtení po již pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji, pane poslanče. Nyní pan poslanec Kvapil se svým návrhem.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, kolegové, navrhuji, aby do bloku třetích čtení zítra, na pátek, byl pevně zařazen bod číslo 124, je to sněmovní tisk 487, jde o třetí čtení, a aby byl zařazen po již pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane poslanče. Poprosím pana poslance Pavla Hrnčíře, dalšího přihlášeného ke změnám pořadu našeho jednání. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, dovoluji si vám navrhnout zařazení nového bodu, který by měl název změna zasedacího pořádku Poslanecké sněmovny. A protože jsem si všiml, že pracovníci organizačního odboru už rozdávají písemný podklad, navrhuji pevné zařazení tohoto bodu, a to dnes těsně před volební blok . Předpokládám, že ten bod bude trvat velmi krátce, takže bychom ho mohli stihnout ještě před tímto volebním blokem. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Pan poslanec Marek Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Dobrý den, paní místopředsedkyně, dámy a pánové. Vzhledem k tomu, že se na zítřek vrší ta třetí čtení a není jasné, jak to bude, tak bych poprosil, aby za pevně zařazená byl zařazen ještě jeden bod, a to bod 122, sněmovní tisk 478, což je návrh zákona, kterým se mění zákon č. 99/1963, občanský soudní řád. To je ta střední novela, je projednaná v druhém čtení a myslím, že nic nebrání hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano, budeme o tomto hlasovat.

Pan poslanec Tluchoř má náhradní kartu číslo 5.

Dalším, který si přeje vystoupit, je pan ministr financí Miroslav Kalousek. Vážený pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Jakkoliv věcně souzním s návrhem pana poslance Kvapila, tak chci upozornit, že totéž je obsaženo ve vládním návrhu zákona o dani z příjmů. A vzhledem k tomu, že bude projednáván na příští schůzi a nehrozí žádné nebezpečí z prodlení, viděl bych přece jenom jako velmi rozumné, aby byly projednávány společně.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová (k hlásícímu se poslanci Kvapilovi): K pořadu jednání se bohužel nevede rozprava. Pan poslanec Kvapil může vystoupit nikoliv s polemikou ke slovům pana ministra Kalouska, ale eventuálně se stažením svého návrhu na pevné zařazení. Jinak nemám šanci, pane poslanče, vám udělit slovo, protože rozprava se nevede.

Rozhlížím se, a nemýlím-li se, nikdo další si nepřeje vystoupit s návrhem na změnu, doplnění nebo pevné zařazení bodů našeho programu, takže se můžeme zabývat jednotlivými návrhy, tak jak byly předneseny.

 

Jako první rozhodneme o žádosti pana ministra Jiřího Pospíšila, aby dnes po písemných interpelacích a po pevně zařazeném bodu 31 byly zařazeny i body 3 a 4, sněmovní tisky 410 a 411.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 110 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 126 poslankyň a poslanců pro návrh 104, proti 12. Návrh byl schválen.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP