(17.00 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Uvědomme si, že k tomu výpadku daňových příjmů dojde v roce 2010, 2011 a tato vláda s vysokou pravděpodobností skončí v létě roku 2010, pokud nebudou předčasné volby. To znamená, že účet už tato vláda platit ani řešit nebude. Účet bude řešit vláda, která zde bude v letech 2011, 2012 a dalších. Toto je obrovský útok na stabilitu veřejných rozpočtů.

Ptám se pana premiéra i pana ministra financí: Jak chcete obhájit konvergenční program, který jste docela nedávno poslali Evropské komisi, kde tvrdíte, že deficit veřejných rozpočtů v příštím roce, v roce 2010 bude 1,2 % hrubého domácího produktu? Myslím, že zde není možné pod záminkou tzv. reakce na finanční krizi provádět opatření, která zcela podlomí stabilitu veřejných rozpočtů. Myslím, že by si naše vláda měla vzít příklad z německé vlády, z kancléřky paní Merkelové, která odmítla takovéto populistické daňové návrhy vzhledem k tomu, že jejich efektivita a přínos pro stabilizaci ekonomiky jsou velmi sporné a nejsou potvrzené.

Myslím, že není možné po diskusi, kterou jsme zde dnes absolvovali při projednávání návrhu zákona o státním rozpočtu, aby ministr financí nehnul brvou při předložení daňového návrhu na poslední chvíli v druhé rozpravě, který připraví veřejné rozpočty - a záměrně říkám veřejné rozpočty, protože to se týká nejen státu, ale to se týká také obcí - o 30 miliard korun, o 1 % hrubého domácího produktu. Víte, tady se nedá počítat s efektem, o kterém hovořil pan poslanec Doktor. Když ekonomika roste, jak rostla za našich vlád, my když jsme o něco snížili daň z příjmu právnických osob, růst ekonomiky výrazným způsobem vylepšil onu bilanci. To se nedá očekávat. Vy sice tvrdíte, že příští rok ekonomika poroste o 4,8 %, to si můžeme přečíst v návrhu zákona o státním rozpočtu, ale ani ti největší optimisté nepředpokládají, že v roce 2010 česká ekonomika zrychlí způsobem, jaký jsme tady zažívali v letech 2002 až 2007. To se prostě nestane, to je velmi málo pravděpodobné. Škody pro veřejné rozpočty mohou být napáchány velmi značné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zeptám se, pane ministře, jestli pan kolega to míní jako faktickou poznámku, aby se dostal ke slovu. Takže řádná do rozpravy. Nyní pan ministr s přednostním právem.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Pane předsedo Sobotko, my dva spolu a s námi naši kolegové jsme během tří let snížili daň z příjmu právnických osob z 31 na 24 %. Tedy o sedm bodů. Nevím, proč se tak děsíte toho, když stávající vláda navazuje na vaši dobrou tradici a netváří se nijak negativně k návrhu, který zde padl, že v tomto trendu by se mělo pokračovat, že s jistou prolongací a legisvakancí od 1. 1. 2010 by se tato daň měla snížit ještě o další čtyři body. To je pořád stále méně než interval, který jsme my spolu, rameno vedle ramene, prosadili.

Když jste se odvolával na německou vládu a na paní kancléřku Merkelovou - německá vláda schválila záchranný balíček ve výši zhruba 0,9 % hrubého domácího produktu Spolkové republiky Německo, což je obrovský objem, a i relativně to není objem nijak větší než to, co navrhl pan poslanec Doktor u daně z příjmu právnických osob.

Včera i dnes jsem tady čelil vaší kritice, že vláda nepřipravuje zemi na finanční krizi, že není dostatečně aktivní vůči fiskálním impulsům. Já si stále ještě myslím, že dokud růst je nějakým způsobem uspokojivý, tak nepromyšlené fiskální impulsy na výdajové straně rozpočtu - protože vy jste mluvili zásadně vždy o výdajových impulsech - nejsou ničím jiným než rozpočtovou ztrátou, popř. nabídkou nějaké velké průmyslové lobby.

To, co je absolutně poctivé a fér, a já nikoho nenutím, aby pro to hlasoval, je snížení plošné odvodové zátěže všem, těm malým i těm velkým, prostě pomoci odvodovou zátěží zvýšit její konkurenceschopnost, což je konkrétní reakce na finanční krizi. Protože o co jiného jde v krizi? O konkurenceschopnost českých podniků. Ty české podniky totiž zaměstnávají občany. Nám jde o růst zaměstnanosti. Toto je nepochybně fiskální impuls, o kterém, byť je to obtížně měřitelné, nelze pochybovat, že je impulsem, který jde ve prospěch růstu a zaměstnanosti, popř. kompenzace poklesu růstu a vzrůstu zaměstnanosti.

K vašemu vyděšení nad až třicetiprocentním propadem příjmů chci opakovat, že právě proto mluvíme o roce 2010, protože do té doby snad budou pokračovat reformy na výdajové straně rozpočtu a stát nebude tak nehospodárný ve svých výdajích.

Teď drobnou poznámku. Ve vší úctě, jak vás mám rád jako mladšího kolegu - kde berete tu drzost, vy, který jste v roce 2002 navrhl deficit ve výši 150 miliard korun! Vždyť si to všichni pamatujeme! Potom tato Sněmovna ho účetně snížila na 110 miliard, ale váš první rozpočet, váš první roupočet, pane předsedo, můj milý kolego, navrhoval deficit 150 miliard korun! To byl vás první vstup do vaší funkce ministra financí. Kde proboha berete dnes tu drzost kritizovat návrhy na deficity 38 miliard a fiskální politiku, která sníží příjmy a možná ten deficit o pár miliard zvýší! (Potlesk z řad koalice.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: S faktickou poznámkou pan poslanec Paroubek, potom řádně přihlášený pan poslanec Doktor. Připomínám, že jsme v podrobné rozpravě, ale jsem tolerance sama.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, tady padají silná slova na adresu mého kolegy Sobotky - drzost a já nevím, co všechno jsem slyšel. Pak jsem slyšel z úst pana ministra financí něco o rozpočtu roku 2003. Ale přece vy jako tehdejší předseda rozpočtového výboru jste musel vědět, že z těch 150 miliard, nebo kolik to bylo peněz, zhruba polovina šlo na sanaci povodňových škod.

Musím říci jako předseda sociální demokracie, že návrh poslance Doktora, a to říkám s plnou vážností, považuji za neodpovědný a cynický, který připraví státní kasu v roce 2010 zcela nepochopitelně o 30 miliard korun! Je to nezodpovědný a cynický návrh! (Potlesk z řad opozice.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan poslanec Doktor se dostane ke slovu samozřejmě až po vyčerpání přihlášek. Pan ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já se omlouvám za svoji sloní paměť, pane předsedo, ale z těch 150 miliard tehdejšího deficitu činily následky povodňových škod 16 miliard korun. Pokud 16 miliard korun (ohlas) - jsem připraven to kdykoli doložit. Pokud 16 miliard korun pokládáte za více než polovinu, myslím, že jsme se dostali k jádru fiskální politiky sociální demokracie. (Smích, potlesk z řad koalice.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě s faktickou poznámkou pan poslanec Paroubek.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Víte, pan ministr tady citoval před chvílí Josefa Švejka. Řeknu jenom jedno také z Josefa Švejka: Smějíce se vlastní hlouposti.

Teď ještě k povodňovým škodám. Já jsem v té době byl na pražské radnici, pane ministře financí. Dělal jsem náměstka primátora pro finance. Povodňové škody jenom na pražské radnici, které jsme sanovali z městského rozpočtu, stály 16 miliard korun. Neříkejte mi takové hlouposti.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní řádně přihlášený pan poslanec Michal Doktor. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP