(13.10 hodin)
(pokračuje Škromach)

Posledním cílem seskupení na Ministerstvu zdravotnictví a kolem celé vlády je vytunelovat zdravotní systém, rozdělit mezi kamarády, a pak odejít a vytvořit prostor k tomu, že v této zemi budou chybět peníze na zdravotnictví, v této zemi budou chybět peníze na kompenzaci v sociální oblasti.

A nemohu souhlasit s panem poslancem Šťastným, že je to problém sociální. Ve všech zemích, kde zaváděli tyto poplatky, tak jednoznačně zaváděli sociální klauzuli, to znamená lidé do určité výše příjmu žádné poplatky neplatili. A pokud hovoříme o věku, tak například ve Velké Británii důchodci senioři neplatí žádné poplatky ve zdravotnictví, a ten systém se nezhroutil.

Myslím si, že tohle je potřeba posuzovat, a když potom vezmeme, že samozřejmě lidé, kteří pracují, kteří se živí prací a musí chodit do práce, tak většinou po doktorech moc nechodí, tak je otázkou, k čemu tyto poplatky tedy budou.

Vážené paní poslankyně a páni poslanci, vytvořme předpoklad k možnému, skutečně objektivnímu a dlouhodobému řešení ve zdravotnictví, zrušme tento nesmysl a hledejme reálné řešení do budoucna v rámci diskuse nejenom v rámci vládní koalice - ale vládní koalice je zodpovědná za to, zda se nějaký dialog vede, nebo ne. My jsme to několikrát jako opoziční strana nabízeli. Vždycky jsme byli odmítnuti. Tak co od nás čekáte? Že vás budeme chválit? Nakonec občané vám to spočítali a spočítají vám to i do budoucna, pokud se nedokážete poučit z této porážky! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan poslanec Škromach. Dámy a pánové, přerušuji jednání o tomto bodu v obecné rozpravě. Vyhlašuji hodinovou přestávku na oběd, čili jednání zahájíme ve 14.15 hodin. Oznamuji, že zatím posledním přihlášeným do obecné rozpravy je pan poslanec Hovorka, poté je osm kolegů přihlášeno do rozpravy podrobné.

 

(Jednání přerušeno ve 13.12 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP