(16.20 hodin)
(pokračuje Sobotka)

To znamená, že Mirek Topolánek a Miroslav Kalousek po více než roce se snaží změnit vlastní návrh, který tady ve Sněmovně proválcovali většinou jednoho hlasu v srpnu roku 2007.

Já nechci obviňovat Mirka Topolánka, pana premiéra, že snad ten návrh napsal. Ten návrh byl sepsán na Ministerstvu financí na základě pokynů ministra financí Miroslava Kalouska. Já myslím, že by stálo za to, aby se k tomu oba aktéři v celé věci vyjádřili, v čem je tedy podle nich chyba, v čem podle nich nastal problém a proč po více než roce tady oni dva navrhují změnu něčeho, co tady prosazovali. A já myslím, že ani jeden z nich se nemůže vymlouvat na to, že nevěděli, co se děje.

Já jsem 15. srpna 2007 v této Poslanecké sněmovně vystoupil, ten důkaz je jednoznačný, je tady záznam stena z téhož dne, a já jsem v tom svém vystoupení upozornil jak pana ministra financí, tak předsedu vlády na to, že v důsledku přijetí jejich pozměňujícího návrhu dojde v roce 2009 k paradoxu, v rámci kterého se meziročně zvýší daňové zatížení některých, zejména nízkopříjmových skupin. Na toto jsem pana premiéra upozornil 15. srpna 2007. Na toto jsem upozornil pana ministra financí zde, na tomto místě 15. srpna 2007.

Jaká byla reakce ze strany předsedy vlády a vládní koalice? Žádná! Vládní koalice většinou jednoho hlasu tady prosadila svoji představu o změně zákona o dani z příjmů. A trvalo to potom déle než půl roku, než vláda vygenerovala novelu, kterou sem postoupila. Ačkoli se dnes aktéři této kauzy a oba dva hlavní viníci, Mirek Topolánek i pan Miroslav Kalousek, tváří, jako že s tím nemají nic společného a že se snaží od 1. ledna celou věc napravit, já té snaze nevěřím ani trochu.

V srpnu letošního roku jsme se tady všichni sešli. Všichni, jak tady sedíme, jsme se tady sešli v srpnu na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny. Ta mimořádná schůze Poslanecké sněmovny byla svolána na žádost vládní koalice. Program této schůze byl schválen. A co byste řekli: Byla tam tato novela zákona o dani z příjmů? Nebyla. Já se ptám: Proč, když nyní na nás apeluje ministr financí a předseda vlády, abychom schválili tuto nepovedenou novelu nepovedené daňové reformy, proč nezařadili na program mimořádné schůze v srpnu letošního roku první čtení tohoto zákona! Vždyť ten zákon by měl začít platit od 1. ledna příštího roku. Kdyby měli upřímnou snahu takovouto novelu ještě v letošním roce prosadit, tak měli tento návrh zařadit na program mimořádné schůze v srpnu. Ale to se nestalo.

Jak potom mám věřit tomu, že ta snaha vlády je skutečně míněna vážně. No, není. Samozřejmě že není. Protože kdyby ta novela byla schválena, tak vlastně Ministerstvo financí musí uznat chybu. Musí uznat to, že to Ministerstvo financí přehnalo se snižováním slev na daních. Ten problém byl skutečně identifikován už v srpnu 2007. Tím, jak se Ministerstvo financí pokusilo snížit sazbu daně na 12,5 %, tak současně také snížilo základní slevy na dani. Ale ten propočet byl chybný. Byl chybný v tom, že negativně dopadá na středněpříjmové skupiny.

Já myslím, že je dobré, abychom si ten příběh připomněli, aby bylo jasné, kdo jsou viníci, kdo je autorem této daňové novely, kdo může za to, jaký máme v současné době v České republice zmatek v daňové legislativě.

Chtěl bych říci i za sociální demokraty: My pro tuto novelu rozhodně hlasovat nebudeme. My nechceme schválením této novely potvrdit ten nespravedlivý přesun daňového zatížení. Vy jste se zachovali velmi nepoctivě vůči lidem se středními a nízkými příjmy, vůči lidem, kteří financují tento stát skrze své daně, ať už ze závislé činnosti nebo podnikání. Vy jste prostě jednostranně na ně naložili rozsáhlou daňovou zátěž v podobě nepřímých daní a ulevili jste jen těm nejbohatším. To není spravedlivá věc a to není něco, co by sociální demokracie chtěla potvrdit schvalováním jakékoli záplatované novely, kterou teď máme na stole.

My jsme připraveni v případě volebního úspěchu, pokud v této Poslanecké sněmovně budeme mít větší množství hlasů, než máme dnes, zrušit váš systém jedné sazby ze superhrubé mzdy. Já jsem přesvědčen o tom, že pokud sociální demokracie získá důvěru voličů, tak 1. ledna 2011 tady už žádný váš systém jedné sazby ze superhrubé mzdy nebude. My jsme připraveni posílit daňovou progresi. Nejsme připraveni hlasovat pro tuto vaši novelu. Tato novela nebude mít dlouhého trvání, i kdyby byla schválena. My jsme připraveni změnit daňový systém, posílit v rámci daňového systému spravedlnost a posílit v rámci daňového systému solidaritu.

My jsme také dlouho zvažovali, jestli není možné na půdě této Poslanecké sněmovny vylepšit tuto novelu tak, abychom ji otočili k větší daňové progresi pro nejvyšší příjmové kategorie, k větší spravedlnosti. Já myslím, že taková úvaha byla namístě. Bohužel v současné době není v Poslanecké sněmovně většina, která by garantovala, že to dopadne pro středně- a nízkopříjmové kategorie obyvatel dobře. My jsme v tuto chvíli nechtěli riskovat předkládání pozměňujících návrhů, protože zde není dostatečné množství hlasů, které by garantovalo přijetí takovýchto návrhů. Proto sociální demokraté už poctivě při prvním čtení tohoto návrhu zákona řekli, že takovouto novelu nepodpoří a my jako sociální demokraté ve třetím čtení návrhu zákona pro tento zákon hlasovat nebudeme. (Potlesk z míst ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji a poslanci Bohuslavu Sobotkovi. S faktickou poznámkou se přihlásil ministr financí Miroslav Kalousek. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Budu velice stručný, protože ten problém je velice stručný. "Již v srpnu 2007 upozorňoval jsem na to do tohoto mikrofonu," hřmělo teď od mého předřečníka. Mně to silně připomínalo citát klasika: "Již před válkou hovořil jsem o tom s naším okresním hejtmanem."

Ten problém je přece mimořádně jednoduchý. Jsme teď na začátku prosince 2008. Schválení této novely přinese snížení daňové zátěže všem a zachová stávající míru progrese. Stávající právní stav, nebude-li schválena tato novela, sice sníží daňovou zátěž celkově, ale zdaleka ji nesníží všem a přinese snížení stávající míry progrese nebo solidarity.

Vy máte plné právo pro to nehlasovat. Nicméně pak nemůžete tvrdit, že nejste spoluzodpovědni za to, co se stane. Protože vaše spoluodpovědnost bude spočívat v tom, že odmítnete tuto novelu, která by měla tyto důsledky!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi. Pane zpravodaji - máte přednostní právo, ptám se, řádná přihláška, nebo faktická? Řádná. Prosím, hovořte.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo. I kdyby tato novela nebyla přijata touto Poslaneckou sněmovnou, tak platí právní stav, který prosadila dvojice mužů, která prosazuje tuto novelu. Tak to prostě je. Platí stav, pro který sociální demokraté nehlasovali. Vy nás s tím stavem nemůžete spojit. Pro něj tady hlasovala většina vládní koalice obohacená o několik přeběhlíků. To je vaše právní úprava. Za naší vlády příjmy těchto lidí byly zdaňovány 12 procenty, ne 23 procenty! Příjmy těchto lidí byly zdaňovány 19 procenty, ne 23 procenty. Kdyby platil právní stav, který hájila sociální demokracie, tak tady tento problém nebyl! Nebyl by tady návrh prosazený předsedou vlády. Pan předseda vlády je podepsaný pod tím pozměňujícím návrhem. Pan předseda vlády je osobně podepsaný pod právním stavem, který platí nyní. Pan předseda vlády je ten viník, který je odpovědný za případné zvýšení daňového zatížení v příštím roce!

***




Přihlásit/registrovat se do ISP