(17.40 hodin)
(pokračuje Mallotová)

Přípustná by zřejmě nebyla ani předběžná otázka předložená soudem členského státu soudnímu dvoru EU týkající se posouzení slučitelnosti Benešových dekretů či aktů na nich založených s Listinou základních práv EU.

V současnosti platí, že pokud se soudní dvůr v rámci řízení o předběžné otázce zabývá ochranou základních práv a svobod, čl. VI odst. 2 Smlouvy o Evropské unii, činí tak vždy ve vztahu ke komunitárnímu právnímu aktu nebo v souvislosti s aplikací komunitárního práva. Stejný postup bude muset být zachován i v případě, že se Listina základních práv EU stane závazný právním instrumentem. Přitom, jak již bylo výše uvedeno, dekrety prezidenta republiky upravující poválečné majetkoprávní uspořádání ani akty československých orgánů přijaté na jejich základě nejsou uplatňováním práva unie.

Z všech těchto důvodů vyplývá, že Listina základních práv EU, která se po vstupu Lisabonské smlouvy v platnost stane právně závazným dokumentem, neumožní v žádném ohledu zpětně zpochybnit právní a majetkové vztahy vyplývající z československého zákonodárství z let 1940-1946, včetně dekretů prezidenta republiky, ani ujednání mezi Českou republikou a jinými evropskými státy, stejně jako dosavadní judikaturu evropských a vnitrostátních soudů, která tyto právní a majetkové otázky řeší, což má za cíl potvrdit formou prohlášení předkládaný návrh usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Doufám, že se tímto doprovodným usnesením budeme zabývat zodpovědně a že ho schválíme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Heleně Mallotové. Nyní zde mám dvě přihlášky s přednostním právem - pana ministra Cyrila Svobody a pana mistra Karla Schwarzenberga. Nevím, pánové, jak se domluvíte… Prosím, pan ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg má slovo jako první.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Vážená paní předsedající, vážené poslankyně a poslanci, doprovodné usnesení, které bylo zde navrženo, popravdě řečeno je zhruba tak nutné jako doprovodné prohlášení, že po vstupu v platnost Lisabonské smlouvy bude nadále po dešti mokro a v létě bude tepleji než v zimě, neboť jak správně bylo uvedeno, všechna ustanovení a pravidla Evropské unie potvrzují právní stav České republiky i ten, který jsme zdědili po Československu. Je tudíž naprosto zbytečné ještě jednou se vracet k minulosti, místo abychom se obrátili k budoucnosti a potvrdili to, co je naprosto jasné a srozumitelné, že to nezpochybnitelné.

Děkuji mnohokrát.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministru zahraničních věcí Karlu Schwarzenbergovi a nyní prosím pana ministra Cyrila Svobodu o slovo.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Cyril Svoboda Vážená paní místopředsedkyně, jsou jenom dva důvody, proč chci vystoupit. První důvod je, aby také zazněl hlas za KDU-ČSL. My jako strana nemáme problém tuto smlouvu ratifikovat kdykoliv - dneska, zítra, jsme připraveni kdykoliv, protože tento náš názor je formulován nejenom tím, že jsme se usnesli na sjezdu, ale je to též navíc potvrzeno i nálezem Ústavního soudu. Veškeré pochybnosti jsou rozptýleny. Tato smlouva je společné dílo 27 členských zemí. Nikdo nemůže být úplně spokojen. Já osobně si myslím, že ta smlouva nás neohrožuje. A jestliže se nebojí mnohem menší země, než je Česká republika, a obavy, které tady zaznívají, nejsou jejich obavami a v klidu tuto smlouvu ratifikovaly, proč bychom se měli bát my?

Za druhé, vůbec mi nevadí větší flexibilita rozhodování, protože to povede k větší efektivitě rozhodování. My pořád voláme po tom, že musíme mít šanci prosadit náš zájem, jako bychom neviděli, že totéž právo může žádat kdokoliv jiný v EU. Abychom se nedočkali, že náš dobrý zájem bude blokován nějakou jinou malou zemí, a my se budeme zlobit na tu malou zemi, že nám něco blokuje.

Nechci tady jít do hloubky tohoto textu, protože tady zaznělo velmi mnoho. Ale druhý důvod, proč vystupuji, protože bych jinak asi ani nevystoupil, je tato skutečnost: Prosím velmi vážně, abychom se nestrašili jakoukoliv revizí úpravy a právních vztahů vzniklých před naším vstupem do EU a před vznikem EU. Prosím, abychom žádná usnesení tohoto typu nepřijímali. Vypadáme opravdu bizarně, protože to bychom potom mohli říct, že EU se bude zabývat vztahy, které vznikly po Bílé hoře. Zkrátka EU se nemůže zabývat a nebude rozhodovat vztahy, které vznikly před vznikem této unie, a nebude upravovat vztahy, které se týkají našich občanů před naším vstupem do EU. Je to potvrzeno mnoha posudky, opírá se to o judikaturu Evropského soudního dvora a jakékoliv doprovodné usnesení možná pomůže ke schválení této smlouvy, ale navenek budeme vypadat jako země prapodivná. A ještě upozorňuji, že k čl. VI, který byl tady citován a týká se Listiny práv a svobod, máme samostatné prohlášení jako prohlášení, které je připojeno k textu revidované smlouvy, tedy Lisabonské smlouvy, a tento text nám schválila EU, tedy 27 členských zemí. Jestliže na to budeme ještě vršit nějaká jiná usnesení, budeme opravdu vypadat velmi prapodivně.

Já si vážím toho, že každý hledá důvod, proč tuto smlouvu schválit. Já chápu, že důvody mohou být velmi osobní, ale jenom chci, abychom konečně dostali odvahu a tuto smlouvu zratifikovali. Evropskou politiku dělají politici, ne smlouvy! Děkuji. (Hlasitý potlesk Jiřího Paroubka, posléze se přidalo několik dalších poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi Cyrilu Svobodovi. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Vítězslav Jandák. Má na tuto faktickou poznámku dvě minuty.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Děkuji, paní předsedající. Ale já jsem skutečně jak Alenka v říši divů. Nejprve tady vystoupila paní Jacquesová (vysloveno Žáková) a začala nadávat sociální demokracii. (Poznámka ministra Nečase.) Já jsem Čech, to "ová" používám, pane ministře. Promiňte. A začala nás poučovat o tom, jak brání sociální demokracie hlasování o Lisabonské smlouvě. Předtím několik minut řekl pan poslanec Hamáček a vyzval tuto ctnou a váženou Sněmovnu, abychom hlasovali. A teď přijde pan ministr, kterého si velmi vážím a mohu říct snad i jako přítele, a začne nás, tu levou stranu, poučovat o tom, co bychom všechno neměli.

Dívejte se doprava a řešte to v té vaší trojkoalici a nechte nás na pokoji! My jsme připraveni hlasovat a ratifikovat tuto smlouvu! Tam se dívejte, pane ministře! (Ukazuje doprava. Pobavení a potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla faktická poznámka pana poslance Jandáka a vrátíme se k řádným přihláškám, kterých je opět v tuto chvíli pět. První přihláška patří panu poslanci Janu Schwippelovi, po něm bude hovořit pan kolega Aleš Rádl.

 

Poslanec Jan Schwippel: Vážené dámy a pánové, já se omezím ve svém vystoupení na několik poznámek, které budou mít povahu poznámek faktických k tomu, co tady zaznělo.

Hned první k panu ministrovi. Rozdíl mezi ČR a Polskem a Británií je v tom, že ČR si vyjednala pouze právně nezávazné prohlášení, zatímco to, co si vyjednaly Británie a Polsko, je právně závazný protokol hovořící o tom, že některé části Listiny základních práv a svobod budou na jejich území aplikovatelné pouze tehdy, pokud nejsou v rozporu s vnitrostátními předpisy těchto dvou zemí. Takže já myslím, že je zcela zřejmé, že to, čeho dosáhla Česká republika, je úplně odlišné od toho, co si vymohly Británie a Polsko.

Chtěl bych reagovat na několik dalších tvrzení, s nimiž buď bych chtěl polemizovat, anebo jsou nepřesná, anebo přímo nepravdivá.

Už tady zaznělo, že není pravda, že 25 členských států ratifikovalo Lisabonskou smlouvu, protože minimálně Spolková republika Německo a Polsko - tam nedošlo k dokončení ratifikačního procesu, takže přinejlepším to je 23 zemí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP