(Jednání pokračovalo ve 12.20 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, je 12.20 hodin, budeme pokračovat v našem jednání, protože čas určený na jednání poslaneckých klubů vypršel. Ptám se, kdo dále se hlásí do rozpravy. Paní poslankyně Zelenková, prosím.

 

Poslankyně Ladislava Zelenková: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, moje poznámečka je cílená na paní ministryni. Já nevím, jestli bych mohla chvilku počkat… Slyší venku, dobře.

Mně velmi vrtal hlavou celou dobu od vystoupení paní ministryně její výrok, který se týkal výpadku příjmů pediatrů. Paní ministryně tady řekla, svěřila se tady Sněmovně, že bude muset řešit, pokud bude přijata senátní verze, výpadek příjmů pediatrů. Takže já jsem až doteď v souvislosti s poplatky slyšela vždycky o tom, že se jedná o poplatky regulační. Najednou je řeč o výpadku příjmů lékařů. Takže já se ptám, jestli se jedná o regulaci, anebo o nějaké vylepšení příjmů lékařů.

V této souvislosti si dovolím upozornit na obdivuhodnou systémovost tohoto opatření. Ty příjmy se totiž vylepšují jen některým lékařům. Co ti lékaři v nemocnicích? Tam jsou přece velicí odborníci a ti tedy zůstávají od loňského roku na svém, zatímco někteří, mezi nimi tedy ti pediatři, si své příjmy zřejmě vylepšili. Možná kdyby si tohle uvědomil pan ministr Julínek, tak se nemusel tak svíjet před Ústavním soudem a mohl odpovědět zcela jasně a jednoznačně. Takže tohle je velmi pikantní, že jenom někteří lékaři mají vylepšené příjmy.

Já bych se chtěla zeptat, jestli by paní ministryně nevyřešila tento svůj problém s tím výpadkem příjmů pediatrů velice lehko a snadno, a sice tak, že prostě zavelí ke zrušení všech poplatků. Pak bude mít po problému, pak nebudou tady pediatři, kterým najednou ubude něco, co jiným lékařům zůstává - ambulantním specialistům, obvodním lékařům a těm dalším. Bude to jednoduché, průzračné a nebude se s tím muset trápit.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí paní poslankyně Bohdalová.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Vážení kolegové a především paní ministryně, z vaší odpovědi mi v hlavě utkvěla jedna myšlenka, a to je myšlenka, že někteří invalidní důchodci si vydělají takové peníze, že prostě pro ně je 30 korun nic. A já bych se vás chtěla zeptat na jednu věc. Když používáte tento argument, tak ho asi musíte mít podložený nějakými statistickými čísly. Tak já bych se vás chtěla zeptat, jestli máte podloženo, že větší procento invalidních důchodců je sociálně silných než to, co já mám ověřeno praxí, že větší počet invalidních důchodců je sociálně slabých.

A pak ještě, co se týče těch dětí. Z toho šalamounského návrhu, jak vychází ze Senátu, tak já jsem to pochopila tak - možná to chápu úplně hloupě - že prostě nebudou rodiče platit, když přijdou k běžnému lékaři. Ale vychovala jsem dvě děti a vím, že takové ty dětské nemoci a onemocnění většinou přišly absolutně nečekaně večer, v noci, vysokou horečkou a letělo se na pohotovost. To znamená, že v tomto případě ti rodiče pohotovost platit budou? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Bohdalové a rozpravu končím, protože už se nikdo nehlásí do rozpravy. Takže prosím, je příležitost pro závěrečná slova. Nikdo se nehlásí s tímto požadavkem, takže přistoupíme k hlasování.

Dámy a pánové, k přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Já vás odhlásím na žádost z pléna a prosím o novou registraci. Jsou všichni přihlášeni? Už se to podařilo? Jsou všichni přihlášeni.

Přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, podle sněmovního tisku 504/3, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 504/4."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 231. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 196 hlasujících bylo pro 97, proti 94.

 

Se závěrečným výsledkem zřejmě budu muset počkat až poté, co budou zkontrolovány výstupy z hlasovacího zařízení. (Krátká pauza.) Pan poslanec Doktor se hlásí.

 

Poslanec Michal Doktor: Dámy a pánové, přestože jsem hlasoval pro návrh, je na technické sjetině záznamu hlasování u mého jména uveden křížek. Prosím o zpochybnění hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zpochybňujete hlasování. O vaší námitce rozhodneme v hlasování pořadové číslo 232, které jsem zahájil. Kdo souhlasí s námitkou, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 196 hlasujících pro 116, proti 13. Návrh byl přijat.

 

Budeme opakovat hlasování o usnesení, které jsem před chvilkou přečetl. Nepřeje si nikdo, abych ho opakoval? Nepřeje.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 233. Kdo souhlasí s návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 196 poslanců, pro bylo 99, proti 96. Takže tento návrh byl přijat.

 

Pohledem na tabuli se zdá, že zřejmě všichni hlasovali tak, jak chtěli, takže konstatuji, že jsme návrh zákona přijali ve znění schváleném Senátem.

Končím projednávání tohoto bodu a slovo dávám panu poslanci Pavlu Kováčikovi.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP