(13.00 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane poslanče, dovolte tedy, abych vás přerušila a upozornila na - za prvé, na vás jsem nepokřikovala, protože jsem v tu chvíli schůzi neřídila. Řídil ji pan předseda Vlček a ten vás upozornil na vaše nevhodné chování, které on považoval na nevhodné, a proto vám takto odpověděl.

Já jsem pozorovala pana ministra Nečase, který tady sedí, mlčí a čte časopis. Jestli vy jste slyšel nějaké pokřikování na vaši adresu, tak promiňte, já jsem je nezaslechla a nemám ani nejmenší důvod vystupovat na vaši obranu.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Děkuji, paní předsedající, za vysvětlení. Jsem rád, že jste loajální se svým ministrem. Takže -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Můžete pokračovat, pane poslanče.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Paní předsedající, ještě něco? - Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ne, já jsem jenom řekla, že můžete pokračovat.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Jsem rád, že ještě můžu pokračovat v této zemi, že mi to dovolíte.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pokud budou řídit schůzi demokraticky zvolení páni předsedové či místopředsedové, tak bude mít v této síni každý možnost říci svůj názor, pane kolego.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Tak to už jsem klidný.

Hovořil tady pan poslanec Šťastný o tom, jak je to šťastné a dobré, že ty poplatky máme, že se tady ušetřila spousta peněz. Ale už neříká to, že vlastně záměrem a cílem, a možná že právě kamarádů ministra Julínka a mnohých v ODS, je ty peníze, které se ušetřily a které dnes leží na účtech pojišťoven, zprivatizovat. Protože to je jedna z mála věcí, které ještě v téhle zemi zprivatizovány nebyly. Ovšem kdysi se tomu říkalo tunelování. Samozřejmě že to je cílem každé skomírající vlády - rozkrást, co se ještě dá, ať už to je důchodový systém, o němž budeme hovořit jindy, anebo systém zdravotní.

S velkým patosem tady hovořil o zájmech poskytovatelů, o nerovnosti v tom, že krajská zařízení se budou chovat tržně a budou nabízet lepší podmínky. Nebyla to sociální demokracie, která z nich vytvořila podnikatelské subjekty. To vy, ODS, jste z nich vytvořili akciové společnosti, eseročka a já nevím co ještě. Už chybělo jenom převést akcie na vaše kamarádíčky, a vše bylo dokončeno. Ovšem naši chrabří hoši a vlídní hejtmani tomu zabránili, a věřím, že už na velmi dlouhou dobu si na krajích ani neškrtnete. A za dva roky to dotáhneme i v Praze. Myslím si, že pokud budete setrvávat na těchhle pozicích, tak si myslím, že toho dosáhneme.

Vážené paní poslankyně, páni poslanci, jestliže tady někdo hovoří o nějaké spravedlnosti, tak musí brát do úvahy situaci lidí, kteří mají vyžít z pětitisícového, sedmitisícového důchodu. Ať to pan Julínek jde zkusit, ať si zaplatí poplatky u lékaře, za recepty, ať doplácí za léky. Vždyť to není jediné. Tahle vláda zdražila životní náklady, zvyšuje daně občanům, nakonec to potom aspoň na konci někde se snaží zachránit tím, že snižuje sociální pojištění, tuneluje systém v situaci, kdy tady hrozí krize, a bude říkat no nic, my za to nemůžeme, ona přišla krize a je tady problém.

Ale teď vážně, vážení páni poslanci a paní poslankyně. Já bych očekával od pana ministra místo zatvrzelého setrvávání na správnosti svých postupů a na tom, že pouze on má pravdu a právo na to, že co dělá, je správné, bych očekával opravdu otevření diskuse o řešení problému zdravotnictví. Tahle vláda a melody boys na Ministerstvu zdravotnictví - a chápu, že pan ministr má spoustu jiných věcí, než aby poslouchal aspoň debatu tady ve sněmovně - tak místo toho, aby se hledalo společné řešení, které, jak říkal pan poslanec Boris Šťastný - a já ho považuju za celkem člověka, který by mohl hledat nějaké řešení - tak chceme-li, aby ten výsledek přetrval každou budoucí vládu, tak musí být dohodnut s opozicí. A tak zásadní věci k řešení, ať už to je důchodový systém nebo zdravotní systém, jednotkou jednoho či dvou přeběhlických hlasů, to přece nemůžeme mít žádnou trvanlivost. To rychle skončí. Prvními volbami. A toho se bojíte, samozřejmě, a budete se snažit udržet co nejdéle. Ale kdybyste mysleli vážně, že chcete, aby zdravotnictví a ten zdravotní systém byl skutečně správně nastaven a vytrval, pak jste dávno hledali společné řešení napříč Poslaneckou sněmovnou, a nikoliv pouze v úzkém hloučku vládní koalice. A to ještě po několika měsících vlastně chodí jako spasitelé představitelé vládních stran, kteří říkají sem tam - tam zrušíme pro děti, tam zrušíme pro důchodce, tam to, tam ono. No ale proč pro to hlasovali, když dneska se to snaží rušit!

My jsme tady přece hovořili o tom předtím, než ty poplatky byly zavedeny, než jste udělali tento rozklad a destrukci zdravotního systému, ale v návaznosti i sociálního, protože to má hluboké sociální dopady, tak jsme říkali jasně: Podívejte se na země, kde zavedli poplatky ve zdravotnictví. Dopadly naprosto stejně. Pravicoví liberální poslanci a senátoři těchto zemí navrhovali zrušení těch poplatků. Prostě tak jak se blížily volby, nebo zrovna ne, tak se postupně z toho vyzobávaly jednotlivé skupiny podle toho, kdo na kom má zájem.

Sociální demokracie má jasný zájem. Chce, aby se řešil systém, aby se řešily sociální dopady, ale poplatky ve zdravotnictví to nevyřeší. Já myslím, že by bylo rozumné, kdyby se naplnilo to, co jsem slyšel tady v kuloárech a co nemají odvahu říci mnozí poslanci i z vládní koalice, a to i z řad ODS, nejenom KDU, která samozřejmě už myslí na budoucí koalici a vytváří si určité předpolí, u zelených nevím, tam zatím ty preference moc nevypadají, že by bylo s kým koalovat - ale tak to řekněte: Než z toho vytrhávat jednotlivé položky, zrušme celkově ty poplatky. Jednak ušetříme peníze občanům, ti možná za to budou moci věnovat je do spotřeby a lépe bojovat s důsledky krize, která se blíží kvapem, a zároveň možná že to otevře prostor k diskusi nad skutečným řešením systému zdravotnictví.

Pan ministr tady hovořil o tom, kolik ušetřil, kde a jak. Možná že ušetřil, otázka je na kom a jak. Jestli to skutečně nebyli lidé potřební, kteří tu zdravotní péči potřebovali, jenom se jí nedočkali. A kolik lidí to dovedlo do sociálního propadu díky tomu, protože zdraví je samozřejmě prioritní, to si asi nikdo nebude namlouvat, že není. A místo toho, aby hledal řešení, aby reflektoval názor občanů - a jednoznačně to ukazují všechny průzkumy agentury, a dokonce i agentury, které si zadala dneska vládní ODS před svým kongresem, že neřešení problému zdravotnictví, zavádění nepřiměřených poplatků jsou důsledkem (?) neúspěchu voleb vládní koalice - tak pan Julínek tady drze na nás vykřikuje, jak to je dobře.

Pane Julínku, měl byste vystoupit před tuto Sněmovnu a oznámit jediné: podávám demisi! To by bylo čestné vypořádání se chlapa s tím, do jakého stavu dovedl zdravotnictví v této zemi, a s tím, jak se podepsal na porážce vlastní politické strany. A pokud to ani pan premiér v této situaci nechápe a bude si tam dál držet svého kamaráda, a pak už je jediný důvod, a to si myslím právě, že je ta kouřová clona těch poplatků.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP