(Jednání pokračovalo v 16.46 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dobré odpoledne. Po přestávce, která byla vyhlášena pro to, abyste si mohli zajistit jednotlivé tisky, které budeme projednávat, budeme pokračovat v našem jednání. Ohlásím tedy alespoň tři nejbližší body, které jsou pevně zařazeny na dnešní odpolední jednání, a to je tisk 709 jako bod první. Je to vládní návrh působení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích v roce 2009. Poté bude následovat projednávání tisku 678, což je návrh poslanců Petra Gandaloviče, Jiřího Papeže, Zdeňka Macha, Pavla Kováčika, Ladislava Skopala a Jiřího Hanuše na vydání zákona, kterým se mění zákon o Pozemkovém fondu, a jako třetí vládní návrh zákona o certifikaci veřejných dokladů s biometrickými údaji a o změně některých zákonů. Dále by potom byly tisky 704, 683, 676, 700, 600, 601 atd., pokud se k nim dostaneme.

 

Tolik tedy úvod a začneme bodem č. 1. Je jím

 

1.
Vládní návrh působení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany
v zahraničních operacích v roce 2009
/sněmovní tisk 709/

 

Požádám paní místopředsedkyni vlády a ministryni obrany Vlastu Parkanovou, která je připravena, a zároveň požádám pana poslance Jana Vidíma, aby zaujal místo u stolku zpravodajů, protože je zpravodajem pro tento tisk. Nyní tedy paní místopředsedkyně vlády, máte slovo.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně obrany ČR Vlasta Parkanová: Děkuji za slovo. Pane předsedající, kolegyně a kolegové, návrh působení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích v roce 2009 vláda schválila svým usnesením č. 100 19. ledna letošního roku. Důvodem předložení materiálu je nutnost získat mandát pro pokračování zapojení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany do operací v zahraničí v tomto roce, protože po vypršení mandátu na rok 2008 působí naši vojáci v zahraničí na základě vládního usnesení z 19. prosince 2008 a tento mandát vyprší 1. března letošního roku. (V sále je rušno.)

Text, který vám vláda nyní předkládá, je úpravou minulého návrhu z října 2008. Ten se zde nesetkal, jak jsem již uvedla, s dostatečnou podporou v Poslanecké sněmovně a já věřím, že tento návrh již vaše připomínky zohledňuje dostatečně. Navyšování počtu vojáků v Afghánistánu, což byl ten jediný a hlavní problém materiálu, toto navyšování je trendem napříč všemi členskými státy Severoatlantické aliance a přítomnost sil v misi ISAF je posilována zejména z důvodů chystaných voleb jak zvyšováním počtu vojáků, tak také nárůstem objemu potřebné vysílané techniky. Srpnové provinční a prezidentské volby budou -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní místopředsedkyně vlády, já vás přeruším a požádám Sněmovnu o klid. Prosím, projednáváme poměrně kontroverzní bod, který, jak uvedla paní ministryně obrany, na minulém jednání nebyl přijat, a rád bych, abychom ho projednávali v prostředí, které odpovídá vážnosti situace. Požádám kolegyně a kolegy odleva doprava, odprava doleva, aby případné rozhovory přenesli do předsálí nebo hovor nechali na pozdější dobu, aby mohlo být úvodní slovo předneseno. Prosím ještě o trochu zmírnění… Děkuji.

Pokračujte.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně obrany ČR Vlasta Parkanová: Děkuji. Moje úvodní slovo nebude dlouhé právě s ohledem na to, že 19. prosince zde velmi obdobná debata proběhla.

Jak jsem již naznačila, srpnové provinční a prezidentské volby budou důležitým krokem k Afghánistánu, ke státu, který bude mít funkční centrální vládu, a jejich význam je proto značný. Tyto volby budou testem také pro mezinárodní společenství, zda a do jaké míry se mu podaří zajistit bezpečnost voleb a bezpečnost voličů. Neúspěch by byl zklamáním a byla by to překážka na cestě k Afghánistánu, který bude stabilní, k Afghánistánu, který nebude vyžadovat do budoucna vojenskou přítomnost jiných států.

Ráda bych vás ještě seznámila s některými změnami, které nový návrh obsahuje. Celkový počet vojáků působících v Afghánistánu v tomto roce byl proti původnímu návrhu snížen. Nový návrh předpokládá, že v silách ISAF bude působit do 480 vojáků a v operaci Trvalá svoboda do 100 vojáků, kteří na konci tohoto roku svou činnost v této operaci definitivně ukončí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP