(12.20 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nevidím žádnou jinou přihlášku do obecné rozpravy. Obecnou rozpravu končím. Závěrečná slova neudělím ani panu ministrovi, ani panu zpravodaji, ani paní zpravodajce. Konstatuji, že v obecné rozpravě padl návrh na zamítnutí, který lze hlasovat pouze na začátku třetího čtení. Bod č. 3, tisk 410, přerušuji. O jeho dalším osudu rozhodneme pravděpodobně zítra ráno.

Ještě než budeme pokračovat, konstatuji, že dnes ráno při realizaci omluv z dnešního zasedání byla přečtena i omluva místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Kasala. Došlo pouze k omylu, pan místopředseda je samozřejmě přítomen. To je k dnešnímu ránu.

 

Teď budeme pokračovat pevně zařazenými body, který se týkají za prvé změny zasedacího pořádku a pak bodů volebních.

Pevně zařazeným bodem je

 

179.
Návrh na změnu zasedacího pořádku v jednacím sále Poslanecké sněmovny

 

Na lavice vám byl rozdán písemný podklad. Žádám pana kolegu Pavla Hrnčíře, aby se ujal slova. Pane poslanče, myslím, že to můžete krátce uvést.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Ano, děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, na základě požadavků z jednotlivých klubů si vám dovoluji přednést návrh na změnu zasedacího pořádku. Byl vám rozdán do lavic a znamená tyto změny.

Jedná se o změnu zasedacích míst u pana poslance Křečka, Kasala a pana poslance Wolfa. Je zde zapracována i změna poslance. Za Tomáše Kladívka nastoupil pan poslanec Jiří Janeček. Ústně si ještě dovoluji zareagovat na připomínky, které byly vzneseny, a ústně opravit tento písemný materiál, že na místo paní poslankyně Marty Bayerové nastupuje pan Vojtěch Adam, za Josefa Řiháka bude uveden na místě pan poslanec Ladislav Vomáčko a za odstupujícího Karla Korytáře bude uvedena vážená paní poslankyně Zdenka Dopitová.

Dávám tedy návrh na usnesení, aby Poslanecká sněmovna schválila změnu zasedacího pořádku Poslanecké sněmovny podle návrhu včetně uvedených změn. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Kdo se do ní hlásí? Nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím.

Otevírám rozpravu podrobnou, také nevidím žádnou přihlášku a změny od navrhovatele beru, jako kdyby padly v podrobné rozpravě. Myslím, že je to logické vzhledem k našemu včerejšímu rozhodnutí a složení slibu nových čtyř poslanců. Také podrobnou rozpravu končím. Myslím, že není ani potřeba žádných závěrečných slov.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna mění své usnesení č. 779 z 30. dubna 2008 a schvaluje zasedací pořádek poslanců v jednacím sále podle předloženého návrhu a pozměňovacích návrhů, které tvoří přílohu tohoto usnesení."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 118 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 118 z přítomných 147 pro 131, proti nikdo. Děkuji, zasedací pořádek Poslanecké sněmovny byl schválen.

 

Končím bod č. 179. Děkuji panu kolegovi Pavlu Hrnčířovi.

 

Nyní se budeme zabývat volebními body. Prvním bodem je

 

126.
Návrh na odvolání člena Prezidia Pozemkového fondu České republiky

 

Prosím pana navrhovatele - a to musí říct někdo z členů vlády. Žádám pana předsedu vlády, aby řekl, kdo za vládu přednese návrh na odvolání člena Prezidia Pozemkového fondu. Pokud tady není ministr zemědělství, myslím, že místo ministra zemědělství z rozhodnutí předsedy vlády tak učiní ministr financí Miroslav Kalousek. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Pane předsedající, dámy a pánové, byl jsem právě poctěn úkolem, abych vám sdělil, že vláda na své schůzi 5. března 2008 projednala návrh na změnu ve funkci člena Prezidia Pozemkového fondu, a abych vám předložil jménem vlády České republiky návrh odvolat pana doktora Františka Pojera z funkce člena prezidia, a zvolila pana doktora Františka Pelce členem prezidia. Dovolím si požádat o laskavý souhlas s tímto návrhem.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi. Momentálně jsme v bodu odvolání člena prezidia, o volbě rozhodneme v bodě jiném. To už bude řídit předseda volební komise, pane ministře.

Otevírám obecnou rozpravu. Konstatuji, že do ní nemám žádnou přihlášku, a ptám se, jestli se někdo hlásí z místa. Nikoho nevidím. Obecnou rozpravu končím. Přistoupíme k rozpravě podrobné. Také do ní nemám žádnou písemnou přihlášku ani nikoho z místa nevidím. Končím podrobnou rozpravu.

Budeme hlasovat o návrhu usnesení, a to: "Poslanecká sněmovna odvolává na návrh vlády Františka Pojera z funkce člena Prezidia Pozemkového fondu České republiky k dnešnímu dni."

 

O tomto usnesení rozhodneme v hlasování pořadové číslo 119, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 119 z přítomných 148 pro 131, proti nikdo. Návrh usnesení byl schválen.

 

Děkuji panu ministrovi financí a končím bod č. 126.

 

Pokračovat budeme bodem

 

127.
Návrh na volbu člena dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury

 

Tady už požádám o spolupráci pana předsedu volební komise Petra Tluchoře. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Krásné poledne, dámy a pánové.

Dne 14. října tohoto roku skončilo volební období členu dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury panu Antonínu Sýkorovi. K dnešnímu dni je toto místo neobsazeno. Ve stanovené lhůtě obdržela volební komise návrh pouze od poslaneckého klubu ČSSD, a to na pana poslance Cyrila Zapletala. Návrh byl postoupen jednotlivým poslaneckým klubům.

Způsob volby zvláštní zákon nestanoví, volební komise navrhuje volbu tajnou. Nově zvolenému členu započne čtyřleté volební období dnem volby.

Volební komise na své včerejší schůzi přijala usnesení, na jehož základě navrhuje Poslanecké sněmovně projednávání tohoto bodu přerušit z důvodu, že nebyla dodržena zákonná lhůta pro podávání návrhu, který nebyl předložen 10 dní přede dnem volby, a zařadit tento bod na nejbližší schůzi Poslanecké sněmovny. Volební komise dále prodlužuje lhůtu pro podávání dalších návrhů, a to do 14. listopadu 2008 do 14 hodin.

Prosím, pane předsedající, abyste tento procedurální návrh dal hlasovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, jde tedy o to, že bychom přerušili tento bod a na návrh volební komise by byla vyhlášena lhůta pro podávání nových návrhů. Pan předseda volební komise navrhuje, abychom to odhlasovali. Souhlasím s tím postupem.

 

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 120, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem volební komise. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 120 z přítomných 151 poslance pro 143, proti 1. Návrh byl přijat. Přerušuji bod č. 127.

 

Pokračovat budeme bodem

 

128.
Změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

 

Prosím, pane předsedo volební komise, ujměte se slova.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, pane místopředsedo. Volební komise obdržela ve stanovené lhůtě od poslaneckých klubů tyto návrhy: rezignace - výbor pro bezpečnost Karel Černý a Kateřina Jacques; výbor pro evropské záležitosti pan Robert Dušek a pan David Šeich; výbor pro sociální politiku pan poslanec Jan Špika; stálá delegace do Meziparlamentní unie pan poslanec Bohuslav Sobotka; stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky paní poslankyně Kateřina Jacques; stálá komise pro kontrolu činnosti BIS paní poslankyně Kateřina Jacques.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP