(12.10 hodin)
(pokračuje Chytka)

Protože se mladistí neobávají postihů, je možné, aby čtrnáctiletý recidivista z Nového Jičína ve věku 14 let měl na svém kontě již 280 trestných činů - opakuji, 280 trestných činů - dále se beztrestně pohyboval po ulicích, dále se vysmíval všem slušným a poctivým občanům, vysmíval se učitelům, vychovatelům i samotné Policii České republiky, protože si byl vědom své beztrestnosti. Vážené dámy a pánové, domníváte se, že tento čtrnáctiletý mladík z Nového Jičína nevěděl, nebyl schopen rozpoznat, co činí? Nevěděl či nebyl schopen rozpoznat, co je to krádež? Já se domnívám samozřejmě, že ano. Domníváte se, že byl snad hloupější, než byli naši dědečkové a babičky? Neboť za prvé republiky byla snížena trestní odpovědnost z 15 na 14 let. Domníváte se, že tento mladík byl hloupější, než byli mladiství v okolních státech kolem České republiky? Neboť všude v okolních státech kolem České republiky je snížena trestní odpovědnost z 15 na 14 let! Já se domnívám, že nikoliv.

Ovšem pokud se mladiství neobávají postihu, je možné, aby tlupa čtrnáctiletých mladíků přepadla 81letou babičku, zkopali ji na zemi do bezvědomí, aby jí ukradli 800 korun českých. Jestliže se mladiství neobávají postihu, je možné, aby čtrnáctiletý mladík přepadl mladou těhotnou ženu, ukradl jí kabelku a praštil ji pěstí do břicha.

Vážené dámy a pánové, domníváte se, že stát v těchto případech chránil své občany, jejich život a zdraví? Já se domnívám, že nikoliv. Samozřejmě nabízejí se dvě cesty. Můžeme nad tím vším zavřít oči, můžeme říci, že nás se ty případy netýkají, můžeme ty mladistvé nechat dále, aby se bezprizorně pohybovali po ulicí, a čekat, jací zločinci z nich vyrostou. Anebo můžeme udělat první krok, protože snížení trestní odpovědnosti z 15 na 14 let je pouze první krok, aby se snížila kriminalita mládeže.

Já se domnívám, že ten čas, abychom ten první krok učinili, nastal, a tímto se hlásím do podrobné rozpravy, abych načetl pozměňovací návrh týkající se snížení trestní odpovědnosti na 14 let. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Radimu Chytkovi. Mám tady dvě přihlášky, jednu s faktickou, jednu řádnou do obecné rozpravy. Nenaplnila se ani ambice pana ministra, abychom nedávali pozměňovací návrhy, už jenom tři ministři jsou přihlášeni do podrobné rozpravy. Nenaplnila se ani má ambice dokončit obecnou rozpravu, protože ty přihlášky - ještě faktickou pana profesora Jičínského - také vnímám. Mám na to tři minuty, protože pak jsem slíbil předsedovi volební komise, že podle schváleného pořadu schůze přeruším tento bod č. 3 a budeme pokračovat řádně schválenými body volebními.

Dám tedy ještě faktické připomínky, to znamená faktickou poznámku pana Petra Plevy a faktickou poznámku pana Zdeňka Jičínského, pak řádná přihláška pana předsedy ústavněprávního výboru Marky Bendy. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolím si nesouhlasit se svým ctěným předřečníkem. Pokud vím, tak v trestním zákoně existuje trestný čin ohrožování mravní výchovy mládeže. Pokud vím, tak i v novém kodexu tato skutková podstata existuje. Pokud orgány činné v trestním řízení budou neustále zavírat oči před tím, jak rodiče vychovávají své děti, a nebudou volat skutečně k trestněprávní odpovědnosti rodiče, tak za chvíli budeme snižovat trestní odpovědnost na 13, 14, 10, možná na 5 let.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Trestný čin nebezpečí zpustnutí pořád existuje.

Pan profesor Zdeněk Jičínský, potom pan poslanec Marek Benda.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Ve svém vystoupení jsem upozornil na to, že tato problematika je sporná. Pan poslanec Chytka tu velmi emotivně odůvodnil své stanovisko. Jenom bych chtěl kolegy upozornit na něco, co se týká i stanoviska kolegy Plevy...

Doufám, že kolegové přeruší svou tiskovou konferenci u pana ministra Svobody, abych mohl dokončit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prosil bych pány kolegy a paní kolegyně, aby se ztišili, abychom mohli dokončit alespoň obecnou rozpravu. Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Jde tu o posouzení zásadní otázky. Samozřejmě musíme se ještě podívat, zda jsme něco nezapomněli, zda některý pozměňovací návrh v tomto směru neposiluje momenty bezpečnosti občanů, to je samozřejmě důležité. Ale důležitější je toto: Trestní zákon má subsidiární roli. V řešení těžkých společenských problémů se nemůžeme spoléhat na to, že je vyřeší trestní zákon a jeho dokonalé skutkové podstaty. Musíme se podívat na to, jak funguje společnost, jak se změnily společenské vztahy, včetně toho, co se obecně konstatuje, že tu došlo k určitému zhrubnutí společenských vztahů, něco, co dříve nebývalo, úcta k pravidlům zmizela. To není žádný český specifický fenomén. Jevy, o kterých hovořil kolega Chytka, můžeme sledovat běžně v Německu, ve Francii, v Rakousku. Jde o to, abychom nepřeceňovali význam trestního práva.

Důležité je zejména to, aby orgány policie i další státní orgány důsledně plnily své povinnosti. Pak se nebudeme spoléhat na to, že to nebo ono ustanovení trestního zákona je přesné nebo méně přesné. V tom podstata problému není.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Marek Benda, pak ukončím obecnou rozpravu. Pan ministr také chce faktickou. Dobře. Pan kolega Marek Benda, prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, opravdu se pokusím být stručný. Ne často souhlasím s panem poslancem Jičínským v této Sněmovně, ale dnes říkám, že s ním souhlasím proti svému kolegovi Chytkovi. Ústavněprávní výbor se velmi pečlivě zabýval otázkou věku a snižování věkové hranice a velmi prosím Sněmovnu, aby v tomto směru byla střízlivá. Máme zákon o trestní odpovědnosti mládeže, funguje. Počet trestných činů spáchaných mládeží dramaticky klesl za poslední čtyři roky fungování tohoto zákona - na třetinu. Jenom si prosím uvědomme, že snížení hranice trestní odpovědnosti znamená také snížení ochrany. Nutně v sobě nese i snížení ochrany dětí z 15 na 14 let, což je podle mého názoru podstatná věc, které bychom si měli být v tomto hlasování vědomi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. S faktickou poznámkou pan ministr Cyril Svoboda, potom s faktickou poznámkou ještě v obecné rozpravě pan kolega Radim Chytka. Prosím, pane ministře.

 

Ministr vlády ČR Cyril Svoboda Vážený pane místopředsedo, já s tím, o čem chci hlavně mluvit, počkám na podrobnou rozpravu, abychom byli disciplinovaní. Jenom řeknu to, co se odehrálo v Legislativní radě na téma 15 let a 14 let. Varuji před snižováním na 14 let! Protože s tím vzniknou další komplikace, které jsou spojeny s vydáváním občanských průkazů, dokončením školní docházky a další související problémy, které jsou spojeny s trestní odpovědností. Odborníci, kteří se tím zabývají, v Legislativní radě řekli, a teď to nechci úplně vulgarizovat, že si můžeme hodit korunou, protože jsou argumenty pro 14 i 15 let. Ale tyto ryze technické, ryze praktické argumenty vedou k tomu, že se nemá snižovat hranice. Je to iluze, že náš stát bude bezpečnější, když si uděláme tuto změnu. To je podle mne naprosto hrubá iluze. Stát bude bezpečnější ne kvůli trestnímu zákonu, ale kvůli fungujícímu trestnímu řízení, že se bude rozhodovat rychle a že bude pachatel dopaden. To je důležitější než to, co je napsáno v trestním zákoně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Poslední faktická poznámka. Za každých okolností po této faktické poznámce přeruším tento bod, i kdyby nebyla dokončena obecná rozprava. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Radim Chytka: Děkuji. Já bych jenom krátce chtěl reagovat na pana Marka Bendu, že se snížil počet trestných činů mladistvých. To je pravda, jenomže je nutné taktéž dodat to A. Byla zvýšena finanční hranice mezi přestupkem a trestným činem. Pokud zvýšíme hranici mezi přestupkem a trestným činem, a ti mladiství se dopouštějí zejména drobných krádeží, tak potom ze statistiky nám samozřejmě vyplyne, že počet trestných činů mladistvých klesl. Ovšem intenzita a brutalita, a to potvrdí každý odborník, naopak roste.

A druhá poznámka - co se týká školní docházky. Školní docházka s tím vůbec nesouvisí. Školáci můžou končit základní docházku v 15 letech. A protože právě ti čtrnáctiletí v té devítce se dopouštějí nejvíce šikany ve školách, tak bych byl rád, aby už tito čtrnáctiletí mladiství, kteří se té šikany dopouštějí, byli trestně postižitelní. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP