(15.20 hodin)
(pokračuje Filip)

Konstatuji, že jsme obdrželi tisk 410/3, který obsahuje návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy.

Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Vidím přihlášku pana ministra spravedlnosti. Připomínám, že podle § 95 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny se ve třetím čtení koná rozprava, ve které lze navrhnout pouze opravu legislativně technických chyb, gramatických chyb, chyb písemných nebo tiskových, úpravy, které logicky vyplývají z přednesených pozměňovacích návrhů, případně podat návrh na opakování druhého čtení.

V rozpravě má slovo pan ministr, samozřejmě bez omezení. Pane ministře, máte slovo.

(V sále je velký hluk, stojící skupinky poslanců se hlasitě baví.)

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, prosím, věnujte mi pozornost, protože v tuto chvíli podle mého názoru nastává historická chvíle, protože tato Sněmovna má možnost po 47 letech hlasovat o novém trestním zákoníku. Zdůrazňuji tedy, že se nejedná o žádnou novelizaci, o žádnou úpravu existujícího trestního zákoníku, ale o úplně nový kodex. Je to též historická chvíle v dějinách novodobého českého státu, protože od roku 1989 žádná kodifikace českým, resp. československým Parlamentem nebyla přijata.

Dámy a pánové, já vás chci v tuto chvíli přesvědčit, abyste dali šanci České republice mít nové trestní právo. O trestním zákoníku se na půdě Sněmovny bavíme už od února tohoto roku. Zákon byl podrobně diskutován v rámci prvního čtení, v rámci druhého čtení, příslušný ústavněprávní výbor jej diskutoval několikrát, dokonce udělal k tomuto návrhu zákona též speciální výjezdní zasedání.

Na první pohled se může zdát, že trestní zákoník je norma, která zajímá pouze právníky, teoretiky, akademiky. Ale není to pravda. Přijetím nového trestního zákoníku ovlivníme my všichni život každého občana České republiky. Mohu zde uvádět konkrétní případy. Když dovolíte, uvedu jen několik případů, co pro občany České republiky podle mého názoru je důležité.

Trestní zákoník výrazně zpřísňuje sazby za trestné činy proti životu a zdraví. Dnes je možné za vraždu dostat 15 let. Nový trestní zákoník počítá s tím, že za vraždu bude možné dostat až 20 let.

Dnes podle platného trestního zákoníku u úmyslného těžkého ublížení na zdraví je sazba do 10 let. Nový trestní zákoník počítá se sazbou do 12 let.

Za lehké ublížení na zdraví je možné dnes uložit 2 roky. Nový trestní zákoník počítá se 3 roky.

Zanedbání povinné výživy - velmi častý trestný čin. Dnes je možné uložit 3 roky, nový trestní zákoník počítá s 5 lety.

Za týrání svěřené osoby je dnes možné uložit 8 let, trestní zákoník počítá s 12 lety.

Za týrání zvířat je dnes možné uložit 2 roky, nový trestní zákoník počítá až s 5 lety.

Takto bych mohl popisovat další a další skutkové podstaty, kdy zesilujeme postih těch jednání, která zasahují zvláště proti životu a zdraví. To je první důvod, proč si myslím, že byste nový trestní zákoník měli podpořit.

Druhý důvod je, že navrhujeme posílení významu alternativních trestů. Není možné, aby platilo, co platí dnes, kdy za bagatelní trestnou činnost, kdy pachatelé jsou odsouzeni k trestu do dvou let, máme v českých věznicích až 3000 takovýchto vězňů. Málo využíváme alternativní tresty, mnohem méně než jiné země Evropské unie. Proto přicházíme s domácím vězením, proto posilujeme význam peněžitých trestů, proto posilujeme význam dalších alternativních trestů. To je druhý důvod, dámy a pánové, proč byste měli podpořit tento návrh trestního zákoníku.

(V sále je stále velmi rušno, řečník se obrací k předsedajícímu s žádostí o zásah.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To je pravda. Pane ministře, máte pravdu, tady není dostatečný klid. (Zvoní.) Já prosím - a musím říci především na pravé straně - aby se to trochu rozešlo a zklidnilo. Ano, děkuji.

Prosím, pane ministře.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Třetí důvod, dámy a pánové, proč byste měli podpořit nový trestní zákoník, je to, že nový trestní zákoník počítá s takzvanou zadržovací detencí, to znamená se speciální formou ochranného opatření pro ty pachatele závažných trestných činů, které nelze převychovat. Máme nemalé množství pachatelů, kteří páchají trestnou činnost z důvodu své duševní úchylky, duševní poruchy. Jsou to sexuální devianti, agresoři, psychopati. Tito lidé mohou být ve vězení, ale z vězení jako takového se nepoučí. Po propuštění automaticky pokračují v páchání trestné činnosti. Společnost musí mít prostředky, jak takovéto nebezpečné jedince izolovat a jak jim zabránit v tom, aby pokračovali v páchání trestné činnosti. Psychiatrické léčebny na to nejsou. Pachatelé takové brutální trestné činnosti z takovýchto ústavů utíkají a dále pokračují v páchání trestné činnosti. Bohužel není výjimkou, že čteme v novinách a známe případy, kdy sexuální deviant uteče z psychiatrické léčebny a na útěku znásilní další poškozenou. A tomuto mají zabránit právě detenční ústavy. Do těch budou takovíto pachatelé umisťováni i na doživotí.

Další důvod, dámy a pánové, proč podpořit trestní zákoník. Co je velmi důležité, je změna skutkových podstat trestných činů. Nejde o to, že bychom přinášeli nové skutkové podstaty, zpřísňovali postih jednání našich občanů, ale jde o to, že skutkové podstaty modernizujeme, jsou upraveny, zmodernizovány, zpřesněny. Jsou upraveny tak, jak to chce moderní judikatura, jak praxe posledních čtyřiceti let ukázala. Mohl bych hovořit o různých věcech. V praxi činilo například problém nedovolené přerušení těhotenství. Máme pouze jednu skutkovou podstatu. Velmi obtížně se rozlišovalo, kdy je tento zásah činěn se souhlasem matky a kdy bez souhlasu matky. A právě toto má například rozlišit to, že budeme mít několik úprav nedovoleného přerušení těhotenství. V praxi další problém - žena, která byla celý život tyranizována svým manželem, se jednoho dne odhodlala a manžela zavraždila. Samozřejmě, je to trestný čin, nelze takovéto jednání prominout. Ale je to stejně závažné jako vražda? Chladnokrevná vražda? Pokud někdo někoho zavraždí, resp. usmrtí na základě důsledku předchozího zavrženíhodného jednání poškozeného, tak by na to soud měl vzít zřetel. Proto rozlišujeme klasickou vraždu a zabití. Další věc, která modernizuje české trestní právo.

Českému trestnímu právu chybí dostatečná ochrana autorských práv. Autorská práva bohužel v Čechách příliš nechráníme. Proto nová skutková podstata - padělání a napodobení díla výtvarného umění.

A mohl bych takto hovořit dále. Posilujeme ochranu zvířat jako takových. Zavádíme nový trestný čin zanedbání péče o zvíře z nedbalosti. To znamená pokud někdo takto zanedbá péči o zvířata z nedbalosti a má-li to hrůzné následky pro tato zvířata, mělo by takové jednání být trestným činem. Doplňujeme nebezpečné pronásledování, tzv. stalking. Myslím si, že je třeba, aby jednání, kdy někdo někomu vyhrožuje ublížením na zdraví a pronásleduje jej, bylo trestným činem. A takto bych mohl, dámy a pánové, jmenovat další a další změny, zpřesnění a úpravy, které jsou ve zvláštní části trestního zákoníku obsaženy.

Dámy a pánové, já zde nechci dlouze hovořit. Chci pouze konstatovat na závěr svého úvodního slova, že jsem přesvědčen po šesti letech, co připravujeme novou trestní rekodifikaci - připravovali jsme ji i v minulém volebním období, kdy jsem byl zpravodajem tohoto tisku -, že Česká republika potřebuje moderní trestní právo, které bude lépe chránit zájmy našich občanů, lépe bude chránit jejich životy, zdraví, čest a majetky. Dnes máme šanci toto učinit. Dnes máme šanci podpořit nový trestní zákoník. A já vás o to prosím. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP