(15.10 hodin)
(pokračuje Pleva)

Budu velmi rád, pokud skutečně se bude hodnotit na základě skutečné práce a na základě mezinárodně uznávaných metodik a kritérií, aby tomu nebylo tak, jako tomu bylo při udělování minulých výzkumných záměrů. A kolegové, kteří se mnou seděli ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu si určitě pamatují bouřlivé rozpravy, kdy byla vyhlášena metodika, podle té metodiky se potom nikdo neřídil a jakási zvláštní subkomise na ministerstvu školství vybrala zcela jiné subjekty, které dostaly výzkumné záměry, a některé subjekty je prostě nedostaly a musely rozpustit špičkové výzkumné týmy. Doufám, že tato situace se již nebude opakovat.

Myslím, že tím bych mohl skončit. Chtěl bych říct, že zazněly dva návrhy stejné na vrácení předkladateli k dopracování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji za jeho zpravodajskou zprávu, závěrečné slovo.

Budeme se tedy zabývat návrhem, který padl v rozpravě, a to je návrh na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. Vzhledem k tomu, že jsem požádal kolegy a kolegyně, aby s případnými jinými debatami než nad tímto zákonem opustili sál, tak se pokusím je přivolat. Udělám tomu dostatečný prostor a požádám vás o novou registraci, protože jsem vás všechny odhlásil.

Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami. Až se ustálí počet poslanců ve sněmovně, tak o procedurálním návrhu, který byl předložen v rozpravě ať už panem poslancem Ohlídalem nebo panem kolegou Schwippelem, rozhodneme v hlasování pořadové číslo čtyři.

 

Myslím, že už nepřibývá nějak razantním způsobem kolegů a kolegyň, a proto zahajuji hlasování pořadové číslo 4 a ptám se, kdo je pro vrácení předloženého návrhu zákona k dopracování. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 4. Z přítomných 152 pro 75, proti 70. Návrh nebyl přijat.

 

Počkám, jestli je zájem na kontrolu zápisu o výsledku hlasování. Je zájem. Vidím zástupce jednotlivých klubů, takže vyčkám s konečným prohlášením o osudu návrhu.

(Po chvilce:) Všechno v pořádku? Děkuji. Návrh tedy nebyl vrácen.

 

Budeme se zabývat návrhy na přikázání. Požádám pana zpravodaje, aby mě kontroloval, protože jsem neřídil celý průběh rozpravy. Konstatuji, že organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. V rozpravě jsem slyšel návrh na přikázání hospodářskému výboru. Má někdo jiný návrh? Jiný návrh nevidím. Budeme tedy rozhodovat o těchto dvou návrzích.

 

Nejdříve o přikázání k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 5. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 5. Z přítomných 155 pro 151, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Vidím ale pana poslance Křečka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Pane předsedající, já se nyní dovídám, že na sjetině mám, že jsem se snad zdržel hlasování, ale já jsem hlasoval pro návrh na zamítnutí. To je to předchozí hlasování, takže mi nezbývá, než ho zpochybnit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: No, nebylo to hlasování o zamítnutí, ale o vrácení návrhu k přepracování. Přivádíte mě trochu do rozpaků, ale budu trpělivost sama.

 

O návrhu na prohlášení hlasování číslo 4 za zpochybněné rozhodneme v hlasování pořadové číslo 6, které jsem právě zahájil. Kdo souhlasí s námitkou proti zápisu o výsledku hlasování pořadové číslo 4, které přednesl pan kolega Křeček? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 6. Z přítomných 159 pro 88, proti 29. Návrh na uznání námitky byl přijat.

 

Máme tedy složitou procedurální situaci vzhledem k tomu, že už jsme odhlasovali jedno přikázání. Ale museli bychom ho potom prohlásit za zmatečné.

Odhlásím vás ještě jednou. Požádám vás o nové přihlášení se. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami. A znovu počkám, až se počet přihlášených ustálí.

 

O návrhu na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování rozhodneme znovu v hlasování pořadové číslo 7, které jsem zahájil. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 7. Z přítomných 160 pro 79, proti 77. Návrh nebyl přijat.

 

Předpokládám, že tentokrát je to všechno v pořádku a můžeme pokračovat s tím, že už jsme odhlasovali v hlasování pořadové číslo 6 přikázání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. (Upozornění z lavic na kontrolu výsledků hlasování.) Je kontrola výsledků? Počkám tedy ještě jednou. Prosím, aby zástupci jednotlivých klubů to prohlédli řádně, ale myslím, že - v pořádku? Děkuji.

 

Můžeme pokračovat. To znamená, že v hlasování pořadové číslo 8 budeme hlasovat o přikázání hospodářskému výboru.

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro přikázání hospodářskému výboru. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 8. Z přítomných 160 pro 91, proti 44. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a výboru hospodářskému. Děkuji panu premiérovi jako předkladateli, děkuji panu poslanci Plevovi jako zpravodaji a končím bod číslo 2.

 

Podle pořadu schůze, který byl přijat, budeme pokračovat bodem číslo 3. Tím je

 

3.
Vládní návrh zákona trestní zákoník
/sněmovní tisk 410/ - třetí čtení

 

Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujal své místo ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a zpravodaj ústavněprávního výboru pan poslanec Jiří Polanský. Už oba vidím.

Žádám kolegy, aby jiné debaty, než jsou k trestnímu zákoníku, nevedli ve sněmovně, a to ani s ministry. Pane kolego, prosím, abyste nechal...

***




Přihlásit/registrovat se do ISP