(17.20 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu místopředsedovi. Faktická poznámka. Pardon, ještě s faktickou poznámkou se hlásí pan kolega Jičínský. Nevím, jestli pan místopředseda Zaorálek se hlásí s faktickou, či s řádnou, čili přednost má faktická. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní místopředsedkyně, jenom faktickou poznámku k tomu, co říkal pan místopředseda Filip. Nebudu mluvit o referendu, o tom budeme mluvit speciálně, až bude tento bod na programu. Jenom bych mu chtěl připomenout jednu věc. Evropa nemá evropský lid, dosud jsme této kategorie politické úrovně nedosáhli, proto se také nemůžeme srovnávat s Amerikou. Nemáme federaci, máme velmi unikátní společenství států.

Já bych chtěl kolegům připomenout, protože dlouhodobě vývoj Evropské unie sleduji, že už v době, když se rozšiřovala ze šesti na devět, byly výhrady k tomu, jak je institucionálně uspořádána, že institucionální uspořádání potřebuje zpřesnění, aby mohla fungovat. Vzpomeňte si, když se jednalo o rozšíření, první fáze rozšíření měla být o Českou republiku, Maďarsko a Slovinsko, a protože nebylo možno obejít Polsko, tak o Polsko. O rozšíření o těch dvanáct vůbec nebyla řeč.

V Evropské unii byl velký spor, zda prohlubovat, nebo rozšiřovat. Formuloval to Mitterrand. Zvítězila představa velkého rozšíření, ale toto rozšíření nebylo institucionálně zvládnuto. Byl to pokus udělat onu Ústavu pro Evropu, který neprošel, nebudu teď o těch problémech dál hovořit. A teď je jistý pokus aspoň v určité podobě dát pevnější institucionální uspořádání prostřednictví Lisabonské smlouvy. Můžeme to samozřejmě odmítnout. Já neříkám, že to, co říká kolega Filip, nemá žádnou racionalitu. Můžeme Evropské unii vytýkat, že je málo sociální. To je pravda. To byly zřejmě i důvody, proč Ústavu pro Evropu v referendu ve Francii odmítli a proč levicová frakce má k tomu odpor. Ale otázka je, že negativní postoj k dosavadní (upozornění na čas) Evropské unii znamená její rozvolňování, což v současné mezinárodní situaci, kdy na obzoru je vzestup Indie a Číny, znamená odsouvání Evropy do pozadí.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní řádná přihláška. S přednostním právem pan místopředseda Lubomír Zaorálek. Po něm zde mám ještě další čtyři přihlášky.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Milý kolego, poslanče Zdeňku Jičínský, to je pěkné, že tady tak mezi sebou diskutujeme my, převážně opoziční poslanci. Vášnivě debatujeme jeden opoziční kout s druhým opozičním koutem, co přesně si o té Lisabonské smlouvě máme myslet. Nezlobte se, mně připadá celý ten půdorys debaty trochu křivý. Mně vrtá v hlavě jiná věc. Mně vrtá v hlavě, o čem přemýšlí náš milý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, když poslouchá tuto debatu o Lisabonské smlouvě, klíčovém to bodě současně zahraniční politiky. Pro celou zem to je evidentně prestižní záležitost.

Pane ministře, nebude úspěšného českého předsednictví, pokud se nedokážeme vypořádat regulérně s Lisabonskou smlouvou, neb připomínám, jak jsem dneska řekl už jednou, už jsme se k tomu zavázali. Nebude úspěšného předsednictví.

Pan premiér, ten už to dnes ode mě slyšel. Ten to nějak moc nepřijímá, tak bych mu rád něco řekl. Skoro osobně, i když takhle nesmím, tak to bude osobní. Autorita politika závisí na jeho schopnosti přesvědčit například členy své politické strany o tom, že má pravdu a že něco prosazuje. Tohle musí politik obhájit. Tohle je základ jeho autority, nevím o ničem jiném. Mohu vám říci spoustu příkladů od Blaira a jiných, kteří se dokázali ve své straně vášnivě o něco bít, hájit, prosadit to, proto se stali politiky. Mně to připadá dneska tady legrační, jak my opoziční politici tady přesvědčujeme o tom, že by stálo za to schválit Lisabonskou smlouvu.

Pane premiére, nevadí vám, že tady vystoupil poslanec ODS poměrně s docela popleteným názorem na Lisabonskou smlouvu? Proč mu to mám já vysvětlovat, že americká ústava je něco jiného než Lisabonská smlouva? Já jsem to udělal s chutí, ale pak jsem si říkal, proč to dělám. Kde je pan premiér? Ten to přece ve svém klubu s autoritou, kterou má po kongresu, měl už dávno vysvětlit. Proč je tady tolik nesmyslů o Lisabonské smlouvě? Jak to, že jste je už dávno nevymetli?

Já poslouchám každý týden nějaký nesmysl z koaličních řad o tom, že Lisabonská smlouva je začátek čtvrté říše, nebo o tom, že to je nová kvalita. Máme tady právní rozbory, že to není pravda.

Pane premiére, vám je to jedno? On mi říká zezadu, že to je jedno. Teď chápu, že se Evropa třese strachy. My máme premiéra, který předsedá Evropské unii, je premiérem země, která poslední nemá vyřešenu, ratifikovánu, zodpovězenu otázku Lisabonské smlouvy, a jemu to je jedno! Dokonce to tady na mě houká zezadu, že je mu to jedno. (Veselost v sále.) Bojte se ve Francii, v Německu, v Itálii, třeste se, tomuhle premiérovi je to jedno! Dokonce to ve Sněmovně na nás vykřikuje.

My se staráme, my tady dneska děláme scény, vysvětlujeme si, proč je třeba to schválit, dokonce se to snažíme vašim poslancům vysvětlit, pane premiére. Když jste tady nebyl, tak jsem vaším členům ODS vysvětloval, jak to je. Nechápu, proč jste to sám dříve neudělal. Já se tady snažím - a vy mi řeknete, že je to jedno. Tak, proboha, pojďme domů! Komu na tom má záležet? Vy jste to podepsal, my se snažíme, dohodněme se, jak to je! Rozumíte, bez vás to bohužel nejde. (Veselost v sále.)

Vy tvrdíte, že máte na to, postavit se do čela vlády, vy tvrdíte, že dokonce máte na to, postavit se do čela celé Evropy, tak podle toho jednejte.

Opakuji: Autorita politika je podle toho, jak prosadí to, co podepsal, to, za co se postavil. Jinak se nezlobte, ale pak nejste politik ani pro tuto zemi, ani pro Evropu! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní se hlásí o slovo předseda vlády Mirek Topolánek.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já nechci komentovat vystoupení, která tady probíhají. Po demagogii přišly komediální výstupy. Už jsme si na to tady zvykli.

Já jsem Lisabonskou smlouvu podepsal. Měl jsem na to mandát od vlády a za tím podpisem stojím. Musím říct, že za bolševiků nás nutili nejenom, abychom drželi pusu, ale abychom jásavě režim chválili. Já doufám, Lubomíre Zaorálku, že po mně nechceš, abych tady jásavě vykřikoval, jak je Lisabonská smlouva skvělá. Já pro ni dokonce budu hlasovat! A dokonce o tom přesvědčuji i své kolegy. Tak z toho tady nedělej komedii! (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl předseda vlády. Nyní prosím paní kolegyni Helenu Mallotovou. Po ní je přihlášen… Faktická poznámka pan kolega Jičínský. Pan místopředseda Zaorálek má faktickou poznámku?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já bych se chtěl ohradit proti tomu -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ne, já se ptám, zda chcete fakticky. (Fakticky.) Faktická poznámka. Prosím tedy, máte faktickou poznámku.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já bych se chtěl ohradit proti tomu, že to je komedie. Za to se omlouvám. Pokud to takto vyznělo, tak to rozhodně nebylo míněno vůbec komicky. Já to myslím úplně vážně.

Mně se nelíbí, pane premiére, že vy ztotožňuje toto projednávání se socialismem. Socialismus, ta trapná loutkohra, nemá nic společného s tím, jak se vyjednávala tato smlouva v Evropě. Brusel nemá nic společného s Moskvou. To je naprosto nesrovnatelné. My jsme se léta účastnili toho procesu. Vy jste jako premiér mohl do toho stokrát vstoupit. Taky jste do toho vstupovali. Nesrovnávejte to se socialismem! Já odmítám srovnání Evropské unie se socialismem, který jsme tu žili před rokem 1989! Na tom nic komického není. Já si myslím, že jestli nevezmete vážně to, že dneska nejsme v socialismu, ale že jsme v demokratických poměrech a podle toho znamená se také chovat, závazky a povinnosti jsou dneska opravdovými závazky, které jsme na sebe vzali jako občané svobodného a demokratického státu, na tom nic legračního není. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní prosím další faktická poznámka. Pan kolega Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Paní místopředsedkyně, bude velmi stručná. Pokud jsem informován z médií, tak pan předseda vlády v Bruselu v Evropském parlamentu se pokusil o vtip, který já osobně mohu chápat, protože odpovídá tomu, jak se u nás k určitým věcem chováme, když řekl, že tato Lisabonská smlouva je horší než ta, co dosud platí, a je lepší než každá příští. Já bych byl rád, kdyby pan premiér o tomto svém vtipu, který já v tomto směru akceptuji, přesvědčil poslance a senátory ODS. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní se můžeme vrátit, není-li žádná další faktická poznámka, k řádným přihláškám. Je jich tady přede mnou stále pět. První slovo dostane paní kolegyně Helena Mallotová, po ní je přihlášen pan poslanec Jan Schwippel.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP