(14.50 hodin)
(pokračuje Langer)

To, že se objeví problém, na který je zde upozorňováno, že policista se policistou nestává vstupem do služebního poměru, ale k tomu, aby byl schopen naplno zvládat svou práci, musí na sobě pracovat nejméně tři až pět let, to je fakt. Nicméně buď tedy budeme přihlížet k tomu, že policisté odcházejí, nebo se budeme snažit aktivně vyjít vstříc a nábor změnit.

Očekávám, že v průběhu tří let - tedy v roce 2007 bylo přijato zhruba 2000 policistů, v roce 2008 to bude zhruba 3500 a v roce 2009 to bude zhruba stejný počet - za tři roky přijde 9000 nových lidí. Ano, vyřešíme jednu část problému, vykompenzujeme odchod, ale budeme se muset porvat s jiným, tedy že dochází k takovéto obrovské generační obměně, tudíž že bude v policii více těch, kteří slouží krátkou dobu. Co ale chci a musím jednoznačně konstatovat - že se náborová kampaň daří, že se v letošním roce trend počtu těch, kteří odejdou, a těch, kteří přijdou, změní a mění ve prospěch přicházejících.

Současně bych se chtěl vyjádřit k tématu, které zaznělo - nakolik jsou policisté odměňováni dobře, resp. dostatečně. Nenajdu na světě člověka, který by řekl: za svou práci, kterou dělám, dostávám dost, resp. až moc. Ukažte mi jednoho takového. Možná pan kolega Škromach... (ohlas), možná další. Nicméně objektivně takovýto stav existuje a je potřeba si tu nespokojenost dát do srovnání. Průměrný plat policisty je zhruba 145 % platu v rozpočtové sféře. Ti, kteří budou namítat, že průměr je zavádějící: ano, nicméně zhruba 70 % policistů pracuje v 5. a vyšší tarifní třídě a tam je průměrný plat 30 tisíc korun.

Růst platů: za poslední dva roky, ve třech předcházejících letech, nejvyšší. V roce 2006 ve srovnání s rokem 2005 o 4,4 %, v roce 2007 ve srovnání s rokem 2006 o 9,1 %, v roce 2008 to bude 4,9 %. Jinými slovy - za této vlády růst platů příslušníků policie je jednoznačně vyšší, než tomu bylo předtím.

Chtěl bych zdůraznit ještě jednu věc, o které jsme tady často hovořili, a to pracovní podmínky pro policisty. V novodobé historii české policie nebyl takový objem investic, který je směřován do oblasti technického vybavení a zlepšení pracovních podmínek. Jenom v letošním roce půjde téměř 1,4 miliardy korun do zlepšení pracovního prostředí policistů, do modernizace policejních služeben a do zlepšení jejich technického vybavení. Jen v letošním roce startujeme historicky největší obměnu vozového parku policie, která v průběhu tří nadcházejících let dosáhne čísla 3800 nových vozidel. Jenom v letošním roce jich bude 1500 a z toho 1400 tzv. pomalovaných aut, tedy vozidel, která jsou určena pro uniformovanou policii a hlídkovou službu. Nikdy v historii předtím takový objem investic - nebyla věnována takováto pozornost pro zlepšení pracovního prostředí policisty.

Mohl bych zde dlouho hovořit, nicméně jsem bytostně přesvědčen, že ti z vás, kteří se podíleli na reformě policie, čísla, data, obsah reformy, její podstatu, její cíl znají velmi dobře.

Chtěl jsem využít tohoto vystoupení k tomu, abych se vyjádřil ke třem základním věcem, a to je počty policistů, růst platu a srovnání jeho výše s ostatními částmi rozpočtové sféry a také se zlepšováním pracovního prostředí a technického vybavení policistů. Nikdy v historii předtím nebyl takový růst příjmů, nikdy v historii předtím nedošlo k takové personální obměně, a to mimo jiné z důvodu její zadrženosti v minulých letech, a nikdy v historii předtím policie nebyla příjemcem takového rozsahu investic, které slouží k tomu, aby každý, kdo u policie slouží, měl důvod k hrdosti na uniformu, kterou nosí.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji, vážený pane ministře. S faktickou pan poslanec Tejc. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Kolegyně a kolegové, mám pouze dvě minuty, budu proto velmi stručný.

Vážený pane ministře, nejrozsáhlejší reforma ještě neznamená dobrou reformu. Vaše reforma vede k většímu nárůstu počtu odchodů policistů, a to zkušených a kvalitních. Pokud hovoříte o tom, že je to generační obměna, kdy odcházejí lidé po dvaceti letech služby, pak jsem přesvědčen, že kriminalista, který si dvacet let buduje zkušenosti, znalosti, nemá odcházet od policie ve věku 41, 42 let, ale má sloužit dál. Tato vaše reforma vede k tomu, že se snižuje doba výcviku nových policistů. Já si nepřeji, aby policisté, kteří musí řešit krizové situace, kteří musí občas zasahovat se zbraní, měli menší možnost výcviku.

Hovoříte o tom, že se platy zvyšovaly. Ano, možná se zvyšovaly v tom vašem průměru o nějaká procenta - ale při jaké inflaci? Při inflaci 4,5 %, možná 5, možná v tomto roce 6 %, budou zvyšovány o méně procent a tarifně budou zvyšovány o procent nula.

Ještě k těm vynikajícím obměnám vozového parku a dalším investicím. Myslím, že nikdy v historii Ministerstvo vnitra neprodávalo tolik majetku, jako je tomu nyní. Uvidíme, jak efektivní tyto prodeje budou a jak budou prostředky využity. Řekl jste, že nikdy v historii nebyla učiněna tak významná obnova vozového parku. Chtěl bych připomenout, že za doby předchozích vlád byl za čtyři roky nakoupen přibližně stejný počet vozidel, jaký vy hodláte nakoupit za čtyři roky, jen o tom více bombasticky hovoříte a nakupujete přes 3000 vozidel zaráz. Tam se obměna konala každý rok tuším po 700, 800 nebo 900 vozidlech.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. S další faktickou pan poslanec Rath. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové. Pane ministře, kdybyste mlčel, udělal byste asi lépe. Protože vaše působení v čele policie... Víte, kdyby se stal šéfem policie příslušník mafie, nemohl by postupovat jinak. Rozpustil jste finanční policii, od policie odcházejí stovky, možná tisíce zkušených vzdělaných policistů, kteří vědí, co a jak, a vaše ministerstvo se změnilo na realitní kancelář, která rozprodává, po mém soudu dost podivně, státní majetek. Pane ministře, z tohoto se policie bude vzpamatovávat ještě mnoho a mnoho let. Je to bohužel smutná vizitka a vy byste se neměl chlubit. Vy byste měl rezignovat. (Potlesk několika poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Dalším řádně přihlášeným do rozpravy je pan poslanec Stanislav Grospič. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji vám, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně a kolegové, otázka důvěry vládě je také zejména otázkou politickou ve vztahu k potřebám většiny občanů naší země.

Česká republika se nachází ve složité vnitropolitické situaci, která je den ode dne umocňována prohlubující se celosvětovou finanční a hospodářskou krizí. Je hezké, když zde, v Poslanecké sněmovně, zaznívají řeči o vztahu vlády k nadcházejícímu předsednictví EU, když řešíme současnou světovou hospodářskou krizi moudrými radami, jak přelít kapitál z jedné do druhé instituce, nebo když se předháníme v úvahách, zda pohřbít, či naopak přijmout euro jako společnou měnu EU a v jakém horizontu tak učinit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP