(15.10 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Když si to můj předpředchůdce, dnešní předseda rozpočtového výboru, v roce 2004 uvědomil a požadoval dodatečně zástup státu v orgánech společnosti, byli to majoritní akcionáři Květ a Souček - a především odborové organizace! - kteří pana tehdejšího ministra, dnešního předsedu rozpočtového výboru poslali do… kteří mu řekli, že mu nemohou vyhovět a že by to zásadním způsobem negativně ovlivnilo úvěrovou situaci této skupiny.

Vláda České republiky tam neměla žádnou možnost kontroly a žádnou možnost ovlivňování manažerského výkonu na rozdíl od odborové organizace, která tam své zástupce všude měla! To je potřeba pravděpodobně ještě třicetkrát zdůraznit. A to jediné, co se vláda České republika mohla rozhodnout zhruba před měsícem, kdy Světlá nad Sázavou šla do konkursu a kdy hrozilo propouštění, bylo rozhodnutí, že z peněz daňových poplatníků začneme produkovat ztrátu, protože nic jiného se tam z peněz daňových poplatníků produkovat nedalo, což je přesně politika, kterou komunistický režim sám sebe dovedl k záhubě. Takový idiot nejsem, a proto jsem něco takového neudělal!

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S faktickou pan poslanec Grospič.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Dovolte, paní předsedající, abych reagoval na vystoupení pana ministra financí. Stát nepřímo přes Ministerstvo financí a Českou obchodní banku spravuje svůj podíl v tomto holdingu. Tato věc se táhne už od období minulých vlád. Vláda mohla v této době intervenovat ve prospěch sklářského průmyslu i u Evropské komise. Ani jedno se nestalo. Je otázkou, proč česká vláda toto nedokáže v rámci ochrany vlastního trhu, vlastních českých firem, a proč tyto intervence dovedou provádět vlády v zahraničí, např. ve Spolkové republice Německo.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nyní s řádnou přihláškou pan poslanec Grebeníček. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, snad nikdy dříve se nevyjevilo tak zřetelně jako v letošním roce, jak účelová, bezzásadová a nebezpečná je pro budoucnost republiky i celé Evropy oficiální česká zahraniční politika. A nikdy dříve nebylo tak zřejmé, jak nepoctiví jsou ve valné většině ti, kdo ji reprezentují a prosazují.

Koaliční vláda Občanské demokratické strany, lidovců a zelených od počátku roku dávala jasně najevo, že názory a přání občanů ji nezajímají, žádné lidové referendum k pobytu cizích vojsk nepřipustí a že vojenská základna Spojených států na území České republiky tu bude stůj co stůj jako obrana před údajnou hrozbou z Íránu, nebo dokonce Severní Koreje. Pak ale Mirek Topolánek prozradil, že tato základna bude namířena proti Rusku. Korunu té argumentaci nasadil ministr Alexandr Vondra tvrzením, že radar a bota amerického vojáka v Brdech má chránit Česko nejen před Ruskem, ale i před Německem.

Dámy a pánové, opakovaně jsem interpeloval odpovědné ministry, ale také premiéra Mirka Topolánka, a upozorňoval jsem je na skutečnost, že Spojené státy i Severoatlantická aliance hrubě porušují mezinárodní právo, Chartu OSN a Ženevské konvence. Žádal jsem příslušné ministry i premiéra, aby splnili závazky České republiky k Chartě OSN a zasadili se vůči Spojeným státům i ve strukturách Severoatlantické aliance o dodržování mezinárodního práva válečného, Ženevských konvencí i úmluv o lidských právech. Nikdo z interpelovaných ústavních činitelů nenašel odvahu splnit své ústavní povinnosti a převážná většina z nich dokonce výslovně v odpovědích na mé interpelace lhala, že jim o porušování Charty OSN a mezinárodního práva není nic známo.

Dámy a pánové, současná vládní koalice v čele s Občanskou demokratickou stranou v hrubém rozporu s mezinárodním právem a také v rozporu s rezolucemi OSN schválila odtržení Kosova, které mezitím kosovští Albánci pod dohledem Severoatlantické aliance etnicky vyčistili od většiny nealbánského obyvatelstva. Nadarmo racionálně uvažující politici varovali, že uznání protiprávně vyhlášeného kosovského státu se stane nešťastným precedentem v dnešním mnoha spory a konflikty zmítaném světě. Vláda Mirka Topolánka ten fatální krok udělala, když zcela ignorovala i zdrženlivý postoj Poslanecké sněmovny a s reprezentanty původní kosovsko-albánské mafie navázala diplomatické styky mezi prvními.

Dámy a pánové, místo rozšiřování mírové spolupráce a posilování vzájemné důvěry se Evropa proměňuje pod mnoha záminkami ve vojenské předpolí a základnu příštích válek Spojených států. Odpovědnost za to s různou mírou nesou i české politické elity a strany, Občanskou demokratickou stranou počínaje a lidovci a zelenými konče. Člověka až mrazí v zádech, když z televizní obrazovky zaslechne i studenoválečnické nápady penzisty Václava Havla.

Východiskem z problémů Evropy a současného světa, jak ukazují případy Srbské Krajiny, Kosova nebo Jižní Osetie, Abcházie, zcela zjevně není válečnická nebo studenoválečnická politika Spojených států a Severoatlantické aliance, a už vůbec ne úslužná servilita nebo proamerická bojovná dychtivost různých Topolánků, Vondrů, Havlů a Schwarzenbergů. Východiskem může být skutečný respekt k mezinárodnímu právu a cesta poctivé spolupráce, posilování vzájemné důvěry, dialog a jednání. Ne více zbraní, amerických či jakýchkoli jiných základen a válek studených nebo horkých v Evropě a ve světě. Kdo v české politice chce sloužit velmocím a jejich paktům za každou cenu, kdo chce ignorovat mezinárodní právo a lhát o příčinách konfliktů tak jako česká vláda nebo penzista Havel, dočká se možná osobního nebo omezeného politického zisku. Republika tím ale ztrácí dobrou pověst, přestává být suverénním státem hodným úcty a uznání.

Dámy a pánové, je až neuvěřitelné, co všechno předvádějí představitelé stran zkompromitované vládní koalice. Opravdu se spoléháte na to, že je občan hlupák, který se klidně desetkrát spálí o horká kamna nebo který neumí ani do deseti počítat?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP