(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, dalším bodem našeho pořadu jsou

 

217.
Ústní interpelace

 

které jsou určené předsedovi vlády České republiky a pak vládě, ostatním členům vlády tedy. Dnes jsme za účasti ověřovatelů vylosovali pořadí, v němž budou poslanci vystupovat a podávat ústní interpelace nejprve na předsedu vlády pana Mirka Topolánka, to bude v čase od 14.30 do 16 hodin. Takže seznamy máte zřejmě v lavicích.

Dovolte, abych požádal jako prvního poslance Petra Krilla, který se ve své úvodní interpelaci obrací na premiéra ve věci českého předsednictví. Prosím, pane poslanče, máte slovo. Připraví se Kateřina Konečná.

 

Poslanec Petr Krill: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážený pane premiére, je za vámi první měsíc českého předsednictví v Radě EU. Je to krátká doba pro hodnocení naší činnosti, zvláště když v tomto období se událo několik krizových situací, které jsme museli jako předsednická země urychleně řešit. O těchto krizových situacích a hodnocení jejich řešení média obšírně a celkem objektivně informovala. O ostatních akcích a činnostech spojených s naším předsednictvím je již k dispozici informací méně, a někdy i rozporuplných. Proto si vás dovoluji požádat za prvé o podrobnější informace, jak jsou naplňovány tři základní priority našeho předsednictví, za druhé jak probíhá příprava na jarní zasedání Evropské rady, zvláště pak v souvislosti s plánem obnovy a přípravy summitu východního partnerství. A za třetí poměrně zajímavá informace, kterou mám od veřejnosti, a to je nedostatek informací. Takže se ptám, zda uvažujete v rámci objektivního získávání informací odborné i laické veřejnosti o našem předsednictví s vydáváním nějakých informačních listů, a nejen v elektronické podobě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana premiéra, aby se ujal odpovědi.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Dobrý den. Já vás vítám odpoledne u ústních interpelací, to znamená, že se předpokládá, že vlastními ústy artikulovaně budu odpovídat na zákeřné dotazy poslanců. (Smích přítomných poslanců.) Přesto využívám této možnosti, protože naše předsednictví v Evropské unii je pojímáno částečně trochu jako zpravodajství CNN z nějaké války, to znamená kusé, spíše mediálně zajímavé informace. Zůstává skryta jak ta práce, tak samozřejmě konflikty pod hladinou.

Musím říct, že tak jak jsme si naplánovali ta tři E - teď tím nemyslím, tak jak jsem to říkal na plese, že to bude trochu entropické, trochu ezoterické a trochu excentrické, ale myslím tím ekonomika, energetika a Evropa a svět, nebo v angličtině external relations. Samozřejmě se ukazuje, že obsah jednotlivých priorit se kryje poměrně přesně s tím, co vlastně se stalo již během toho ledna a co ještě předpokládáme, že se bohužel, nebo bohudík může stát během těch následujících měsíců.

Čelili jsme v úvodu standardní snaze francouzského předsednictví, které se opakuje pravidelně - bylo to již jejich 15. předsednictví, to naposled bylo velmi podobné. Taky měli Francouzi pocit, že ti po nich to nezvládnou, že ti po nich, myslím, že to byli Švédové, budou nedostateční, že nebudou schopni lídrovat ty problémy Evropské unie, tak stejně tak jsme museli čelit i v důsledku určité vnitropolitické krize u nás tomuto tlaku. Mám pocit, že už během prvního měsíce jsme minimálně přesvědčili, že malá země, nebo země střední - my jsme 12. největší zemí Evropské unie, nebo když to spočítám, 16. nejmenší, takže patříme k těm středním zemím - že jsme schopni moderovat diskusi a jsme schopni problémy napomoci řešit.

Nebudu se věnovat detailně krizi v Gaze, protože k té mám dotaz od Kateřiny Konečné, a ani té plynové, která byla velmi zajímavá a zdaleka neskončila - tedy mimochodem. Pokusím se odpovědět na dotaz, jak byl strukturován.

Ekonomika. Budeme o tom hovořit zřejmě sedmnáctého, nebo tu středu ráno v prvním bodu, protože se nutně musí překrývat náš protikrizový plán s tím, co dnes je v rámci společného postupu při řešení krize, a to je onen plán obnovy - recovery plan. Na Ecofinu 20. ledna jsme s ministrem financí Kalouskem jednoznačně potvrdili, že máme zájem implementovat evropská doporučení, s tím ale, že k heslu Evropa bez bariér přidáváme dovětek: Evropa pravidel. Myslíme si a jsme přesvědčeni stejně jako řada dalších zemí, že není možné naprosto nekontrolovaně, bez pravidel, nalévat do ekonomik peníze, které budou znamenat buď zvýšení protekcionismu mezi zeměmi, nebo snížení konkurenceschopnosti, případně nekalosoutěžní praktiky, a v tomto smyslu budeme i postupovat.

Prioritním tématem - a na základě toho už vznikl speciální tým a jednal jsem o tom samozřejmě už i několikrát opakovaně s Gordonem Brownem, britským premiérem, a jeho ministrem financí - je příprava na summit G20, kde samozřejmě zasáhneme v míře dané naší velikostí, ale možná i tím, co jsme schopni vyjednat během jarního summitu do jednání G20, které se týká i globálních nástrojů, samozřejmě vyplývajících i ze summitu ve Washingtonu. Na jarní summit připravujeme - a mohlo by být zajímavé se o tom bavit společně, pokud by to jen trochu bylo možné, po dnešní dopolední diskusi o tom trochu pochybuji, ale pokusím se o to - průřezově téma našich zkušeností např. z krize v roce 1997-1998 apod. Předložíme návrhy konkrétních opatření celé sedmadvacítky, využijeme i té národní debaty. Výše dluhu bude určitým limitujícím faktorem pro možnosti vlád účinně zasáhnout některé země, speciálně Maďarsko, které už muselo využít Mezinárodního měnového fondu a určitého plánu nebo určité finanční injekce, a Lotyšsko. My předložíme i Sněmovně návrh na obligace vydané u nás ve výši 200 mil. eur, abychom pomohli bránit tuto zemi před defaultem -

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Konec, pardon, omlouvám se, ale už vypršel čas.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Tak já to ještě využiji někde dál. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Omlouvám se, musel jsem přerušit premiéra. Pan poslanec Krill - ptám se, jestli ještě má nějaké doplnění?

 

Poslanec Petr Krill: Ano, já bych měl k tomu mému třetímu dotazu - jestli uvažuje vláda s vydáváním nějakých písemných informací, které by byly dostupné veřejnosti, kromě těch elektronických.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Ano, pane poslanče, začali jsme vydávat, a to také v důsledku těch poměrně plochých informací. Já si tedy nestěžuji na informace kolem českého předsednictví, ale přece jenom jsou trochu ploché, tak jak média jsou schopna proniknout a do jaké hloubky jsou ochotna a schopna proniknout. Vydáváme určitý týdeník, čtyřstránkový bulletin, kde jsou detailní informace z toho, co proběhlo, z toho, co probíhat bude.

Úplně na závěr chci říct, že to, že během našeho předsednictví budeme mít summit zřejmě v Kazani s Ruskem, ve Washingtonu se Spojenými státy americkými a v Praze trojkový summit s Čínou, pokládám za velký úspěch české diplomacie a také za určitou náhodu, že nám ten summit s Čínou spadl z minulého půlroku. Ale pokládám to za velkou šanci s těmito třemi velmocemi rozdiskutovat bilaterální vztahy a v tomto smyslu je to pozitivní.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP