Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
6. února 2009 v 9.03 hodin

Přítomno: 180 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení poslanci, vážení členové vlády, zahajuji třetí jednací den 48. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás srdečně vítám.

Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami, popřípadě mi nahlásili, kdo žádá o vydání náhradní karty, tak jak to již učinili páni poslanci Tejc, náhradní karta č. 4, pan poslanec Josef Ježek, náhradní karta č. 5 a pan poslanec Šoltys, náhradní karta č. 7. To jsou zatím všechny náhradní karty.

Sděluji vám, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání následující poslanci: pan poslanec Hamáček z důvodu zahraniční cesty, byla doručena omluva pana poslance Michala Haška, kterého zde vidím, takže omluvu škrtáme, pan poslanec Tomáš Kvapil ze zdravotních důvodů a pan poslanec Aleš Řebíček. Dále se omlouvá pan poslanec Vojtěch Adam, taktéž z důvodu zdravotních. Z členů vlády potom ministr Bursík - zahraniční cesta, ministryně Filipiová - pracovní důvody, taktéž ministr Jehlička, ministryně Parkanová - zahraniční cesta a ministr Schwarzenberg z důvodů pracovních.

Dnešní jednací den se budeme věnovat pevně zařazeným bodům. Těchto pevně zařazených bodů je třináct, dovolím si vám je přečíst. Jsou to body: 3, 10, 6, 13, 36, 41, 52, 53, 94, 97, 118, 56 a 22.

 

Myslím, že můžeme zahájit projednávání prvního z takto zařazených bodů a je jím bod

 

3.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 215/2004 Sb., o úpravě některých vztahů
v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje, zákon
č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 218/2000 Sb.,
o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů
(rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 481/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministr průmyslu a obchodu pan Martin Říman. Vážený pane ministře, prosím, ujměte se slova.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Dobrý den. Vážená paní předsedající, dovolte, abych stručně otevřel druhé čtení tohoto zákona. Potřeba novely byla podrobně odůvodněna v prvém čtení, a proto jen stručně připomenu, že v novele jde o rozdělení kompetencí v oblasti veřejné podpory mezi Ministerstvo zemědělství, které odpovídá, nebo by mělo odpovídat, za oblast zemědělství a rybolovu, a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který má odpovídat za všechno ostatní. Takže tolik na úvod a otvírám druhé čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk č. 481/1. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka hospodářského výboru paní poslankyně Gabriela Kalábková. Vážená paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Gabriela Kalábková: Děkuji za slovo. Usnesení hospodářského výboru, který se zabýval tímto materiálem na své 32. schůzi konané dne 11. září 2008, zní takto: Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR po vyslechnutí výkladu předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, zpravodajské zprávy a po obecné a podrobné rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR projednat a schválit tisk 481 ve znění předloženého vládního návrhu zákona. Děkuji. (Značný hluk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážená paní poslankyně. Dámy a pánové, prosím vás, abychom vytvořili alespoň odpovídajícím způsobem důstojnou atmosféru vzhledem k závažnosti projednávaných návrhů a ztišili se trochu.

Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku, ani z místa se do této rozpravy nechce nikdo zapojit. Obecnou rozpravu končím.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Do této rozpravy se taktéž nikdo nepřihlásil, takže končím i podrobnou rozpravu. Dotáži se pana ministra a paní zpravodajky, zda si přejí využít své možnosti k pronesení závěrečných slov. Předpokládám, že nikoliv. Pan ministr mě ani nevnímá. Nevadí, končím druhé čtení tohoto návrhu zákona a děkuji.

 

Další bod, kterým se budeme zabývat je

 

10.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské
soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže),
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 273/1996 Sb., o působnosti
Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 591/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede opět ministr průmyslu a obchodu pan Martin Říman. Vážený pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Děkuji. Paní předsedající, vzhledem k tomu, že zde opět jde o druhé čtení a diskuse proběhla v rámci prvního čtení, tak jenom připomenu, že se jedná o spíše technickou novelu, která zpřesňuje jednotlivá ustanovení zákona, aby bylo zamezeno výkladovým obtížím, ale také zavádí některé nové právní instituty, zejména institut tzv. zjednodušeného řízení o povolení spojení, což je užitečná věc, neboť sníží náklady na uskutečnění spojení a urychlí proces rozhodování.

Další změna, která se stala předmětem diskuse v prvním čtení a myslím, že i na hospodářském výboru, je návrh, aby vzhledem k tomu, že úřad je aktivní ve třech oblastech - hospodářská soutěž jako taková, veřejná podpora a veřejné zakázky - a úřad je rozčleněn do těchto tří sekci, aby byl zvýšen počet místopředsedů ze dvou na tři, což hospodářský výbor nedoporučil, nicméně v druhém čtení se to může změnit. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP