(18.50 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji, pane zpravodaji. Nyní s přednostním právem pan předseda klubu KSČM, ale až v otevřené obecné rozpravě. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Jenom velice krátce, pane předsedající. Já bych rád reagoval na výzvu pana ministra. Nemůžeme odvolat, co jsme neslíbili, a splnit, co jsme neodvolali. My jsme prostě to veto nedali, takže ani nemůžeme zvažovat jeho stažení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji. V rozpravě pan poslanec Petr Braný jako první. Prosím, pane poslanče.

Poslanec Petr Braný: Děkuji za slovo a budu velmi stručný, abych se vešel do limitu a ještě dal prostor pro další případné diskuse. Za prvé poznámku. Z tohoto fondu bylo, jak se říká, touto Sněmovnou slíbeno a rozhodnuto už kdekomu. A pamatuji i v minulém vládním období, kdy ministr, myslím, Škromach podporoval domovy důchodců, tak jsme tam na 3 mld. udělali usnesení. Ale pan ministr Sobotka byl jiného, ráznějšího řešení, měl několik variant - ekologická zátěž zvítězila, jestli si pamatuji. Teď tady máme zase problematiku zdravotnictví. Tam je čekatelů mnoho. Pan ministr zdravotnictví rozvedl, kterých zařízení se to v podstatě týká, ono by se dalo hovořit ještě o dalších, ale zde je to otázka nejenom rozpočtu, ale samozřejmě investiční politiky Ministerstva zdravotnictví a všeho, co s tím souvisí.

A proto si myslím, že tuto věc by měl posoudit nejenom rozpočtový výbor, ale i výbor, který řeší problematiku zdravotnictví. Takže dávám i panu místopředsedovi návrh, aby se to zařadilo i do tohoto výboru, s tím, že realizace uvedených částek, nevím, jak je dalece v souladu s politikou Ministerstva zdravotnictví a státu v této oblasti, a proto by to mělo být projednáno i tam. Z hlediska rozpočtu se budeme bavit o posloupnosti usnesení a věřím, že při projednávání ve výboru rozpočtovém bude i doloženo, kam všude jsme udělali doporučující usnesení, kde by se toto mělo promítnout a řešit prostředky z Fondu národního majetku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Petru Branému. Nyní pan poslanec Fiala. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, navrhuji zkrácení lhůty na projednávání na pět dnů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji panu poslanci Fialovi. Kdo další v obecné rozpravě? Pan poslanec Ludvík Hovorka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych chtěl jenom poprosit, jestli bychom mohli dostat aspoň nějakou hrubou informaci o tom, jak ty 3 mld. mají být využity na jednotlivé akce, které jsou popsány v té stručné důvodové zprávě. To znamená kolik na kterou akci se přibližně uvažuje a kdo tedy bude rozhodovat o tom, kolik na kterou akci bude nakonec určeno prostředků. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Ludvíku Hovorkovi. Do obecné rozpravy pan ministr financí Miroslav Kalousek. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já bych rád ujistil ctěnou Poslaneckou sněmovnu, že pokud tento zákon bude odsouhlasen, a já to vřele doporučuji, tak to neznamená rozhodnutí, že musíme za každou cenu někam narvat 3 mld. a ani o korunu méně, že tím se jenom otevírá možnost - možnost zdůrazňuji, nikoli povinnost, ale možnost financovat tyto strategické investice ve prospěch pacientů celé České republiky do, ještě jednou opakuji, do tohoto objemu. Pokud nebudou žádné privatizační příjmy a nebudou žádné privatizační prostředky, jak třeba pan poslanec Hovorka by si přál, protože nechce privatizovat nic, tak se samozřejmě nedá dát jedna jediná koruna do těchto strategických zdravotnických investic, protože když nejsou privatizační příjmy, tak nemohou být ani výdaje z privatizačních příjmů. To dá rozum. Nicméně je velmi efektivní, aby tento zákon umožnil v případě, že přece jenom nějaké privatizační příjmy budou, aby šly do toho, co pokládá vláda za prioritu. A vláda zdraví občanů České republiky za prioritu pokládá.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě v obecné rozpravě pan zpravodaj Václav Votava. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Pane místopředsedo, já si též myslím jako pan kolega Hovorka, že bychom měli dostat informaci, kolik na jakou akci v jednotlivých letech těch prostředků půjde. Já si myslím, že i pro to rozhodování je to docela závažná informace.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Někdo další do obecné rozpravy? Ještě pan ministr financí. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Když na tom budete trvat, tak my vám samozřejmě různé varianty můžeme zpracovat. Jenom upozorňuji, že hlasujeme o zákonu, který říká, že z privatizačních příjmů je možno hradit např. ekologické závazky. Tato Sněmovna nikdy nechtěla vědět, jak se předpokládá cash flow hrazení ekologických závazků během jednotlivých let, už jenom proto, že by se to velmi obtížně dalo, protože my samozřejmě nevíme, jaké bude cash flow privatizačních příjmů. Ne vždycky se všechno podaří dobře prodat. Když se něco dobře prodá, na těch účtech jsou prostředky, tak je možné dělat ekologické asanace. Když tam ty peníze nejsou, tak to nejde. Například je možné, a to tato Sněmovna schválila rovněž zákonem, že z těchto prostředků je možné financovat rekonstrukci národního kulturního pokladu, což je Národní muzeum, což je rekonstrukce Klementina, ale už to např. není výstavba nové knihovny, jak se někdo mnoho měsíců mylně domníval, to ten zákon neumožňuje. A rovněž nikdy tato Sněmovna nechtěla vědět podrobné cash flow financování podrobné rekonstrukce národního kulturního pokladu z těchto prostředků, už jenom proto ne, že nelze zcela odpovědně říct, kolik privatizačních příjmů tam nateče. Já jsem např. v tomto roce vykešoval 34 mld. z akcií ČEZ. Kdyby nepřišla finanční krize, vykešoval jsem 50. Samozřejmě, že když přišla finanční krize a já jsem přestal prodávat akcie ČEZ za úchvatnou cenu průměr 1250 a spadlo to na 680, tak bych musel být na hlavu padlý, abych prodával. Prostě jsem ten prodej zastavil, čekám, až přejde finanční krize, abych státní majetek zhodnotil co nejlépe. Proto některé výdaje z privatizačních příjmů nemohou být realizovány.

My nehlasujeme o ničem jiném než o teoretické možnosti, že budeme-li mít peníze z privatizačních příjmů, tak zainvestujeme, tak zainvestujeme do těchto nemocnic. O ničem jiném nehlasujeme. Najednou prostě -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane ministře, já jsem trpělivost sama, ale vy sám riskujete, že to neprojde. My jsme nehlasovali, že můžeme hlasovat po 19. hodině, a zákon o jednacím řádu je docela striktní. Takže jestli chcete dokončit tento bod, tak prosím, mírněte se ve svých vystoupeních.

Já se ptám: chce ještě někdo v obecné rozpravě? Není tomu tak, obecnou rozpravu končím. Je zájem o závěrečné slovo? Není zájem o závěrečné slovo.

V rozpravě padl návrh, abychom zkrátili lhůtu k projednání na pět dnů. Nejdříve budeme hlasovat o návrhu na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat k projednání rozpočtovému výboru, v rozpravě padl návrh na výbor zdravotní. Nejdříve rozhodneme o výboru rozpočtovém.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro výbor rozpočtový? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 25 z přítomných 138 pro 132. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP