(14.10 hodin)
(pokračuje Vlček)

Ústavněprávní výbor a zahraniční výbor se tímto návrhem znovu zabývaly. Usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 407/5 a 407/6.

Prosím, aby se slova ujala zpravodajka ústavněprávního výboru paní poslankyně Eva Dundáčková - která je ale omluvena, proto prosím Marka Bendu. Nechám o tom pak hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s výměnou zpravodajů, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 4 z přítomných 195 poslankyň a poslanců pro návrh 176, proti nikdo. Konstatuji, že pan Marek Benda byl ustaven zpravodajem ústavněprávního výboru.

 

Prosím, pane poslanče, posaďte se.

Prosím, aby se ujal slova zpravodaj zahraničního výboru pan poslanec Hamáček - má-li zájem vystoupit. Má zájem vystoupit. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji, pane předsedo. Zahraniční výbor projednal tento tisk na své 33. schůzi a přijal usnesení, ve kterém přerušil projednávání tohoto tisku do 15. února. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Chce se k předloženému návrhu a k usnesení výboru vyjádřit zpravodaj výboru pro evropské záležitosti pan poslanec Jan Bauer? Nechce.

Nyní se budeme zabývat přerušenou rozpravou, budeme pokračovat v rozpravě. Do rozpravy se hlásí pan premiér a pan zpravodaj. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vracíme se znovu po přerušení k tisku, který by měl v Poslanecké sněmovně naplnit ratifikaci tzv. Lisabonské smlouvy. Jsem velmi rád, že v mezidobí, které jsme si nechali na jednání, se práce pohnula a oba týmy, jak v Senátu, tak v Poslanecké sněmovně, ve věci vázaného mandátu došly k nějakému závěru. Myslím si, že je to jediná věc, která v této chvíli brání tomu, abychom o věci mohli dnes hlasovat. Budu doporučovat - a doufám, že si to někdo vezme za své - abychom bez toho, že bychom to politicky zneužívali, přesunuli tento bod na závěrečné hlasování, kdy budeme schopni současně hlasovat o změně jednacího řádu Poslanecké sněmovny, případně Senátu, nebo tzv. stykovém zákoně, který máme na pořadu schůze a který zavede vázaný mandát vlády. Tento instrument, na kterém jsme se doufám shodli, bychom měli do našeho právního řádu zavést tak, abychom vázali rozhodnutí vlády v případě přesunu kompetencí rozhodnutím Poslanecké sněmovny a Senátu.

Nemám v této věci nic dalšího. Chtěl bych zdvořile požádat o to, abychom přesunuli hlasování poté, kdy budeme mít tuto dohodu se Senátem učiněnu a kdy tým, který na tom pracuje, to je pan profesor Jičínský, pan poslanec Benda a další, tuto práci ukončí.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí pan zpravodaj Benda, poté pan místopředseda Zaorálek. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedo, vážené dámy a pánové, pouze na ujasnění. Zpravodajem tisku je pan poslanec Hamáček jako zpravodaj zahraničního výboru. Měl by sedět tady. Já jsem pouze zaskočil za nepřítomnou zpravodajku ústavněprávního výboru. Mým jediným cílem a přáním bylo sdělit vám usnesení ústavněprávního výboru, jinak neaspiruji na to, být zpravodajem tohoto tisku.

Ústavněprávní výbor na základě žádosti zahraničního výboru, který se na nás obrátil s tím, abychom připravili a předložili Sněmovně k projednání novelu jednacího řádu, která by umožnila některé procedury, které předpokládá Lisabonská smlouva projednávat řádně ve Sněmovně, přerušil své jednání do 15. února t. r. s tím, že požádal předsedy jednotlivých poslaneckých klubů, aby se vyjádřili k novele jednacího řádu, aby ji bylo možné v průběhu příštího týdne - a možná po dohodě se Senátem i novelu jednacího řádu Senátu - předložit Sněmovně, požádat vládu o její urychlené projednání, tak abychom ji byli schopni koncem února v rámci jednoho čtení v konsensu všech politických stran v Poslanecké sněmovně schválit. Abychom měli zajištěno, že pokud bude platit Lisabonská smlouva, tak jsme schopni její možnosti, které dává národním parlamentům, řádně naplnit.

Tolik usnesení ústavněprávního výboru.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP